x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Exil în pământul uitării"

"Exil în pământul uitării"

de Roxana Ioana Ancuta    |    07 Mai 2010   •   00:00
"Exil în pământul uitării"
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Şi-a fost Gala Teatrului Tânăr... La Odeon. Cu figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă care au aplaudat venirea invitaţilor, urându-le "bun venit în cetatea Artei la Gala Teatrului Tânăr", cetate păzită bine de doi soldaţi romani, înarmaţi cu scuturi şi spade. Intrarea Teatrului Odeon a fost transformată pentru câteva ore într-o imensă poartă romană, străjuită de torţe arzând.



Reflectoarele au luminat puternic intrarea în cetatea artei, acolo unde au răsunat acorduri de muzică veneţiană veche. În foaierul principal, alţi figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă, muze, cântec şi dans. Până să ajungă în sală, acolo unde a avut loc spectacolul Gala teatrului tânăr, în cadrul căruia a fost premiată trupa câştigătoare a celor 100.000 de dolari puşi la bătaie de Fundaţia "Dan Voiculescu"

Pentru Dezvoltarea României, invitaţii au traversat perioada grecească - întâlnindu-l pe Aristotel, perioada romană, perioada veneţiană, perioada franceză, perioada shakespeariană... Spectacol într-un spectacol. Începând cu ora 20:00 s-au stins luminile în sală şi Gala a început. Primul moment artistic i-a aparţinut lui Eusebiu Ştefănescu, care a recitat un poem - creaţie proprie.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost balerini ai Teatrului Balşoi din Moscova, aceştia interpretând momente coregrafice din compoziţiile "Don Quijote" şi "Spărgătorul de nuci" (de Piotr Ilici Ceaikovski). Totuşi, acest eveniment a fost organizat pentru ei, tinerii actori care au avut curajul şi inspiraţia să se înscrie în competiţia Galei Teatrului Tânăr şi... au câştigat marele premiu. Spectacolul "Exil în pământul uitării" (management - United Express), după texte de Barbu Fundoianu, în regia şi coregrafia Andreei Tănăsescu, a câştigat competiţia în faţa celorlalte 17 trupe tinere de teatru.

Lucrarea "Exil în pământul uitării" este un proiect realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, prin programul Institutului Elveţian "Artistesnest". "Motivaţia pentru care ne-am înscris la Gala Teatrului Tânăr? Ne doream să jucăm la Nottara de mult... spune Andreea Tănăsescu. Şi-apoi, aveam încă o dată ocazia să arătăm lucrul pe care-l realizasem. Dar şi calitatea juriului şi premiul pus în joc au influenţat în luarea deciziei.

Ni s-a părut, la început, că trăim un alt paradox românesc, suma pusă în joc ni se părea absurd de mare în comparaţie cu golurile din arta românească în termeni de investiţii. Se ştie, se investesc puţine fonduri în artă, în România. Am crezut de la bun început că vom câştiga. De fapt, într-o dimineaţă de vineri, mă trezisem la ora 5:00, fiindcă o mierlă se aşezase pe pervazul meu şi cânta foarte frumos. Mi-am spus că acesta este un semn bun. Exact în aceeaşi zi primisem informaţia de la mama mea despre concurs. M-a rugat să-mi depun şi eu un dosar.

Cred că nimic nu e întâmplător. Noi toţi credem în Dumnezeu şi, cu siguranţă, a fost o lumină mereu în jurul nostru. E minunat să câştigi, dar noi credem că nu e neapărat greu să pierzi cât e greu să câştigi, mai ales când acest lucru implică o răspundere. Drumul artei e lung.... (...) Proiectul luptă împotriva rasismului, a indiferenţei, deci nu putem decât să rămânem foarte smeriţi. Premiul câştigat este foarte important, pentru că te alimentează cu optimism. Mai faci un pas cu fruntea sus. Gala Teatrului Tânăr este un miracol şi sper că miracolul va dura cât mai mult şi va promova adevăratele valori din rândul tinerilor. Avem nevoie de cultură, cultura este identitatea unui popor.

Arta românească are nevoie de finanţatori, iar decizia Fundaţiei «Dan Voiculescu» este lăudabilă." Interpreţii care se află sub îndrumarea regizoarei Andreea Tănăsescu sunt: Alexandra Ioniţă, Vanda Ştefănescu, Richard Bovnoczky, Sanno Momo Peter, Valentin Stoica şi Ana Crăciun - artist păpuşar. Andreea Tănăsescu este coregraf şi profesor la Universitatea Naţională de Teatru şi Film, secţia coregrafie. A prezentat spectacole în calitate de coregraf şi dansator în cadrul mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale.

×
Subiecte în articol: arte gala teatrului tanar