x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traian Băsescu - repartiţie pentru Elena Băsescu

Traian Băsescu - repartiţie pentru Elena Băsescu

de Andrei Badin    |    19 Mar 2008   •   00:00
Traian Băsescu -  repartiţie pentru Elena Băsescu

UNA DIN DOUĂ ● Pentru cine a semnat primarul repartiţia unei locuinţe?
Jurnalul Naţional solicită Primăriei Capitalei să clarifice cine este Elena Băsescu, beneficiara unei locuinţe în Sectorul 1, prin Dispoziţia nr. 1143 din 13 iunie, semnată de Traian Băsescu.
Comunicatul de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti 



UNA DIN DOUĂ ● Pentru cine a semnat primarul repartiţia unei locuinţe?
Primarul Traian Băsescu a semnat în 2001 o repartiţie pentru o anume "Elena Băsescu, singură". Jurnalul Naţional solicită Primăriei Capitalei să clarifice dacă persoana în cauză face parte sau nu din familia preşedintelui.
Ora 22.30. Primarul General al Capitalei Adriean Videanu a precizat aseară la emisiunea “Sinteza zilei” difuzată de postul Antena 3 că nu este vorba despre Elena Băsescu fiica preşedintelui ci despre “o bătrânică singură” unica legătură între cele două fiind coincidenţa de nume. Videanu a promis că va oferi miercuri toate detaliile legate de acest caz.
La un an de la alegerea sa ca primar general, Traian Băsescu a semnat o dispoziţie prin care "doamnei Elena Băsescu, singură" i le alocă o locuinţă în Strada Mureşului nr. 37, parter, Sector 1, o garsonieră. Dispoziţia nr. 1143 din 13 iunie 2001 figurează pe site-ul Primăriei Capitalei, la capitolul acte interne/dispoziţii ale primarului general. În termen de zece zile, doamna Băsescu Elena trebuia să se prezinte la Direcţia de Administrare a Fondului Imobiliar pentru a semna contractul de închiriere. La vremea respectivă, toate serviciile erau concentrate la Primăria Capitalei, inclusiv repartizarea spaţiilor locative. Comisia care aproba repartiţiile se afla sub autoritatea primarului general.


NECLARITĂŢI. Potrivit informaţiilor de la Evidenţa populaţiei, în 2001, în Bucureşti erau înregistrate două persoane cu numele Elena Băsescu care să nu fie căsătorite. Nici una dintre ele nu locuieşte şi nu a locuit la adresa din repartiţie. În Strada Mureş nr. 37 se găsesc o clădire cu două etaje şi un al doilea imobil cu un singur nivel. La parter, unde ar fi trebuit să locuiască "doamna Elena Băsescu singură" domiciliază o familie cu doi copii. Stau aici din anii ’90 şi susţin că apartamentul este proprietate personală. Apartamentul şi nu garsoniera. Sunt trei camere, nu una, ca în dispoziţia primarului. Dispoziţie care nu a fost nici anulată, nici modificată, potrivit aceluiaşi site al Primăriei.


ISTORIC. În 2001, primarul general şi familia sa locuiau în reşedinţa de protocol din Strada Mareşal Prezan nr. 4. La 14 august 2002, primarul Băsescu repartizează pentru sine şi familia sa locuinţa – celebră între timp – din Ştefan Mihăileanu nr. 2. Un apartament la etajul vilei naţionalizate. 369 mp. Cinci camere, un vestibul, trei debarale, un oficiu, o cămară, o bucătărie, două băi, o terasă şi un garaj. Suprafaţa alocată depăşeşte cu mult numărul de camere pe care legea l-ar fi acordat unei familii cu doi copii. Asta dacă Traian Băsescu ar fi stat şi la rând ca restul lumii. În 2001, circa 60.000 de familii se aflau pe lista de aşteptare a unei locuinţe în Bucureşti.


La 4 februarie 2003, Traian Băsescu încheie cu AFI contractul de cumpărare a locuinţei. Preţul – 19.301 USD. Conform contractului, locuinţa este cumpărată în baza Legii 112/1995. În 2005, când presa dezvăluie repartiţia pe care şi-o făcuse primarul, aceasta schimbă placa, susţinând că a cumpărat în baza Legii 10. Asta pentru că Legea 112 nu permitea cumpărarea locuinţei dacă solicitantul avea sau avusese o altă locuinţă în Bucureşti. Cu toate acestea, şi în declaraţia de avere Traian Băsescu se încăpăţânase să declare că a cumpărat casa în baza Legii 112.


CASA DIN OTOPENI. Or, Traian Băsescu a cumpărat la 21 octombrie 2002 o vilă în Băneasa. La 12 noiembrie o donează fiicei sale Ioana. Cu toate acestea, Traian şi Maria Băsescu au continuat să locuiască aici până la mutarea în reşedinţa oficială Vila Lac3. Ioana Băsescu, măritată cu Bogdan (Bodo) Marin, a locuit într-o vilă din Corbeanca a grupului Euroconstruct (celebrii regi ai asfaltului, de la Golden Blitz). Între timp, casa din Otopeni, pe care Ioana Băsescu nu avea drept să o înstrăineze, potrivit actului de donaţie (publicat de Jurnalul Naţional) fără acceptul tatălui, este locuită acum de Virgil Cîrstea, tartorul afacerilor de la Administraţia Lacuri şi Parcuri, un apropiat al preşedintelui şi al Elenei Udrea. Casa este luată însă cu paravan, oferit de o familie din Constanţa.


Acoperit de Justiţie

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, de luni, 17 martie, şeful statului consideră subiectul casei din Mihăileanu clarificat, întrucât "există rezoluţia Parchetului General nr. 150/2005, care a fost comunicată public".

