x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Udrea şi-a tăiat singură perdelele

Udrea şi-a tăiat singură perdelele

de Elena Stan    |    Dana Piciu    |    11 Aug 2009   •   00:00
Udrea şi-a tăiat singură perdelele
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Cazul Udrea capătă o turnură halucinantă. Prima zi de audieri în comisia parlamentară de anchetă (care a debutat cu jurnaliştii) a scos la iveală nişte dezvăluiri care, dacă eşti normal la cap, te fac să te cruceşti. Autoritatea care monitorizează achiziţiile publice, organismul guvernamental care a albit-o în avans pe Monica Iacob Ridzi, şi-a schimbat peste noapte regulamentul de funcţionare, refuză să răspundă Parlamentului şi discută numai cu procurorii. Preventiv, şefa portocalie a jandarmului achiziţiei publice şi-a tras un binemeritat concediu în această perioadă, că tot ne anunţase Emil Boc că nu pleacă nimeni de pe metereze. Elena Udrea trimite organismului parlamentar care o anchetează numai ce documente are chef şi la îndemână, dar voluptuoasă cum o ştim în ale autodemascării scapă către Casa Poporului şi-un plan de achiziţii modificat la perdele, tăiat şi semnat de mâna ei. Sau, în fine, de una dintre cele 50 de mâini pe care le foloseşte la semnat. Ca să se întregească tabloul de Kusturica, în timpul audierilor de ieri s-a dezvăluit că în clipul Ministerul Turismului s-au folosit cai sălbatici şi grav bolnavi, după care ecologiştii aleargă zadarnic să-i eutanasieze. ● Dan Constantin, Victor Ciutacu



2b1.jpg
Click pentru a mari imaginea

Elena Udrea a tăiat de pe lista achiziţiilor perdelele şi draperiile pentru minister şi a modificat la 10 iunie planul de achiziţii al ministerului elaborat în luna martie. Ministerul Turismului nu a trimis Comisiei de Anchetă decât 1% din documentele solicitate.

"Primul plan de achiziţii din martie a fost modificat la 10 iunie. Este singurul document care ne-a fost pus la dispoziţie care poartă semnătura doamnei Udrea. În acest plan de achiziţii apare o a doua semnătură a doamnei Udrea, în care, deşi s-au achiziţionat perdele şi draperii în baza vechiului plan de achiziţii la poziţia 80.1, doamna Udrea taie suma prevăzută pentru perdele şi draperii integral şi semnează. Sigur că păstrează în planul de achiziţii o mulţime de alte aberaţii pe care le vom discuta ulterior", a declarat ieri deputatul PNL Ludovic Orban, preşedintele comisiei de anchetă.

Primul plan de achiziţii, datat din 13 martie, prevede la capitolul 80 un buget de 15.000 de euro pentru achiziţia de perdele. În planul datat 10 iunie, la capitolul 80 apare suma de 67.500 de euro, exact cât a scris Jurnalul Na­ţio­nal în urmă cu trei săptămâni. De ce a fost ne­ce­sară majorarea bugetului de la 15.000 de euro la 67.500 de euro, pentru ca mai apoi să fie tăiat tot acest capitol? Nu este exclus ca mo­di­ficarea să fi fost făcută după apariţia mate­ria­lelor publicate de Jurnalul Naţional. Modifi­ca­rea este făcută doar printr-o taietură, sem­nă­tură şi ştampilă "conform cu originalul", fără să fie însă precizată data la care s-a făcut modificarea.

Udrea a vorbit zeflemitor despre "perdelele şi draperiile" de la Ministerul Turismului, în iulie, în şedinţa extrordinară a Camerei Deputaţilor de constituire a comisiei parlamentare de anchetă. Atunci ea a întrebat retoric de la tribuna Parlamentului care ar fi rolul unei astfel de comisii, spunând că a înţeles că se dorea formarea unei comisii de anchetă care să numere perdelele şi draperiile de la Ministerul Turismului. "Nu am înţeles exact ce vor să verifice, ce neclarităţi au atât timp cât suntem cel mai transparent minister. Din toate acuzaţiile care s-au formulat şi noi am răspuns la absolut toate, am înţeles că a rămas cea că am fi achiziţionat perdele de 75.000 de euro. Este ca în bancul acela: nu era Mercedes, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat, nu sunt perdele, sunt jaluzele, nu sunt 75.000 de euro, sunt 7.500 de euro. Noi spunem asta de trei zile, nu ne ascultă nimeni. Dacă vor să verifice şi să măsoare perdelele, îi rugăm să o facă foarte repede pentru că toate datele sunt publicate pe site-ul Miniserului Turismului", spunea Udrea într-o conferinţă de presă. Nici până în acest moment planul de achiziţii, indiferent de forma lui, nu a fost publicat pe site-ul MT.


