x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Haideţi să curăţăm România!"

"Haideţi să curăţăm România!"

de Alexandru Nastase    |    19 Sep 2009   •   00:00
"Haideţi să curăţăm România!"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

După modelul Estoniei, care şi-a curăţat natura de 10.000 de tone de deşeuri într-o singură zi, ONG-urile de mediu din România au început un proiect prin care ne cheamă la o acţiune menită să înlăture o parte din marea de gunoaie care sufocă ţara.

Modelul care va fi aplicat în România este cel al proiectului naţional estonian, "Let's Do It 2008", prin care la 3 mai 2008 s-au autoimplicat 50.000 de cetăţeni estonieni, toţi operatorii de salubritate, numeroase persoane publice, trusturile de presă naţionale, operatorii de telefonie mobilă şi majoritatea autorităţilor locale şi centrale.

La fel ca echipa esto­niană care a organizat proiectul naţional "Let's Do It 2008", ONG-urile de mediu din România au demarat deja procedurile prin lansarea unui apel public: alăturarea în cel mai mare proiect ECO din România. Astfel, pe parcursul următoarelor luni se caută cei mai talentaţi oameni din programare, orientare în spaţiu, comunicare şi PR, coordonare vo­luntari, artă, afaceri, medicină, avocatură etc., dar şi cei mai aprigi ecologişti.
Mi­siunea este curăţarea României de deşeurile care o sufocă şi o urâţesc.

De asemenea, vor fi căutate firme care să sprijine acest proiect prin orice moda­litate nefinanciară (punerea la dispoziţie a unui loc de întâlnire pentru echipă, echipamente pentru realizarea de hărţi, materiale de promovare, ridicare şi transportare deşeuri, dotare cu materiale de lucru etc.), trusturi media şi publicaţii independente, care să comunice această iniţiativă şi să ajute în următoarele luni la formarea echipei de organizatori şi participanţi.

Vor fi evitate finanţările directe, după modelul eston. Ceea ce se va căuta în schimb va fi sprijinul fiecăruia, prin resurse umane, timp, materiale ne­cesare realizării acestui proiect sau chiar prin prestarea gratuită de servicii specifice. De asemenea, singura "promo­va­re" a enti­tăţilor implicate va fi prin interme­diul unui website dedicat (în curs de amenajare) pe care vor fi prezentate liste cu toţi cei care se angajează în această iniţia­tivă. Încurajăm pe această cale susţinerea prezentării pe listă prin implicarea concretă în derularea acestui proiect.

Estonienii au realizat chiar şi un manual de implementare a proiectului, pus la punct până la detalii matematice. La finele verii lui 2007, mai multe ONG-uri de mediu estoniene s-au întâlnit şi au pus pe tapet idei. Deşi nu aveau multe detalii puse la punct, nu aveau o echipă, au în­ce­put să discute public despre idee, unul dintre obiective fiind chiar cel de a găsi oa­menii potriviţi pentru echipă. Totul a fost public şi transparent de la bun început.

În două luni s-au organizat periodic întâlniri, în care au venit şi au plecat mai mulţi oameni, însă în acest interval s-au filtrat oamenii potriviţi pentru proiect.

Concret, estonienii au început hartarea gropilor ilegale de deşeuri. Au primit sprijin de la voluntari ecologişti împă­timi­ţi, militari, persoane care aveau maşini 4x4 şi telefoane cu GPS. Unele firme au ales să facă team building-urile companiei în sprijinul acestui proiect.

Ecologiştii estonieni au primit sprijin în bunuri de la Nokia Estonia (câteva sute de telefoane cu GPS) şi sprijin de la unul dintre operatorii locali de telefonie mobilă (cartele pe care voluntarii le-au folosit să comunice între ei).

Au avut două persoane (programatori) care au pus la punct un sistem pentru rea­lizare a hărţilor (pornind de la Google Maps), făcând acest lucru voluntar. Acest sistem includea posibilitatea calculării capacităţii fiecărei gropi identificate pe baza unor coeficienţi stabiliţi de progra­matori. În această etapă au fost implicaţi aproximativ 600 de voluntari, care au identificat peste 100 de locuri. Rea­li­zarea hărţii gunoaielor a durat aproximativ cinci luni.

În acelaşi timp, au fost mobilizate persoane fizice care să filmeze spoturi sau să promoveze oriunde au avut posibilitatea acest proiect. Tuturor li s-a comunicat că nu există promovare pentru acest pro­iect, doar o listă pe site-ul oficial, unde se menţionează numele tuturor celor implicaţi. De asemenea, trusturile de presă au acordat minute de difuzare pentru recla­mele campaniei. Fără cost, fără promovarea vreunui partener în mod special. Agenţii de publicitate i-au sprijinit cu realizarea unor bannere outdoor (de asemenea, gratis, practic fiecare partener a suportat de la sine costurile pentru acest proiect).


Nu au fost făcute plăţi directe. Motivul: coaliţia a inclus autorităţi, firme, persoane, ONG-uri şi nu avea o personalitate juridică unică. Astfel, pentru a evita situaţiile care ar putea dăuna scopului proiectului, s-a mers pe varianta că fiecare partener aduce ceva (muncă voluntară, produse sau servicii realizate cu costuri proprii sau achitate de firma respectivă) pentru a ajuta astfel proiectul.  
Ministerul Mediului a sprijinit prin mobilizarea operatorilor de salubritate. Autorităţile locale au ajutat prin dotarea cu mănuşi şi saci a voluntarilor care urmau să cureţe gropile de pe teritoriile gestionate de acestea. Numărul estimat de participanţi a fost de 40.000. În ziua ecologizării s-au prezentat 50.000! Adică 2% din populaţia ţării!

În prezent, în România, iniţiatorul pro­iectului este asociaţia EcoAssist. Au spri­jinul câtorva ONG-uri: Komunitas, AIESEC, Generaţia Verde (al cărei pre­şe­din­te, Şerban Copoţ, este re­prezentantul Comisiei Europene în Ro­mânia). Mai multe publicaţii din Bucu­reş­ti, Braşov, Deva au anunţat că sprijină acest proiect şi cu voluntari, şi cu promovare locală. EcoAssist a cumpărat domeniul www.ecologi­za­rearomaniei.ro, a lansat adrese către Ministerul Mediului, Turismului, Agriculturii, Educaţiei, Culturii şi Cultelor, R.N.P. - Romsilva şi Jandarmeriei Româ­ne, Administraţiei Naţionale Apele Române. Prima prioritate: se caută un programator şi două persoane pentru gestionarea website-ului "Let's Do It, Romania!" (www.ecologizarearomaniei. ro). Site-ul estonienilor poate fi accesat la adresa http://www.teeme2008.ee.

×
Subiecte în articol: verde!