x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tun de 6 milioane € la Loterie

Tun de 6 milioane € la Loterie

de Gabi Golea    |    05 Aug 2009   •   00:00
Tun de 6 milioane € la Loterie
Sursa foto: /Jurnalul Naţional



Loteria Română distribuie în exclusivitate cartele telefonice "Pelegrin", fabricate de o agenţie de turism care aparţine soţiei controversatului om de afaceri Maricel Păcuraru. Gheorghe Benea, şeful PD-L-ist al Loteriei, a plătit peste şase milioane de euro pentru nişte cartele tefonice pe care Loteria va reuşi să le vândă în cel puţin 60 de ani!

La finele anului trecut Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a încheiat un contract cu SC Form Tra­de SRL pentru distribuţia de cartele telefonice. În baza contractului, Form Trade se obliga să distribuie cu forţe proprii şi mijloace de transport proprii, până la se­diul fiecărei agenţii din teritoriu, un stoc minim de cartele Vodafone, Orange şi Cos­mote care ar fi trebuit să fie factu­ra­te după vânzarea acestora. Societatea ar fi trebuit să plătească Loteriei 100.000 de euro pentru publicitatea exclusivă reali­za­tă prin afişarea în toate agenţiile a pliantelor de promovare puse la dispoziţie de operatori. Teoretic, o afacere care ar fi dus la sporirea veniturilor Loteriei.


BAZELE TUNULUI
Datele contractului s-au schimbat oda­tă cu venirea lui Gheorge Benea la condu­cerea CNLR. Benea a fost pus la conduce­rea Loteriei de Ministerul Finanţelor, prin hotărârea AGA din 16 februarie, la nominalizarea PD-L. Imediat după numirea sa în funcţie, Be­nea s-a pus pe treabă şi l-a desemnat pe Cristian Stănculescu directorul De­partamentului de Vânzări şi Marketing, responsabil cu derularea contractului cu Form Trade.

Încrederea lui Benea în Stănculescu a fost totală, deoarece acesta îi era subaltern şi pe linie de partid. În plus, ştia deja datele contractului cu Form Trade, cu care ţinea de altfel şi legătura. Surse din interiorul Loteriei ne-au declarat că reprezentanţii Form Trade au fost somaţi să renunţe la furnizarea cartelelor Vodafone şi Cosmote pentru care se semnase contractul şi să agreeze cartelele Pelegrin, provenite de la o firmă recomandată şi susţinută de Andreea Florentina Blejner, nimeni alta decât soţia şefului ANAF, Sorin Blejner. În caz contrar, contractul ar fi urmat să fie reziliat.

Acesta a fost primul pas în pregătirea tunului. A urmat apoi plata de către Form Trade a facturii de 100.000 de euro re­pre­zentând bugetul anual de marketing şi publicitate făcută cartelelor. Factura fusese emisă de Loterie încă din ianuarie, dar a fost achitată de abia la finele lunii martie, după ce Benea se înscăunase la Loterie. Până atunci, Liviu Seucea, directorul departamentului economic al Lo­te­ri­ei, îi trimisese mai multe adrese lui Stănculescu prin care cerea gra­ficul derulării contractului cu Form Trade.
FACTURĂ PLĂTITĂ DE URGENŢĂ
La câteva luni după achitarea bugetului anual de marketing, Form Trade prinde curaj şi în data de 1 iunie emite către Loteria Română o factură în valoare de 31.855.132,69 de lei (TVA inclus) re­pre­zen­tând livrarea a 111.000 cartele valorice Oran­ge de 4 euro, în valoare totală de 1.915.305 lei cu TVA inclus. Partea cea mai ma­re din factură trebuia plătită pentru li­vra­rea a 582.503 cartele valorice de 5,10 şi 20 de euro pentru convorbiri naţionale şi internaţionale utilizabile în reţeaua Rom­te­lecom şi imprimate cu sigla "PELEGRIN". Livrarea cartelelor Pelegrin este contrară prevederilor contractuale, deoarece acest tip de cartelă nu apare nicăieri menţionată în contractul iniţial. Cu toate acestea, Loteria s-a trezit cu o factură de 29.939.827,69 de lei cu TVA inclus pentru cartelele Pelegrin.

