x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stagiune - Zoo Story - o piesa inedita si vie

Stagiune - Zoo Story - o piesa inedita si vie

de Loreta Popa    |    19 Noi 2006   •   00:00
Stagiune - Zoo Story  -  o piesa inedita si vie

Un joc al gandurilor . Doua personaje, doi gladiatori, doi actori de exceptie, o singura piesa, "Zoo Story", de Edward Albee. Doi barbati care, timp de aproape o ora, devin gladiatori masurandu-si fricile, temerile, indoielile, sperantele, dorintele si iubirile.

Un joc al gandurilor . Doua personaje, doi gladiatori, doi actori de exceptie, o singura piesa, "Zoo Story", de Edward Albee. Doi barbati care, timp de aproape o ora, devin gladiatori masurandu-si fricile, temerile, indoielile, sperantele, dorintele si iubirile. Existentele lor s-au intrepatruns, pentru ca dupa aceea sa se desparta si sa se reintalneasca, din nou, candva. Mai precis, la 29 noiembrie, in acelasi loc, respectiv Clubul Prometheus din Capitala, ora 21:00.

Joc. Regia nu este recomandata celor indiferenti si palizi sufleteste. Pusa in scena de un regizor in care arde focul sacru si care trudeste atent pe langa personajele de la care invata la fiecare reprezentatie, piesa determina spectatorul sa devina ambitios, dispus sa intre in dialog. Pompiliu Kostas Radulescu, tanarul regizor despre care vorbim, publica in 1999 o carte numita "Joc de ganduri" la Editura Traditii, o proza umoristica SF in anul 2000 la Targul Gaudeamus, ce avea sa ii aduca premiul pentru debut.

Privire complice. Ce a iesit din jocul lui de ganduri numit "Zoo Story"? Actorii Iulian Glita si Bogdan Serban au depasit orice asteptari si prin jocul efervescent au uimit asistenta. In "Zoo Story", impulsul violentei gratuite a societatii americane este extrem de puternic. Vorbele intense ale actorilor, insotite de gesturi uimitor de expresive, te fixeaza in scaunul tau cu o privire deopotriva candida si complice. O piesa vie, cu un fler al ineditului extraordinar, care nu poate fi ignorata de public.
Vis. Familia si profesia, toate doar in imaginatia lui Peter.

Subiectul. Peter se bucura de cateva ore de liniste pe banca lui preferata din parc. Singuraticul de duminica tolereaza un Jerry care duce cu el tot ce-i apartine, aparut inoportun pe banca lui. Peter e politicos, putin in umbra lui Jerry. Intre el si vagabondul Jerry se creeaza o legatura care il face confuz, dar si nervos.
Descopera ca undeva, in interior, este asemenea vagabondului. Peter se minte pe sine. Fericirea familiala, implinirea profesionala, sotul indragostit, angajatul multumit exista doar in imaginatia lui. Jerry a venit pe banca lui si pune la indoiala totul. Dintr-o data existenta lui pare irosita. Jerry aduce cu sine viata, dragostea, indoiala si, dupa toate acestea, moartea. Tot ce a fost, este si va fi vreodata se afla intr-o geanta care se deschide in fata lumii, iar din ea va iesi la final o lacrima zambitoare.
Un mare dramaturg: Edward Albee

"Atac artificialul care a luat locul valorilor reale si balivernele care spun ca totul in aceasta lume care ne fuge de sub picioare e de fapt roz!", spunea Edward Albee.
Cunoscutul dramaturg s-a nascut la 12 martie 1928 la Washington si a fost adoptat de Reed si Francis Albee, primind numele de Edward Franklin Albee II. La 20 de ani, dupa absolvirea Colegiului Trinity din Conneticut, in 1947, decide sa foloseasca renta pe care bunica lui i-o lasase si se muta la New York. Va trai aproape exclusiv din acesti bani si se va concentra asupra carierei literare. Astfel ca in 1959 va cunoaste primul succes cu piesa "The Zoo Story". Odata jucat in tara lui natala, Albee s-a impus ca un adevarat astru si a ocupat imediat un loc de frunte printre marii dramaturgi moderni contemporani.

×
Subiecte în articol: spectator zoo story