x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde taie banul Boc, creşte ajutor la loc

Unde taie banul Boc, creşte ajutor la loc

de Ionela Gavriliu    |    13 Aug 2010   •   00:00
Unde taie banul Boc, creşte ajutor la loc
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Nea Vasile, Costel, nea Octav, Alina, Loredana. Sunt oameni din Vaslui şi Bacău, în carne şi oase. Pentru Guvern, aceşti beneficiari ai ajutorului social reprezintă statistici. Asistaţi social. Din care se taie şi de la care se iau bani. Nea Vasile a avut un scuter pe care l-a vândut fără să facă acte, Alina are bărbatul plecat la muncă în străinătate şi primarul n-o lasă să presteze muncă în folosul comunităţii ca să ia în continuare puţinul din care cumpără mâncare la cei doi copii mici.

Alţi consăteni au rămas fără venit pentru că le-a fătat vaca sau iapa şi inspectorii ITM i-au considerat dintr-odată bogaţi. Din cauza unor nereguli descoperite la unele dosare, în numeroase localităţi ale celor două judeţe din Moldova s-a luat decizia suspendării tuturor ajutoarelor sociale. De disperare, mulţi beneficiari ai Legii 416/2001 şi-au vândut unul din animale, scuterul sau bucata de teren ce depăşea normele de încadrare doar ca să poată beneficia de asigurările de sănătate.

La începutul acestei luni, Boc a spus că a suspendat 20.000 de ajutoare sociale, făcând astfel economii importante la bugetul de stat. Declaraţiile băţoase şi cifrele impresionante sunt bune doar pentru cei care nu scot capul din hârtii şi evită realitatea din teren. Primarii supuşi controalelor au primit să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic. Asta pentru că inspectorii ITM au verificat prin sondaj şi au preferat să taie toate ajutoarele amărâţilor atunci când au găsit câteva nereguli. Iată câteva mostre ale luptei de gherilă împotriva celor care n-au nici după ce bea apă. "Anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, în urma verificării unei părţi din dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, indemnizaţii de handicap şi pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 milioane de euro", a declarat prim-ministrul. Mai mult:

"În urma verificărilor, 20.000 de dosare (n.r. - cele pentru venitul minim garantat) au fost suspendate, aducându-se astfel o economie anuală de 45,6 milioane de lei. Deci, deja o economie la bugetul de stat pentru 2011 de 11 milioane de euro".
Emil Boc

Cum se traduc aceste declaraţii în inima Vasluiului sau a Bacăului, judeţe campioane la numărul de localităţi unde s-au anulat, cu elan muncitoresc, toate ajutoarele sociale? Sita controalelor a făcut ca ghinionul să cadă pe cei cărora tocmai le fătase vaca sau iapa, iar legea nu permite astfel de "inovaţii", sau pe cei care aveau un hârb de motoscuter sau de maşină, uitate prin curte.

"N-am anulat, domnule, nimic, sunt poveşti", se agită Mircea Scutelnicu, primarul din Gârceni, Vaslui, când îl întrebăm de toată povestea care a început în comună încă din luna martie. "Au descins (n.r. - inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă) la primărie şi au controlat 15 dosare. Dacă n-aveam nereguli, tot găseau ceva, aşa erau de porniţi. Vă spun sincer că, de când sunt primar, din 2000, am făcut anchetele sociale o dată pe an. Nu ştiam că se fac o dată la şase luni. Aici sunt vreo 300 de familii de ţigani, amărâţi, vai de ei. Bun, am înţeles asta. Apoi au început să le taie la oameni cărora le trecusem că au, pe lângă o vacă sau o iapă, şi mânz sau viţel. Păi, ce să facă acuma oamenii, să-i omoare? N-au fost de înţeles, nici n-au prins gluma. Cică n-ai voie două vaci sau doi cai, ai voie un cal şi o vacă.

N-au vrut să audă nici o explicaţie şi au tăiat la toţi". Primarul n-a lăsat lucrurile aşa şi în lunile aprilie şi mai "a reparat" toate dosarele, cam 40% din populaţia comunei. Acum aşteaptă următorul control. Are deja banii puşi deoparte pe 2010 pentru ajutoare sociale, în jur de 7 miliarde de lei. "Nu i-am anunţat pe cei de la ITM Vaslui, or să vadă când vor veni. Nu puteam să las oamenii ăştia cu atâţia copii fără bani. Sunt unii care şi-au vândut peticul de pământ sau al doilea animal ca să beneficieze de asigurare când merg la spital", spune primarul. Din toate cele 364 de dosare, câte propusese ITM Vaslui să fie tăiate, primarul a eliminat până la urmă 52. La ăia cu mânz şi viţel în plus sau la cei care au ceva mai mult pământ de jumătate de hectar. "Ne batem joc de ei, asta facem", spune primarul supărat, în timp ce caută procesul-verbal primit de la ITM, cel în care i se dăduse avertisment pentru neregulile găsite.