La o zi distanţă, Loteria decide să plă­teas­că anticipat cartelele telefonice şi nu eşalonat pe măsura vânzării acestora, aşa cum stipula contractul. Factura poar­tă avizul lui Ovidiu Râpan, dar şi aproba­rea directorului general al Loteriei Gheor­ghe Benea. Acesta a scris cu mâna lui pe factură "SE ACHITĂ URGENT ACEST CONTRACT - SUMA DE 25.484.106,16 RON". Diferenţa de 6.371.026,53 de lei este re­pre­zentată de comisionul pentru efectuarea tranzacţiilor la care CNLR are dre­ptul con­form contractului. Scăzut din va­loa­rea totală a facturii emise de de 31.855.132,69 rezultă exact suma de 25.484.106,16 lei pe care Benea a dat dispoziţia să se achite "URGENT". La un curs de 4,1928 lei, rezultă că Loteria a plătit o factură de peste 6 mili­oane de euro pentru nişte cartele pe care nu se ştie când va reuşi să le vândă pentru a-şi recupera banii. Restul banilor au ră­mas în casieria Loteriei prin semnarea unui ordin de compensare. Benea are grijă să nu semneze şi or­di­nul de plată nr. 2136/03.06.2009 şi îl îm­pu­terniceşte în locul său pe Cristian Stăn­cu­lescu, şeful departamentului de vân­zări şi marketing. Pla­ta s-a efectuat prin Raiffeisen Bank în contul Form Trade, deschis la ING Focşani.


BANI PENTRU PD-L
Datele în posesia cărora am intrat arată că se întrunesc toate elementele unui nou tun financiar dat de reprezentanţii PD-L din conducerea Loteriei. Graba suspectă cu care s-au virat banii ridică alte semne de întrebare. Asta deoarece li­vra­rea cartelelor s-a făcut cu întârziere şi di­rect în depozitul central al Loteriei, nu la fiecare agenţie asa cum prevedea contractul. Se pare că nu primirea cartelelor reprezenta "URGENŢA" semnată de Be­nea, ci plecarea banilor din casieria Lote­ri­ei. Unde trebuiau să ajungă urgent aceşti bani? Pornind de la apartenenţa politică a şefului Loteriei, se întrevede un nou tun din bani publici în care membri PD-L joacă roluri de servanţi. Datele noastre arată că din conturile ING întreaga sumă a fost transferată rapid către ade­vă­ra­tul beneficiar sau poate doar la un alt intermediar al acestuia. Poate organele de anchetă vor lămuri situaţia.

Cartelele Pelegrin nu au o cotă de piaţă cunoscută. Într-o versiune optimistă, în care Loteria ar reuşi să vândă la fiecare agenţie câte o cartelă pe lună, rezultă că cei peste şase milioane de euro vor fi re­cu­peraţi de CNLR în aproximativ 60 de ani!!!! Această sumă, păstrată într-un depozit bancar cu dobânda de 10% pe an, ar aduce un profit de circa 50.650 de euro pe lună. Profitul astfel realizat ar putea aduce în intervalul iunie-noiembrie un câştig de 250.000 de euro, sumă extrem de necesară în campania PD-L pentru alegerile prezidenţiale. Şi asta doar din dobânzi!!!
5105-98582-corina_pacuraru.jpgPELEGRINUL SOŢILOR PĂCURARU
De pe site-ul www.pelegrin.ro şi din datele Registrului Co­mer­ţu­lui reiese că Pelegrin este o divizie a SC Perfect Tour SRL din Galaţi, în parteneriat cu Poşta Română. Acţionarul principal al Perfect Tour este Corina Păcuraru (foto), soţia vestitului Maricel Pă­cu­ra­ru, trecut prin şcoala Sorin Ovidiu Vântu şi ulterior prin faţa mai multor instanţe fără a fi câtuşi de puţin afectat. Ambii soţi au fost lideri ai Blocului Naţional Democratic - BNS. Car­te­la Pelegrin a fost emisă de SC Genius Network SRL, cu sediu tot în Galaţi şi controlată de Corina Pă­cu­ra­ru, împreună cu fratele său Marius Crivţonencu. Firma a fost înfiinţată în 1997 la Braşov cu obiect de activitate iniţial domeniul construcţiilor şi amenajărilor interioare, iar în prezent în domeniul comunicaţiilor. Soţii Păcuraru sunt suspectaţi printre altele că au devalizat Banca In­ter­na­ţi­o­na­lă a Religiilor, Poşta Română, Banca Dacia Felix sau Căile Ferate.


