x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Externalizări dificile

Externalizări dificile

de Alexandru Radescu    |    01 Dec 2009   •   00:00
Externalizări dificile
Sursa foto: Adi Piclisan/Mediafax

Romtelecom ar putea transfera activităţile Comutaţie şi Electroalimentare către Ericsson România. Externalizarea ar viza până la 400 de anagjaţi, care ar urma să fie preluaţi de filiala locală a companiei suedeze.



Transferul activităţilor a fost aprobat recent de Consiliul de Administraţie al operatorului telecom, dar operaţiunea de externalizare se va realiza numai după ce se va finaliza şi semna contractul dintre Romtelecom şi Ericsson România. Conform unor surse din interiorul Romtelecom, contractul este încă în negociere. În poziţia oficială a Romtelecom se precizează că "printre opţiunile de eficientizare analizate se numără şi o posibilă externalizare a unor activităţi. Până când toate aceste opţiuni vor fi discutate de CA şi până când se va lua o decizie, nu putem comunica alte detalii".

Oficialii Ericsson nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, dar în luna martie a acestui au declarat că se află în discuţii cu operatori din România pentru "managed services". Ericsson a realizat astfel de contracte cu Vodafone Marea Britanie sau Sprint (SUA), compania suedeză preluând angajaţii de la operatori şi ocupându-se de mentenanţă, servicii, staţii de bază etc.

TEMERILE ANGAJAŢILOR
Conform negocierilor iniţiale, Ericsson îşi va asuma obligaţia de a prelua, începând cu 1 ianuarie 2010, toţi angajaţii din departamentele Comutaţie (întreţinerea şi remedierea deranjamentelor la centralele telefonice digitale) şi Electroalimentare, cărora le vor fi asigurate pentru o perioadă de 24 de luni acelaşi nivel de salarizare şi toate drepturile colective şi individuale prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă.

"În toate procesele de eficientizare din anii anteriori, Romtelecom şi-a tratat corect angajaţii afectaţi, preocupându-se de recunoaşterea contribuţiei la activitatea firmei, şi la fel se va întâmpla şi în acest caz. Urmărim să asigurăm atât locurile de muncă pe o perioadă de doi ani, cât şi beneficiile pentru salariaţii care vor fi transferaţi", ne-au mai precizat reprezentanţii Romtelecom. O parte din cei vizaţi de transfer ar fi dorit salarii compensatorii pentru a avea "o minimă siguranţă a zilei de mâine". Cu alte cuvinte, angajaţii (în special cei cu o anumită vârstă, cu vechime) se tem că, odată ajunşi la compania suedeză, aceasta nu ar mai respecta contractul.

GREVĂ LA ALCATEL TIMIŞOARA
Zeci de angajaţi ai Alcatel-Lucent din Timişoara au oprit vineri lucrul şi au declanşat o grevă de avertisment de două ore, ei cerând acordarea unor salarii compensatorii în cazul concedierii colective sau a externalizării unor departamente, precum şi semnarea contractului colectiv de muncă. Angajaţii firmei din Timişoara au mai protestat la 10 noiembrie în pauza de masă, nemulţumiţi că vor fi externalizaţi, ei spunând că la firma din India care îi va prelua s-ar fi făcut deja disponibilizări.

×
Subiecte în articol: telecom