x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Un copil n-ar trebui să ştie ce înseamnă durerea”

“Un copil n-ar trebui să ştie ce înseamnă durerea”

de Andreea Sminchise    |    16 Apr 2009   •   00:00
 “Un copil n-ar trebui să ştie ce înseamnă durerea”

Teledonul "Mereu Aproape" - Paşte 2009 - continuă tradiţia deja începută de Antena 1 şi Fundaţia Mereu Aproape. Vedetele trustului Intact Media Grup - Mihaela Rădulescu, Andreea Berecleanu, Gabriela Vrânceanu Firea, Andrei Zaharescu, Mădalin Ionescu, Răzvan Simion, Dani Oţil şi Dan Capatos s-au mobilizat pentru a ajuta 6 copii care au nevoie de operaţii sau tratamente în străinătate.



Theodora Aur nu are decât 3 ani. Avea un kilogram şi jumătate când a văzut pentru prima oară lumina zilei. Asistentele au încurajat-o pe mama ce-şi privea copilul slab şi micuţ care stătea inert în incubator, asigurând-o că "în câteva săptămâni fetiţa va lua în greutate, se va dezvolta normal".

La numai 3 zile de la naştere, mânuţa dreaptă a copilei, de la antebraţ la vârful degetelor, căpătase o culoare neagră-violacee. Aceeaşi culoare a apărut apoi şi pe pumnul şi dosul palmei stângi, dar şi pe picioare. Theodora arăta ca un om electrocutat.

Theodora făcuse septicemie. Pentru că era hipoglicemică, în spital a fost hrănită intravenos cu glucoză. Prin perfuzie a intrat însă şi microbul care a nenorocit-o - Klebsiella pneumoniae. Copilul putrezea de viu.

Theodora se stingea câte puţin în fiecare zi. Avea ochii închişi, era inertă. O lună şi jumătate a stat mama cu fiica ei în spital. Rănile Theodorei erau asemenea pacienţilor internaţi la secţia de arşi. S-a pus problema ca mânuţa dreaptă să-i fie amputată. Părinţii ar fi acceptat orice, numai să-i salveze viaţa dar, între timp, un medic neonatolog venit din Geneva a consultat-o şi a spus că ar fi şanse să supravieţuiască fară a i se tăia mâna.

A îngrijit-o o săptămână şi i-a învăţat şi pe părinţi cum să-i cureţe rănile. Cu multă grijă, atenţie şi cu dragoste din partea părinţilor, Theodora a reuşit să mai adune câteva kilograme. Abia la 2 ani a început să facă câţiva paşi timizi. Însă durerile de oase o chinuie încă ca pe un om care suferă de ani de zile de reumatism.

ARE NEVOIE DE OPERAŢIE
Theodora are nevoie ca mânuţa dreaptă să-i fie reconstruită în următoarele 3 luni. Pentru că nu va mai putea creşte normal din cauza cicatricelor retractile şi, probabil, vor începe şi durerile în articulaţii, iar funcţionalitatea ei a scăzut drastic. Părinţii au găsit o clinică în Viena, care a acceptat cazul Theodorei. Au însă nevoie de 30.000 de euro pentru operaţie.

În lupta ei pentru o viaţă normală, Theodora este susţinută de Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu. "Theodora a împlinit ieri 3 ani. Şi viaţa merge înainte, chiar dacă pentru ea zilele se scurg altfel, mai greu şi mai nefiresc, pentru un copil care n-ar trebui să ştie ce înseamnă durerea.

Durerea fizică o face să plângă, durerea psihică îi doboară puţin câte puţin, părinţii. Împreună putem să-i oferim bucuria de a fi sănătoasă, de a creşte, de a merge la şcoală, de a trăi", spune Andreea Berecleanu.
Dacă vreţi să o ajutaţi pe micuţa Theodora, tot ce trebuie să faceţi este să daţi un simplu apel telefonic sau un sms.

Numerele de teledon ale fundaţiei "Mereu Aproape" în reţeaua Romtelecom sunt:
0900900270 pentru 10 euro
0900900273 pentru 3 euro
0900900276 pentru 6 euro.

Numărul la care puteţi face donaţii prin sms este 877 - pentru 2 euro - şi este valabil în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote.
Puteţi, de asemenea, să face donaţii şi în conturile Fundaţiei "Mereu Aproape":
în Lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, deschis la BRD GSG SMCC
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschis la BRD GSG SMCC
cod SWIFT: BRDEROBU.

×
Subiecte în articol: special theodora