x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tatiana, îngerul cu patru aripi

Tatiana, îngerul cu patru aripi

de Loreta Popa    |    11 Sep 2009   •   00:00
Tatiana, îngerul cu patru aripi
Sursa foto: /Arhivele personală

Nu toţi avem parte de lumină, nu toţi ne bucurăm de iubire, poate şi pentru că încă nu am învăţat să o dăruim fără să cerem nimic în schimb. Tatiana Stepa făcea asta zilnic. Şi mai ales Iubea. V-aţi întrebat vreodată la ce folos pământul? Nu trăim decât în sufletul şi inimile celor de lângă noi...



Acesta este adevărul pe care Tatiana voia să ni-l spună în cântecele ei. Dar cine mai are timp de linişte astăzi, de iubire, de muzica aceea ciudată ce atinge fiecare coardă sufletească, rupând zăgazul lacrimilor şi ne spune adevărul? Am uitat să visăm, să iubim, să oferim, chiar şi să primim.

Omul Tatiana, artistul Tatiana, sufletul ei fără seamăn a avut aici, la noi, pe pământ o misiune. A dăruit din plin tot ce avea, pe EA. Fiecare a încercat să îndure aşa cum a putut suferinţa pierderii ei, să-şi înăbuşe lacrimile. La fel ca ea, pentru că nu s-a plâns niciodată că suferă, că o doare ceva. Nu a lăsat pe nimeni să-i vadă vreo lacrimă pe obraz. Doar noaptea, perna i le punea la păstrat, undeva, departe de ochii altora.

A îndurat mult, a râs cât a putut, s-a bucurat de tot ce i-a dăruit Dumnezeu, a zâmbit, a cântat, a compus şi a fost binecuvântată, a trăit...

PUTERE ŞI VOINŢĂ
A descoperit boala în urmă cu cinci ani, a luptat cu ea, a ieşit biruitoare uneori în câte-o bătălie, dar aceeaşi boală i-a răpit părinţii şi unul dintre fraţi. Abia atunci a lăsat garda jos şi a fost răpusă la rându-i. Şi-a dorit să cânte la malul mării, la Folk You!. A fost cântecul ei de lebădă. Puţini dintre noi, în afară de ea, au crezut că ar fi în stare. Dar ea a crezut în acest vis, pentru care trăise în ultimele luni, s-a rugat pentru el şi Dumnezeu a mai binecuvântat-o o dată. Ce-a fost acolo ştim cu toţii... o mare de oameni la picioarele ei, apoi, în picioare, cântând cu ea, strigându-i numele, vibrând o dată cu sufletul ei, care pentru ei trăise şi cărora se dăruia pentru ultima oară. Fericirea i-a inundat chipul şi inima... În ochi a apărut acea lumină, doar a ei... Îşi împlinise visul... cântase. Ne-a îmbrăţişat cu glasul ei o ultimă dată la malul mării, la 31 iulie! A ars pe scenă, ne-a dăruit cu o generozitate pe care doar marii artişti o au, tot ce mai rămăsese viaţă în ea. Se pregătea să-şi pună aripi de drum. "La spectacol a fost prezent şi băiatul ei, Cătălin", spune Lae, unul dintre prietenii Tatianei. "A avut acolo tot ce iubea mai mult pe lume: cântecul, marea şi pe Cătălin.

I-am cerut să lase chitara deoparte când vom urca pe scenă. Mi se părea o povară imensă chitara aceea devenită mult prea mare pentru ea. Îi spuneam: «Păi, bine Tatiană, la ce vin cu tine acolo, nu să cânt eu cu chitara?». Şi urma felul ei aparte de a pune lucrurile la punct: «Măi, băiatule» (era cu doi ani mai mare decât mine), «toată viaţa am cântat cu chitara pe scenă, n-o să-mi spui tu acuma cum să cânt». Şi a apărut în faţa tuturor aşa cum a vrut: cu chitara de gât şi cu capul sus. Dumnezeu i-a dat putere să cânte în momentele acelea. Doi oameni au făcut lucruri remarcabile pentru ca Tatiana să poată fi onorată cum se cuvine, ca un adevărat artist şi Om, pe ultimul drum. Sigur că au fost mai mulţi, însă vreau să îl numesc întâi pe Marius Tucă, atât pentru ocazia oferită Tatianei de a cânta la Folk You, cât şi pentru eforturile absolut formidabile de a rezolva o sumă de probleme după trecerea ei în nefiinţă. Cel de-al doilea este P.S. Părinte Varsanufie, duhovnicul Tatianei. Îi cer iertare pentru că ştiu că nu îi place să fie menţionat, însă rolul în viaţa ei a fost important. I-a oferit sprijin şi echilibru în timpul vieţii cu sfaturile sale duhovniceşti şi trebuie spus că a făcut multe, foarte multe pentru ca Tatiana să fie condusă pe ultimul drum aşa cum se cuvenea. Amândurora le transmit din partea celor care au iubit-o pe Tatiana Stepa mulţumiri din toată inima. Ce va fi în viaţa de apoi vom vedea fiecare la momentul potrivit. Ce pot spune cu siguranţă este că au trăit îngeri printre noi. Tatiana este dovada. Acum doar s-a înălţat", a încheiat Lae. Brânduşa, Cristina, Diana, Nicole, Sorina, Brânduşa Simion, Mirela şi Bogdan, Liana, Daria, Camelia, Mădălina, familia Florian şi Lae. Prietenii ei sunt mulţi, nu pot intra într-un spaţiu atât de restrâns precum acesta. Nu se supără, pentru că se vorbeşte şi în numele lor. Iubirea este un liant al sufletelor şi ei ştiu bine asta.

5206-101449-tatiana_copertacd.jpg

Ediţie de Colecţie cu dublu CD, într-un nou format
La 40 de zile de la plecarea ei într-o lume mai bună, Tatiana va fi omagiată de prieteni şi colegi în cadrul unui spectacol care se numeşte - "Cântec pentru Tatiana". Evenimentul va avea loc la data de 16 septembrie, ora 19:00, la Casa de Cultură din Mizil. Cei care vor cânta pentru Tatiana sunt Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Magda Puşkaş şi Vali Moldovan, Emeric Imre, Nicu Alifantis, Raul Cârstea şi Constantin Niculae şi George Nicolescu. Spectacolul este organizat de Primăria oraşului Mizil şi Fundaţia culturală "Om bun", iar biletele se găsesc la Casa de Cultură a sindicatelor din Ploieşti şi la Casa de Cultură din Mizil. Preţul unui bilet este de 30 RON. Numărul 100 al Ediţiei de Colecţie va apărea la 14 septembrie însoţit de două CD-uri care conţin toate cântecele Tatianei. Primiţi un dar de preţ: 36 de melodii ale minunatei artiste. Toate drepturile care vor rezulta din vânzarea acestui dublu album vor ajunge la fiul Tatianei Stepa, Cătălin Filipoiu.

"Un înger cu patru aripi: una pentru ea, una pentru cei pe care îi iubeşte, una pentru cântec şi fanii ei şi ultima pentru cei care au plecat de lângă ea într-o lume mai bună. Am pierdut o minune şi mi s-a dăruit un înger!"
Liana Rucsanda prietenă

×
Subiecte în articol: special tatiana stepa