Parchetul General a închis într-o singură zi dosarul în care Traian Băsescu era acuzat de fals şi uz de fals în legătură cu achiziţionarea proprietăţii din Strada Ştefan Mihăileanu.

Într-un record absolut, procurorii conduşi pe atunci de Ilie Botoş au dau NUP la doar o zi după ce Elena Udrea, avocatul preşedintelui, a depus la Parchet mai multe documente privind casa din Mihăileanu. "Am văzut motivele soluţiei în treacăt şi sunt legate de faptul că Legea 10 nu solicita anumite condiţii referitoare la o anumită declaraţie vizavi de deţinerea de locuinţe anterior dobândirii celei în discuţie. Este vorba despre o faptă care nu intră sub incidenţa legii penale", a declarat atunci fostul procurorul general.
  • Oana Stancu


Trei repartiţii pentru secretară

Primarul general s-a dovedit chiar mai generos cu apropiaţii săi. În noiembrie 2000, la doar câteva luni de la preluarea mandatului, Traian Băsescu i-a semnat două repartiţii secretarei sale, Adela Aldescu. Ele vizau aceeaşi adresă, într-un bloc din Strada Şt.O. Iosif, diferenţa fiind de număr de înregistrare şi de număr poştal. Cum locuinţa era ocupată abuziv şi cu toate intervenţiile nu a putut fi eliberată fără să se ajungă la urechile presei, primarul s-a văzut nevoit să-i semneze secretarei o a treia repartiţie, într-un bloc din ansamblul 13 Septembrie. "Habar n-am avut că secretara mea era pe lista de priorităţi. Ea, din câte am aflat, a depus cerere de casă încă din 1999, lucra de mult în Primărie, nu am angajat-o eu. Nu este un abuz ceea ce am făcut, prima repartiţie am dat-o într-o locuinţă unde nu se putea muta, pentru că era ocupată de o persoană care nu avea nici un act şi trebuia să fie evacuată. De aceea am fost nevoit să-i dau o a doua repartiţie în altă parte", s-a justificat Traian Băsescu la acea vreme.
  • Oana Stancu


PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Direcţia Relaţii Publice şi Informare

Comunicat de presă


Referitor la articolul publicat astăzi de "Jurnalul Naţional” sub titlul "Traian Băsescu – repartiţie pentru Elena Băsescu”, facem următoarele precizări:


Persoana pe numele căreia s-a făcut repartiţia prin Dispoziţia Primarului General nr.1143/2001 nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele Traian Băsescu, fiind vorba doar de o coincidenţă de nume;


Din evidenţa Oficiului de Administrare nr.1 din cadrul AFI rezultă că locuinţa din str. Mureş nr.37, sector 1 Bucureşti a fost transmisă liberă de către S.C. Rom-Vial S.A., prin AFI, către Primăria Municipiului Bucureşti, cu adresa nr.35313/ 04.04.2001;

Prin Dispoziţia Primarului General nr.1143/2001, locuinţa este repartizată dnei Elena Băsescu, care nu s-a prezentat la S.C.Rom-Vial S.A. pentru perfectarea actelor, locuinţa fiind recomunicată liberă şi repartizată ulterior de Primăria sectorului 1, prin repartiţia 2037/05.04.2004, dlui Constantin Vlădescu, căruia i s-a întocmit contract de închiriere. Acesta este singurul chiriaş din imobilul din str. Mureş nr.37, restul locatarilor fiind proprietari;


Dna Elena Băsescu a înaintat solicitarea pentru repartizarea unei locuinţe la data de 17.07.1998, motivând faptul că locuia împreună cu părinţii, fratele şi bunicii într-un apartament de trei camere, iar salariul său nu îi permitea să achite chiria. La dosar, sunt depuse documente doveditoare în acest sens;


Criteriile de repartizare a locuinţelor din fondul propriu al municipalităţii, ordinea de prioritate şi numărul persoanelor îndreptăţite, au fost stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucureşti prin Hotărârea emisă la data de 29.03.2001, semnată de preşedintele Mihai Doru Giugula. Din lista cu 973 de persoane îndreptăţite să primească spaţii locative în cursul anului 2001, dna Elena Băsescu ocupa poziţia cu nr.392. Conform anchetei sociale întocmite de Serviciul Spaţiu Locativ, aflat la vremea aceea în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, dna Elena Băsescu a îndeplinit criteriile legale pentru a putea primi o garsonieră;


Petenta a renunţat la repartiţia emisă de Primăria Municipiului Bucureşti prin Dispoziţia Primarului General cu nr.1143/13.06.2001. Dosarul a rămas în evidenţa Serviciului pentru Gestiunea Spaţiului Locativ a Primăriei Municipiului Bucureşti până în 2003 când, ca urmare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr.42/2003, toate dosarele nesoluţionate au fost transferate primăriilor de sector. Dosarul dnei Elena Băsescu a fost transmis cu borderoul nr. 11 din luna mai 2003 la Primăria Sector 6 – Serviciul Spaţiu Locativ, unde se află şi la această dată, nefiind rezolvat, conform datelor noastre.


Primăria Municipiului Bucureşti este o instituţie care apreciază şi aplică transparenţa în actul administrativ. Tocmai de aceea, respingem modul în care cotidianul "Jurnalul Naţional”, urmat apoi de posturile tv Antena 1 şi Antena 3 au tratat un subiect de presă precum cel la care facem referire, fără a cere anterior publicării un punct de vedere al instituţiei noastre. Primăria Municipiului Bucureşti respinge, de asemenea, orice tentativă de denigrare a instituţiei Primarului General, oricare ar fi el, din interese mediatice meschine.

×