x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sufletul Tatianei nu-i de vânzare!

Sufletul Tatianei nu-i de vânzare!

de Dana Andronie    |    21 Apr 2010   •   00:00
Sufletul Tatianei nu-i de vânzare!

Morţii cu morţii, viii cu viii. Iar viii se cred Dumnezeu! Nu toţi, slavă Domnului! Unii îşi îngraşă imaginea devorând valoarea celor trecuţi în lumea celor drepţi. Pe principiu că cei morţi nu mai au cum să se apere, să protesteze. Aceşti "creştini" uită că sunt oameni şi mai devreme sau mai târziu Doamna cu coasa îi va înghiţi cu tot cu cuvinte... Şi Moartea nu iartă pe nimeni!

Astăzi, Tatiana Stepa ar fi împlinit 47 de ani pământeni. Nu mai este pe pământ cu trupul, dar cu sufletul trăieşte alături de noi, zi de zi. Ne-a lăsat cântecele sale, ne-a dat partea sa de cer, stelele ei, ne-a lăsat sufletul în palme... "Azvârliţi-l printre fragi/ Şi iertaţi-mi voi povara,/ Toţi cei care mi-aţi fost dragi", ne-a zis Tatiana. A avut încredere în noi, în cei dragi, că ştim ce trebuie să facem cu sufletul ei. Niciodată n-am rostit că aş face parte din rândul celor dragi Tatianei. N-am îndrăznit.

Am preferat să sufăr în tăcere pierderea ei, să-mi adun doar eu lacrimile izvorâte din dorul de a o îmbrăţişa, de a-i vedea zâmbetul, lacrimile izvorâte din regretul că nu o mai pot auzi cum îmi spune în momentele de cumpănă ce frumoasă e viaţa, că nu-i mai simt mirosul fiinţei ei, că nu mai putem cânta împreună la o agapă cu prietenii, că în fiecare dimineaţă mă uit la o felicitare în care îmi ura la mulţi ani şi să ne vedem şi-n în 2018, şi-n 2028, şi în 2038...

Suntem în 2010, 21 aprilie, iar la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti are loc Festivalul naţional "Tatiana Stepa". Victor Socaciu, George Nicolescu, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Andrei Păunescu şi Gigi Smădoi (câştigătorul premiului "Tatiana Stepa" la Festivalul Naţional Om Bun 2009) sunt capete de afiş. Şi acum mă întreb, în calitate de jurnalist, dar şi în calitate de om drag al Tatianei: de ce la Ploieşti un festival care să-i poarte numele, şi nu la Petroşani, unde ea s-a născut?

Oamenii de acolo, din consiliul judeţean, consideră că ar fi o onoare să organizeze un asemenea eveniment. Mai ales că în februarie 2010 Tatiana Stepa a fost numită, post-mortem, cetăţean de onoare. Altă întrebare: de ce se percepe bilet dacă artiştii nu au nici o pretenţie pecuniară, vin doar de dragul amintirii Tatianei? Încă o întrebare: de ce nu se regăseşte în distribuţia acestui festival (atenţie, numit naţional!) şi Magda Puşcaş cu care Tatiana a împărţit scena mulţi ani?

Răspuns: "Am aflat despre acest festival de la radio, când eram în direct cu Maria Gheorghiu - spune Magda. Eu îi cânt piesele Tatianei, pentru ca publicul să nu o uite niciodată. O viaţă întreagă am fost împreună pe scenă şi asta nu o poate şterge nimeni!". Înainte ca un organizator să găsească, eventual, scuza că în ziua de astăzi mai greu vine cineva să cânte fără să fie plătit, ar trebui mai întâi să nu perceapă bilet - dacă tot organizează un festival in memoriam, şi nu pentru a avea el vreun câştig. Apoi, ar trebui să-i şi invite pe aceia care pot contribui la perpetuarea amintirii Tatianei Stepa şi a cântecelor sale. Acolo, sus, se ştie foarte bine cine este Tatiana Stepa. Ar fi bine să nu uităm că suntem muritori şi că sufletul Tatianei nu este de vânzare! E adevărat, ea ni l-a dăruit, dar nu pentru a-l scoate la mezat!

P.S. Festivalul naţional "Tatiana Stepa" de la Ploieşti este organizat de Victor Socaciu şi Brânduşa Simion. Preţul unui bilet: 30 de lei.

×
Subiecte în articol: special