"În 67 de localităţi din ţară am suspendat toate dosarele, aproape 10.000. Zonele cele mai reprezentative din acest punct de vedere au fost Vaslui, Bacău, Prahova şi Timiş"
Mihai Şeitan, ministrul Muncii

La 7 kilometri de sediul nou şi luxos al Primăriei comunei Dragomireşti, Vaslui, se află satul Doagele. Aici sunt cei mai mulţi beneficiari ai Legii 416 pe metru pătrat. În toată comuna au fost anulate toate cele 648 de dosare. Ca să ajungi la Doagele, mergi pe un drum de ţară accidentat şi prăfos. Satul e împărţit în două, de-o parte a terenului de fotbal stau românii, de cealaltă - ţiganii. La şcoală, câţiva copii aşteaptă cu nerăbdare ca directorul şi nişte domni de la oraş să descarce calculatoarele pe care le vor primi prin programul "Euro 200". Mirela, Ciprian şi Ionuţ sunt printre cei 25 de norocoşi care s-au încadrat şi au obţinut calculator. Copiii apucă cu nădejde cutia mai mare ca ei şi o târăsc printre gâşte pe iarba dintre cele două porţi de fotbal. Mama lor vine din urmă, într-o mână având cutiile cu tastatura şi mouse-ul şi cu cealaltă târând fetiţa cea mică. Sorina Lazăr are 34 de ani, trei copii şi un soţ plecat în "Portogalia".

Trăieşte din alocaţiile copiilor şi din ajutorul social de 150 de lei. Nu ştie cum s-ar descurca fără banii ăştia şi se teme să nu fie pe lista celor rămaşi fără venitul minim garantat. Cu ultimele puteri, copiii urcă cutia cu calculator în vârful patului din camera părăginită, unde mama lor tocmai a lipit cu balegă crăpăturile. Nu îndrăznesc să rupă plasticul de deasupra şi să desfacă cutia, îl aşteaptă pe tatăl lor din străinătate, ca să nu-i certe dacă strică ceva. "Ştiu să umblu la calculator, mă mai joc la şcoală câteodată", spune ruşinat Ionuţ. Apoi tace când e întrebat ce visează să ajungă când va fi mare. 

 


Alina Manolache stă la câteva curţi mai încolo, într-o casă dărăpănată, păzită de un câine fără nume. Are şi ea bărbatul plecat în străinătate şi, din cauza asta, primăria i-a tăiat ajutorul social.
"Mi-a zis domnu' primar că nu pot ieşi eu la muncă pentru banii ăia, trebuie capul familiei. Luam câte 90 de lei o dată la trei luni, dar tot era ceva. Cumpăram sare, ulei, zahăr. Acum am alocaţia fetelor şi ce mai trimite bărbatul", spune femeia din bătătura sărăcăcioasă, unde a încercat să-şi încropească o grădină cu roşii.

Nea Octav Iorga a fost croitor. La 57 de ani, chinuit de o boală de "stomag", nu-l mai primeşte nimeni la muncă. El ar vrea. Îi e ruşine că a ajuns la mila statului, dar ce să facă altceva? La Doagele nu prea e pământ arabil, aşa că n-are la cine merge cu ziua. Pensionarii care mai au pământ se chinuiesc singuri cu sapa, nu-şi permit să plătească pe alţii ca să-şi uşureze munca. Din cei 110 lei pe care-i primeşte cu soţia trimestrial abia pot trăi. Banii ăştia le-ar ajunge cât să-şi ia 100 de pâini din care să trăiască în cele trei luni. Atât.

Adrian Lişiţă nu e prea prietenos cu străinii, mai ales când află că vrem să întrebăm de ajutorul social. Are casă, mai precis două corpuri de casă, dincoace de stadionul sătesc. Casa părintească, aflată lângă curtea lui, e în renovare. "Mai primesc şi eu în jur de 150 de lei. Oscilează suma. N-am animale, n-am alte venituri, trăim fiecare cum putem", explică el de lângă un vraf de ţiglă nouă.

