x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avize ilegale pentru "Drumul lui Băsescu"

Avize ilegale pentru "Drumul lui Băsescu"

de Alexandru Nastase    |    28 Noi 2009   •   00:00
Avize ilegale pentru "Drumul lui Băsescu"
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Guvernul Emil Boc a emis o ordonanţă de urgenţă pentru a forţa construcţia tronsonului 3 al Drumului Naţional 66A (cunoscut sub numele de "Drumul lui Băsescu"). 30 de hectare de păduri din situri Natura 2000 ar putea fi scoase definitiv din fondul forestier.



Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu critică o hotărâre de guvern emisă de Executivul Boc, document ce ar urma să forţeze defrişări în situri protejate Natura 2000 pentru construcţia tronsonului 3 al DN 66A, construcţie care nu a primit acordul de mediu. "Acest HG este un gest disperat al democrat-liberalilor care îşi doresc «Drumul lui Băsescu» cu orice preţ. Construcţia ilegală în situri Natura 2000 şi în zone de protecţie integrală din parcuri naţionale nu este o joacă de copii. Domnul ministru Berceanu trebuie să ştie că există consecinţe legale pentru fiecare copac tăiat şi pentru fiecare piatră mişcată în zona Câmpuşel - Lacul Iovanu. Nu numai domnul ministru şi încrengătura democrat-liberală vor suferi aceste consecinţe legale, dar întreaga ţară care va intra automat în infringement pentru încălcarea legislaţiei comunitare pe situri Natura 2000", a spus Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green, care se luptă de mai mulţi ani cu autorităţile care emit documente ilegale pentru "Drumul lui Băsescu".

30,4 HA SCOASE DIN FONDUL FORESTIER
HG-ul iniţiat de Radu Berceanu (ministru al Transporturilor şi ministru interimar al Agriculturii şi Pădurilor) prevede scoaterea definitivă din fondul forestier naţional de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - SA a terenului în suprafaţă de 30,4223 ha, cu defrişarea vegetaţiei forestiere pe suprafaţa de 13,1615 ha. "Conform procedurilor de scoatere din fondul forestier pentru terenuri forestiere cu suprafaţa peste 1,0 ha, inclusiv documentaţia întocmită în acest sens trebuie să conţină acordul de mediu sau fişa tehnică întocmită pentru obţinerea acordului de mediu aprobată de către Agenţia Naţională de protecţia Mediului, după caz, prin ordin al ministrului Mediului. În prezent, acordul de mediu nu a fost eliberat, deoarece studiul de impact este submediocru. În perspectivă nu văd cum ar putea fi dat acest acord, pentru că în zone de protecţie integrală nu se poate construi legal", a precizat Janos Mark-Nagy, ecolog la Societatea Carpatină Ardeleană.

"PEDELIŞTII AU ÎNCĂLCAT LEGEA"
"Modul în care au fost respectate dispoziţiile privind participarea publicului la procesul de elaborare a acestui HG, conform articolului 6 al Legii 52/2003, ridică alte probleme. Domnul Berceanu s-a limitat la publicarea proiectului legislativ doar pe site-ul Ministerului Agriculturii. Printre altele, dispoziţiile legale îl obligau pe ministru să informeze presa, organizaţiile interesate şi să desemneze o persoană pentru relaţia cu societatea civilă. Dispoziţiile prevăd şi situaţii de urgenţă în cazuri excepţionale care impun adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Singura situaţie excepţională ar putea fi regretul democrat-liberalilor de a pleca de la guvernare fără a distruge natura pentru construirea «Drumului lui Băsescu» - DN 66A", a adăugat Dana Balcan, avocat Agent Green.

PRESIUNI PENTRU ANULAREA HOTĂRÂRII
Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleană, WWF, Grupul Milvus şi Vier Pfoten cer Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale să renunţe imediat la HG-ul pentru defrişarea pădurii în vederea realizării tronsonului 3 al DN 66A. Ecologiştii îi solictă lui Traian Băsescu, până la încheierea mandatului de preşedinte, să îşi facă publică poziţia cu privire la DN 66A şi la implicarea în conceperea acestui HG. Agent Green şi organizaţiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatină Ardeleană, Vier-Pfoten) au transmis ministrului Berceanu scrisoarea deschisă pentru a-i solicita stoparea HG-ului. Scrisoarea a fost semnată şi de o serie de alte organizaţii de mediu: Centrul de Resurse Juridice, Eco Sud-West Ro, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociaţia Speologică Exploratorii, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia de Ecologie şi Cultură pentru Viaţă şi Asociaţia Ecopolife. HG pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a pădurilor pentru realizarea tronsonului 3 al DN 66A prin Parcul Naţional Domogled şi situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest poate fi vizualizat la site-ul MADR: http://www.madr.ro/pages/l52/hotarare-scoatere-fond-forestier-drum-legatura-campu-lui-neag-cerna.pdf

Proiect realizat cu sprijinul financiar oferit prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

×
Subiecte în articol: verde!