UDREA NU TRIMITE DOCUMENTE

Reprezentanţii PSD şi PNL din Comisia Udrea s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au primit doar 1% din documentele cerute Ministerului Turismului. "Doamna Udrea ne-a transmis, prin intermediul presei, că va participa la audieri dacă avem nelămuriri după ce ur­mă­rim site-ul ministerului. Este evident că pe site există o singură documentaţie completă, referitoare la evenimentul de la Mamaia, «Lumină la malul mării». În rest, sunt poveşti", a spus Orban. Printre documentele solicitate Ministerului şi care nu au fost primite de comisie se află statul de funcţii, fişele de post, planul de achiziţii şi unele contracte încheiate de minister. "Plec de la ideea că este un accident că salariaţii doamnei Udrea nu au înţeles ce noi am solicitat (...). Dorim să ne desfăşurăm activitatea pornind de la prezumţia de nevinovăţie, dar să nu ni se pună la îndoială inteligenţa", a afirmat Aura Vasile, deputat PSD. Ea a propus refacerea corespondenţei către Ministerul Turismului, arătând că membrii comisiei doresc ca ministrul Turismului şi funcţionarii din minister să le dea o mână de ajutor.

În stilul caracteristic, cel mai transparent minister a publicat lista solicitărilor Comisiei de anchetă şi răspunsul transmis acesteia. Ministerul Turismului a postat pe site-ul său solicitarea primită de la Comisia de Anchetă din Camera Deputaţilor cu toate documentele cerute, precum şi răspunsul cu anexele care conţin documentele solicitate. Informaţiile postate pe site-ul MT sunt doar opisuri ale documentelor, nu şi actele în sine.
REFUZURI PE BANDĂ RULANTĂ
O altă instituţie a statului care a refuzat să pună la dispoziţie documente comisiei de anchetă este Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. AMRMAP şi-a motivat refuzul prin aceea că regulamentul său de funcţionare, modificat la 9 iunie, prevede că dosarul de supraveghere pentru MT solicitat de parlamentari se poate prezenta doar instanţelor de judecată şi celorlalte organe competente. Din acest motiv, deputaţii din comisie au hotărât să se adreseze premierului căruia să îi ceară "chemarea la ordine" a conducerii Autorităţii. Potrivit membrilor comisiei, ordinul preşedintelui ANRMAP prin care a fost modificat regulamentul este ilegal şi neconstituţional. "Este inadmisibil ca o autoritate în subordinea Guvernului să nu aibă voie să prezinte dosarele nici primului-ministru, nici Guvernului, care este în subordinea Parlamentului", a spus deputatul UDMR Petru Lakatos.

În replică, ANMRMAP a recomandat Comisiei Udrea să ceară documentele de achiziţii publice chiar de la minister, întrucât ANMRMAP nu poate pune la dispoziţie acte emise de alte instituţii. Procedura de supraveghere iniţiată de ANRMAP la Ministerul Turismului are în vedere 70 de proceduri de achiziţii, iar raportul nu este încă finalizat. "ANRMAP va putea pune la dispoziţia comisiei raportul de la Ministerul Tursimului, incluzând aici concluziile verificărilor, actele emise de Autoritate către minister şi, în cazul în care se vor găsi nereguli, eventualele procese-verbale de sancţiune", a mai precizat Biroul de presă al ANRMAP.

Până şi secretarul general al Camerei Deputaţilor a refuzat să pună comisiei la dispoziţie experţi care să participe la ancheta parlamentară. Biroul Permanent al Camerei a transmis că nu are astfel de experţi, iar comisia este cea care trebuie să-i angajeze. Nu se specifică însă în adresa transmisă dacă experţii externi vor fi plătiţi de Parlament sau nu. Pentru buna desfăşurare a anchetei, deputaţii au solicitat un expert financiar contabil, un expert în achiziţii publice, unul în marketing turistic, un specialist în IT şi unul în publicitate. Comisia îşi va continua activitatea şi astăzi când membrii săi vor studia documentele pe care le-au primit deja, să întocmească o listă cu experţi externi din care urmează să-i selecţioneze pe cei cu care va lucra, să aprobe adresele pe care urmează să le trimită la instituţii, iar mâine vor fi audiaţi angajaţi ai Ministerului Turismului, mai exact directorul juridic, cel economic, secretarul general şi secretarul de stat.

×
Subiecte în articol: special