x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ţiganii din Toflea au distrus Semenicul

Ţiganii din Toflea au distrus Semenicul

de Adrian Mogos    |    23 Mar 2010   •   00:00
Ţiganii din Toflea au distrus Semenicul
Sursa foto: Adrian Mogoş/Jurnalul Naţional

În week-end-ul care tocmai a trecut pe Semenic se putea încă schia, dar din păcate turismul a dispărut din cauza locurilor puţine de cazare. Cele trei mari hoteluri: Semenic, Nedeea şi Gozna sunt în paragină de ani buni mulţumită unui investitor strategic dintr-o comună gălăţeană care a intrat în afaceri vânzând fier vechi, ajungând rapid în topul celor mai bogaţi români.

Pe vremea când ministrul Turismului era Dan Matei Agathon, guvernul Năstase a decis să accelereze privatizarea turismului românesc. Cât de puternic a fost apăsată pedala de accelaraţie se poate vedea pe Muntele Semenic, din judeţul Caraş-Severin.

În 2000, Turist Semenic S.A. avea ca acţionari majoritari Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) 40%; S.I.F. Transilvania 41,47%. Restul de acţiuni aparţineau celor care şi-au băgat cuponul în această afacere prin programul de privatizare în masă. Acţiunile FPS au fost preluate de Ministerul Turismului printr-o ordonanţă de urgenţă din ianuarie 2001.

Apoi, ca să se debaraseze de povara turismului montan cărăşan, ministerul a organizat o licitaţie publică cu strigare la care au participat patru doritori ce voiau să pună mâna pe afacere. Câştigătorul a fost un tânăr de 33 de ani, Stoica Gruia, care a plătit, în august 2001, 500.000 de dolari. Bani peşin. De ce a ales investitorul să procedeze astfel? Pentru că dacă ar fi achitat în rate, ar fi avut obligaţia să facă investiţii timp de trei ani de la data semnării contractului.

FĂRĂ NUMĂR, FĂRĂ NUMĂR...
Cu câteva zile înainte de privatizare se ştia că Stoica va cumpăra acţiunile pentru un italian, după cum şi declarase ulterior. Afacerea urma să se desfăşoare astfel: Stoica plătea banii, pentru că italianul se chinuia să facă rost de cash la el în ţară. Cum investitorul din Cizmă nu a făcut repede rost de bani şi văzând ce pleaşcă a prins, Stoica i-a dat cu flit, ca la ţânţari.

La momentul privatizării, Turist Semenic avea în patrimoniu clădiri şi terenuri care valorau 3,4 milioane de dolari. "Valoarea contabilă a clădirilor din patrimoniul societăţii era de 4.263.454 RON, iar valoarea contabilă a terenurilor din patrimoniul societăţii era 5.783.149 RON. Nu deţinem informaţii privitoare la efectuarea unui audit al societăţii", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Turismului.

Ce a cumpărat Stoica cu 500.000 de dolari cash? Câteva cabane, câteva baruri şi terase în judeţul Caraş-Severin, un restaurant şi un magazin în Reşiţa şi trei hoteluri: Gozna, Nedeea şi Semenic. Aşadar, investitorul a plătit pentru 40% mult mai puţin decât valoarea reală. Nici nu este de mirare, din moment ce avea legături strânse cu unii angajaţi ai FPS.

În 2002, dintr-o pură întâmplare, preşedintele consiliului de administraţie al firmei era bucureşteanul Gheorghe Iagher care era astfel angajat al statului la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului -APAPS, moştenitorul FPS, dar şi la privat, cum se spune. Iagher a continuat şi când APAPS A DEVENIT AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. I-a plăcut se pare să stea cu posteriorul în două luntri, din moment ce abia în 2008 i-a expirat mandatul la Turist Semenic.




În 1999, Turist Semenic SA avea un profit net de aproape 71.000 de dolari. În 2001 avea deja pierderi de peste 186.000 de dolari, care s-au aproape dublat în 2002. Timp de câţiva ani până în 2007, firma a trecut pe profit care abia depăşea 100.000 de dolari pentru toată perioada. În 2008, Turist Semenic a înregistrat din nou pierderi de aproape 44.000 de dolari.