PLAN DE VÂNZĂRI PENTRU PELEGRIN
Ce s-a întâmplat totuşi cu stocul de cartele Pelegrin?
La data de 22 iunie, conducerea CNLR a dispus distribuirea cartelelor di­rect către cele 919 agenţii din ţară. Şi de această dată, clauzele contractului au fost încălcate, transportul şi distribuirea fiind făcute cu maşinile Loteriei Române de angajaţii instituţiei, deci pe bani publici. Nu este de mirare, pentru că Benea trebu­ia să le închidă gura celor de la Form Trade, care i-au facilitat tunul. Iar aceasta a fost o metodă bună de a-i recompensa. Tot din cauza grabei cu care s-a acţionat nu s-a făcut nici instructajul personalului Loteriei cu privire la strategia de vânzare. Re­ţea­ua agenţiilor din Bucureşti, de exemplu, a fost înşti­in­ţa­tă oficial despre distribuirea cartelelor abia la 20 iulie. Totuşi, la data de 26 iunie, Benea a transmis circulara nr. 148 către toate centrele de profit şi Departamentele centrale pri­vind modalitatea de înregistrare a cartelelor, în care se fac pre­ci­zări despre decontarea lunară a vânzărilor. Circulara omi­­te in­for­maţia că toate cartelele au fost plătite încă de la data de 3 iu­nie. Prinzând gustul circularelor, Benea mai trimite una la da­ta de 20 iulie, prin care recunoaşte că Loteria a achitat integral o marfă pe care de abia o scoate la vân­za­re şi le re­pro­şează voalat angajaţilor că nu sunt capabili să vân­dă car­te­le­le care le-au fost distribuite. Fără să facă vreo re­fe­ri­re la pre­ve­derile contractului, conform cărora pentru fiecare cartelă vân­dută angajaţii primesc un bonus de un euro, Benea îi ame­nin­ţă subtil, aducându-le la cunoştinţă că, începând din august, această sarcină va fi inclusă în planul obligatoriu de vânzări. Cu alte cuvinte, cine nu face planul suportă pena­l­i­zări!


5105-98581-vladstavrica_agerpres_3487803.jpgBENEA DE LA PD-L
Gheorghe Benea (foto) este membru al PD-L, filiala Cluj. Ultima funcţie de­ţi­nu­tă de Benea a fost cea de preşedinte-di­rect­or general la Metalurgica Transilvania SA Aiud, începând din aprilie 2008. Benea a candidat la alegerile parlamen­ta­re din noiembrie 2008 pentru un man­dat de senator, la colegiul 3 din judeţul Cluj, dar a pierdut mandatul la redistribuire. Gheorghe Benea a fost exclus la în­ce­pu­tul lui noiembrie 2008 din PSD, de organizaţia municipală Dej, în urma deciziei acestuia de a candida pentru un post de senator din partea PD-L. În presa locală din Cluj, numele lui Benea a fost vehiculat, după formarea Cabinetului Boc, pentru mai multe posturi guvernamentale, precum cel de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

×
Subiecte în articol: special cartele loteria nationala