x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Lucerna se joacă totuşi "Ceauşescu"

La Lucerna se joacă totuşi "Ceauşescu"

02 Feb 2010   •   00:00

Regizorul spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", Milo Rau, nu are de gând să oprească reprezentaţiile programate astăzi şi mâine la Lucerna, în Elveţia. Şi asta în pofida faptului că Valentin Ceauşescu a cerut justiţiei să interzică această producţie realizată de Institutul Internaţional pentru Crimă Politică, cu sediul la Berlin.

Spectacolul, o reconstituire a procesului soţilor Ceauşescu, s-a jucat la 10 şi 11 decembrie pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fiind programat, ulterior, la Berlin, Berna, Zurich şi acum la Lucerna. În spectacolul regizat de Milo Rau şi Simone Eisenring, rolurile sunt interpretate de actori români. Textul a fost scris, potrivit producătorului, pe baza unor documente autentice audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului.

Milo Rau a declarat pentru Jurnalul Naţional că a auzit de faptul că Valentin, fiul lui Nicolae Ceauşescu, "ar avea dreptul de proprietate asupra numelui Ceausescu", dar nu crede că este posibil ca în cazul unei figuri istorice precum Ceausescu cineva să aibă dreptul de proprietate asupra numelui acestuia. "Noi, aici, împărtăşim aceeaşi părere. Toţi credem că libertatea artei este mai importantă decât câştigul financiar. Este imposibil să ne asumăm drepturile asupra istoriei. Istoria este un bun al nostru, al tututror. Istoria este o parte componentă a artei. Este vorba despre un subict istoric, deoarece Ceauşescu a fost, asemenea altor dictatori, Ludovic al XIV-lea, Hitler, o figură istorică. Este imposibil ca cineva să obţină drepturile asupra unei figuri istorice, pentru că sunt proprietate publică", ne-a spus Milo Rau.

Valentin Ceauşescu s-a abţinut în a face comentarii referitoare la acest subiect. Totuşi, el a recunoscut că nu este la curent cu dezvăluirile şi opiniile care au apărut în presă pe această temă, declarând: "Eu nu citesc ziarele". Nici nu a văzut spectacolul. "Nu am urmărit mersul lucrurilor, cred că am dat în judecată Teatrul Odeon", a mai declarat el. Confirmarea acestui lucru a venit, însă, din partea avocatului Haralambie Voicilaş, care ne-a declarat: "Este o acţiune pe rolul Tribunalului Bucureşti, formulată de Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean (soţul Zoei - n.r.), care sunt titularii mărcii Ceauşescu, înregistrată la OSIM. În acţiunea judecătorească, am solicitat să se constate că prin spectacolul , organizat şi difuzat de Teatrul Odeon în zilele de 10 şi 11 decembrie 2009, au fost încălcate drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcii Ceauşescu". Voicilaş a motivat că este vorba de protecţia numelui, "purtat de omul care a fost şef de stat", şi de a nu se folosi în bătaie de joc.
Surse din Teatrul Odeon au spus că înainte de reprezentaţiile din decembrie, cu doar câteva zile, a venit o somaţie din partea lui Valentin Ceauşescu, dar această intituţie nu este "organizatorul şi difuzorul spectacolului", ci doar a oferit scena,  de producţie fiind responsabil Institutul Internaţional pentru Crimă Politică. (M.S., R.I.A., R.P.)

×