V-am plictisit cu aceste date financiare pentru a arăta strategia de investitor a lui Stoica, cel care a refuzat să facă vreun comentariu privind afacerea sa de pe Semenic.

TAINA SCUZĂ MIJLOACELE
La scurt timp după preluarea celor 40% de la FPS, în firmă au apărut ca acţionari alţi tovarăşi şi parteneri de afaceri de-ai lui Stoica: Vasile Didilă şi Vasile Răducan, ambii din satul Toflea, comuna Brăhăneşti, judeţul Galaţi. Toflea este cunoscută drept capitala neoficială a romilor din România. A romilor bogaţi. În Toflea sunt înregistrate foarte multe firme pe care Stoica, Didilă, Răducan şi compania le deţin. Didilă şi Gruia au intrat în afaceri cumpărând şi vânzând fier vechi.

Unul dintre oamenii de nădejde şi angajat al acestora este Ion Garoseanu care anul trecut în iunie a fost numit director general la CFR fiind propus de PSD. Garoseanu a stat în funcţie câteva luni, dar după retragerea PSD de la guvernare în octombrie 2009 a fost demis.

Jurnalul Naţional a arătat în 2008 care erau interesele acestui trio de romi din Toflea pentru privatizarea CFR Marfă. Răducan a cumpărat acţiunile lui Didilă şi pachetul de acţiuni deţinut de SIF Transilvania. Afacerea pare să fi fost încheiată pe sub preş, pentru că SIF Transilvania s-a lăudat de-a lungul timpului cu toate tranzacţiile pe care le-a făcut, cum ar fi vânzarea acţiunilor pe care le-a deţinut la Sulina Estival, Eforie Nord sau Transilvania Turism. Nimic nu am găsit însă despre preţul de vânzare al acţiunilor către Răducan.

De ce e ciudată această tranzacţie?
Pentru că şi Răducan la rându-i s-a ferit să o facă publică. În iulie 2009, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru efectuarea de cercetări legate de fals în declaraţii faţă de Vasile Răducan. Acesta, în calitate de consilier local Brăhăşeşti a uitat să treacă în declaraţia de avere faptul că este asociat la două firme: Turist Semenic şi Poiana Ciucaş SA.

 

Infractori, Investitori, Patrimoniu
În 2008, un nou administrator tot gălăţean a fost numit la Turist Semenic: Viorel Negruţ. Numele lui Negruţ a apărut în 2004 când de la vila lui Ceauşescu din Deva a dispărut mobilier din lemn masiv în valoare de 200.000 de euro. Acum patru ani, Săptămâna Financiară scria că: "Vasile Răducan e un rom cu o condamnare la activ de 14 ani pentru omor şi de 4 ani şi 10 luni pentru înşelăciune, fals şi uz de fals", iar Didilă fusese amendat penal pentru infracţiuni la Legea contabilităţii şi nereguli legate de societăţile comerciale care au fost privatizate de stat.

În 2002, Grup Feroviar Român, parte a Grampet, a câştigat o licitaţie la o lună după ce fusese anunţat câştigătorul. Mai mult, nu avea licenţele de transport necesare pentru a participa la licitaţie. Licenţa a fost semnată de fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea la aproape o lună după desfăşurarea licitaţiei. Este cunoscut, de altfel, că afacerile grupului condus de Stoica au înflorit în perioada lui Mitrea. Grampet, firma amiral a grupului Stoica-Didilă-Răducan-Negruţ era preferata fostului preşedinte al CJ Hunedoara, pesedistul Mihail Rudeanu care se încuscrise la un moment dat cu un baron expirat al Gorjului, Nicolae Mischie.

"Valoarea contabilă a clădirilor din patrimoniul societăţii era de 4.263.454 RON, iar valoarea contabilă a terenurilor din patrimoniul societăţii era 5.783.149 RON. Nu deţinem informaţii privitoare la efectuarea unui audit al societăţii"
purtător de cuvânt al Ministerului Turismului

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă