x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Olga Tudorache, de 250 de ori Regina mamă

Olga Tudorache, de 250 de ori Regina mamă

de Maria Sârbu    |    06 Apr 2010   •   00:00
Olga Tudorache, de 250 de ori Regina mamă

De mai bine de 12 ani spectacolul "Regina mamă" de la Teatrul Naţional din Bucureşti se joacă cu casa închisă. Premiera a avut loc în noiembrie 1997, iar de atunci interpreta rolului titular, Olga Tudorache, a venit în faţa publicului de 250 de ori.

De fapt a 250-a reprezentaţie este programată joi, 8 aprilie, la Sala Amfiteatru. Olga Tudorache îl are partener în acest spectacol pe Marius Bodochi - în rolul Fiului. Iniţial, juca regretatul Valentin Popescu.

"Regina mamă" este piesa lui Manlio Santanelli, important dramaturg italian contemporan, care venise la Bucureşti să vadă una din primele reprezentaţii cu acest spectacol regizat de Gelu Colceag. Rămase impresionat de prestanţa scenică a Olgăi Tudorache, de forţa ei lăuntrică revărsată peste publicul din sală. Regina lui Santanelli este o mamă autoritară şi posesivă, iar fiul ei, Alfredo, un jurnalist ratat şi nevrotic. Textul dezvăluie o tulburătoare poveste de viaţă.

Rolul i-a adus Olgăi Tudorache Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - secţia Română, pentru Cea mai bună actriţă a anului 1997 şi Premiul "Tofan" pentru cea mai importantă personalitate teatrală a anului 1997.

Cea care încremeneşte spectatorul în fotoliul de la teatru, injectând emoţie, fascinând cu cel mai mic gest al ei, este Regină a scenei, Regină care are coroană împletită din admiraţia şi preţuirea publicului. Este Regina care trăieşte pentru cei care vin la teatru să o vadă, iar ei sunt tot mai mulţi. Poate sună patetic, dar Olga Tudorache e aidoma celei mai rare piese dintr-un patrimoniu. E scumpă de tot.

×
Subiecte în articol: teatru