x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pagini de viaţă scrise cu suflet şi har

Pagini de viaţă scrise cu suflet şi har

de Daniela Cârlea Şontică    |    26 Apr 2009   •   00:00
Pagini de viaţă scrise cu suflet şi har

Sub titlul "Scrisori pentru Ema", textele de suflet ale Loretei Popa, colega noastră, au apărut recent la Editura Semne, cu o prefaţă semnată de scriitoarea şi actriţa Flavia Buref, autoare, de asemenea, a unor texte de muzică uşoară, după cum sigur vă amintiţi.



Loreta Popa pare un nume predestinat a fi cunoscut prin sonoritatea sa. Şi chiar dacă nu ar fi fost astfel, posesoarea lui l-ar fi făcut să fie aşa.

Loreta scrie de toate la Jurnalul Naţional, dar cel mai bine îi ies articolele în care se poate implica sufleteşte. Aşa se face că în urmă cu ceva timp a primit o rubrică la ziar în care putea să aducă din condei poveşti imaginare sau reale care aveau ca temă iubirea, dar şi diferenţele psihologice dintre bărbaţi şi femei. După o vreme, rubrica ei era tot mai citită, mulţi cititori îndemnând-o să le publice într-o carte. Aşa se face că autoarea a strâns într-o zi toate acele mici schiţe, portrete şi întâmplări fulguite din vârful peniţei - mă rog, al tastaturii de computer - care au văzut lumina tiparului graţie rubricii, a mai adăugat şi alte texte cu iz literar, cum este acea frumoasă evocare a strămoşilor intitulată "Bunica", povestea admirabilă "Argintica, fulgul meu de nea" şi alte câteva texte inedite, în ton cu celelalte, şi a propus manuscrisul său Editurii Semne, care i l-a şi publicat.

REFERINŢE.
"Este o carte născută din joaca unei rubrici pe care nu voia nimeni s-o scrie, «Ce vor bărbaţii», în Jurnalul de Duminică. Dacă altor colegi rubrica le părea neprecizată şi fără concreteţea de care aveau nevoie ca jurnalişti, pe mine m-au fascinat condensarea cuvintelor într-un spaţiu atât de mic şi şansa de fi subiectivă în scris. Pe nesimţite, din poveştile de viaţă ale prietenilor, colegilor, cunoscuţilor şi chiar ale mele s-a născut această carte care le reuneşte în ea ca o cutie plină cu scrisori. «Scrisori pentru Ema» se vrea un ghid, un îndreptar pentru viaţă, cu sfaturi discrete răsărite din pojghiţa naraţiunilor", ni s-a confesat autoarea. Să precizăm că Ema este fetiţa ei, care peste ani, suntem siguri, va aprecia moştenirea scrisă lăsată de mama ei. Flavia Buref, care semnează prefaţa cărţii, remarcă faptul că are "harul de a intui trăirile celorlalţi dincolo de vorbele lor şi de a descoperi din hăţişurile unor relaţii omeneşti dificil de analizat răspunsuri şi adevăruri".

Remarcăm şi noi eleganţa scrisului ei, claritatea exprimării şi limpezimea unor poveşti altfel complicate, ştiinţa de a comprima în spaţii reduse firul lung, plin cu meandre al unor destine răscolitoare. Fie că sunt imaginare, fie că sunt inspirate cu talent din viaţa celor din jur, istorisirile Loretei Popa se citesc cu plăcere şi o felicităm pentru demersul publicistic!  

"Autoarea nu dă uitării nici semnele magice din jurul nostru şi, poposind o clipă asupra lor, te poartă către tărâmul tainic cu care ne învecinăm şi care, cândva, ni se va dezvălui."
Flavia Buref

"Pe nesimţite, din poveştile de viaţă ale prietenilor, colegilor, cunoscuţilor şi chiar ale mele s-a născut această carte, care le reuneşte în ea ca pe nişte scrisori."

Loreta Popa

"Istorisind poveşti de iubire, destine obişnuitte sau uluitoare, Loreta Popa izbuteşte să te facă să înţelegi meandrele unor existenţe a căror desfăşurare părea de neînţeles."
Flavia Buref

×
Subiecte în articol: spectator