x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Societăţile de cablu, obligate să respecte cerinţele specifice de urbanism

Societăţile de cablu, obligate să respecte cerinţele specifice de urbanism

26 Apr 2010   •   00:00

Senatul a adoptat ieri cu 55 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi şapte abţineri, un proiect de lege care instituie reguli restrictive pentru accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice pe proprietăţile publice şi pe cele private.



Legea adoptată de Senat impune furnizorilor de comunicaţii respectarea unui mecanism pentru accesul deasupra, sub şi pe proprietățile publice, inclusiv drumuri, poduri, tuneluri, stâlpi şi piloni, precum şi pentru accesul pe proprietăţile private.

Potrivit Mediafax, pentru accesul pe proprietăţile publice, furnizorii trebuie să respecte condiţia ca efectuarea lucrărilor în cauză să nu contravină cerinţelor specifice de urbanism, de amenajare a teritoriului sau privind calitatea în construcţii ori cele privind protecţia mediului, a sănătăţii sau ordinii publice.

Pentru accesul pe proprietăţile private, în plus faţă de condiţia de mai sus, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice trebuie să se asigure că efectuarea lucrărilor nu afectează dreptul de folosinţă asupra imobilului respectiv.

Instituţiile publice sau alte entităţi care administrează imobilele proprietate publică au obligaţia să publice în termen de 30 de zile de la primirea unei solicitări din partea furnizorilor condiţiile de acces, inclusiv tarifele maxime şi documentele necesare accesului.

Legea mai stabileşte că furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care instalează reţele pe stâlpi, piloni sau alte elemente de infrastructură aflate pe proprietatea publică, inclusiv pe drumuri, datorează tarife doar persoanei care deţine sau controlează elementele de infrastructură, în condiţiile stabilite cu aceasta.

Senatul este primă Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, inițiat de deputați aparținând tuturor grupurilor parlamentare.

×
Subiecte în articol: redactie