"Sunt foarte mulţi români, din nefericire, cu vilă, cu piscină în curte, cu Mercedes şi cu ajutor social de la stat. Să vedem dacă sunt corect acordate, dacă într-adevăr sunt oameni care au nevoie sau sunt şmecheri care, prin pile, la primar sau în altă parte, primesc aceste ajutoare fără acoperire"
Emil Boc

Dragomireşti, judeţul Vaslui, este localitatea campioană la numărul de dosare suspendate. Într-o listă a Ministerului Muncii, comuna vasluiană figurează cu toate cele 648 de ajutoare sociale suspendate. Primarul Aurel Turcu spune că "a remediat" problemele şi au mai rămas în jur de 500 de dosare pe Legea 416/2001, pentru venit minim garantat. "Ooof, ştiu că-s mulţi, dar dacă sunt săraci... Avem romi mulţi, penticostali care fac câte cinci-şase copii", adaugă primarul. Asistenta socială, cea care se ocupă de dosare, spune că nu înţelege de ce se face atâta tamtam. "Au fost ani în care beneficiau şi peste 60% dintre oamenii din comună. Le-am sistat celor care pleacă în străinătate şi nu vin să semneze sau nu prestează muncă în folosul comunităţii. Dar, în general, cu ei ne facem treaba la şanţuri, la curăţenie. Nu ştiu ce tot zice Guvernul că face economie pe spatele săracilor, că noi trebuie să le dăm ajutorul în continuare. Chiar sunt amărâţi", spune Teodora Neamţu.

"Aceasta este parte a reformei sistemului social - cei şmecheri să fie trimişi la muncă, cei cu nevoi să fie protejaţi şi sprijiniţi de către stat".
Emil Boc

La Horgeşti, Bacău, a doua comună din ţară ca număr total de dosare de ajutor social suspendate, conform Ministerului Muncii, au fost anulate în realitate vreo 70. "Nu e nimic nou. Şi anul trecut tot cam aşa au căzut. Că unii plecau în străinătate sau n-aduceau adeverinţe de la AJOFM sau de la Registrul Agricol", explică primarul comunei, Ionel Ţurcan. Le-a tăiat ajutorul celor pe care i-a prins că au motoscuter sau vreo Dacie preistorică prin curte. Nu că nu i-ar fi văzut de mulţi ani bâzâind prin comună, dar dacă acum a venit controlul şi a considerat că sunt obiecte ce nu se încadrează în lista celor de strictă necesitate, ce să facă? "Au veni ieri vreo şapte-opt oameni revoltaţi la Primărie să-mi ceară explicaţii. Unii au înţeles, alţii - nu", ridică din umeri şi invită în birou o femeie cu o plăcuţă de înmatriculare a unui scuter.

Cătălina Măriuţă spune că nu mai are motoscuterul de doi ani şi nu înţelege de ce figurează la primărie ca proprietară. "Bărbatul muncea la Bacău şi am zis să facă economie la transport. A luat un scuter la mâna a doua şi se descurca. Acum doi ani s-a lovit de un copac cu el şi l-a făcut zob. N-am mai avut bani să-l reparăm şi l-am dat cuiva. Fără acte de vânzare-cumpărare", explică femeia. Când avea scuter beneficia de ajutor social? Beneficia, culmea. Iar acum, când chiar nu-l mai are, i-au fost luaţi banii. Femeia e plimbată de la un birou la altul să depună numărul scuterului şi să scrie o declaraţie. În câteva zile se va face o anchetă socială şi se va stabili dacă mai are scuterul în curte sau ba.

În Mahala, partea cea mai săracă a Horgeştiului, trăieşte nea Vasile Gălăţeanu. Suflet de poet, are numai dalii în curte. În mijlocul bătăturii, o nepoată colorează într-o carte, cu burta pe iarbă. "Cal n-am, pământ n-am, am flori", arată larg cu mâna în curtea mică. Ochii i se opresc pe scuterul acoperit cu o placă ondulată de azbest. "Asta e al lui fi-miu, pe-al meu l-am vândut de mult. Când m-am dus acum o săptămână să semnez pentru ajutor, mi-a zis primarul că e anulat. Păi, pe Sofia Vicoveanca are bani să o aducă acuma de Sfânta Maria, dar să ne dea nouă ajutor nu mai are bani", se revoltă bărbatul. Soţia lui e supărată că i-au cerut numărul ca dovadă că scuterul e vândut. "Păi, de ce să-i dau numărul? Am dat bani pe el. Mai astup o gaură într-un gard, fac ceva cu tabla aia", se gândeşte practic.

Familia Gălăţeanu a luat ultima oară bani de Paşti, vreo 4 milioane pe un trimestru. Vara asta va fi secetă pentru ei, dar speră să-şi refacă dosarul şi la Sărbătorile de iarnă să beneficieze din nou.
Loredana are 24 de ani şi doi copii mici. Şi ea a păţit beleaua din cauza unei vechituri pe două roţi. Se jură că nu-l mai are de un an şi o să ducă numărul la primărie cât mai curând. "Mămicî, pot să-mi iau sămânţî? Ti rog", se bagă în vorba oamenilor mari puştiul de 4 ani. "N-am acuma, mai încolo", îl repede femeia. Băiatul nu-şi aminteşte când a mâncat ultima oară o bucată de ciocolată.

×
Subiecte în articol: special