x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul "Rabla" nu şi-a atins obiectivele

Programul "Rabla" nu şi-a atins obiectivele

09 Mai 2009   •   00:00

Prima etapă a programului de înnoire a parcului auto, denumit şi "Rabla", ar putea să nu-şi atingă obiectivul de înlocuire a 20.000 de maşini, însă situaţia s-ar putea redresa ulterior dacă din a doua parte vor intra în program persoanele juridice, iar creditarea va fi deblocată, potrivit APIA.



"Nu ar fi atât de dramatic că nu va fi atinsă cota de 20.000 de maşini din prima etapă. Problema este că nu ştim ce se va întâmpla în continuare cu importul de maşini second-hand şi ce se va întâmpla cu sistemul de creditare. Dacă creditarea s-ar dezgheţa şi persoanele juridice vor intra în program, pentru că şi ele au maşini vechi şi foarte vechi pe care vor să le schimbe, avem toate premisele să credem că programul de înnoire a parcului auto din acest an va fi îndeplinit", a declarat pentru Mediafax preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici.

Potrivit acestuia, pentru ca firmele să participe la program este necesară modificarea acestuia la propunerea Administraţiei Fondului de Mediu. "Creşterea primei de casare este o idee, dar nu are nici un fundament. Ne-ar conveni tuturor să fie o primă de casare mare, dar aceasta implică nişte planificări bugetare care nu cred că sunt fezabile la ora actuală în mod realist. Lupta cea mare este ca din a doua etapă să poată accede la program şi persoanele juridice, dar lucrurile nu se mişcă aşa de repede cum ar vrea toată lumea", a spus Popovici.

El a adăugat că etapa întâi a programului de înnoire a parcului auto, care a început în prima parte a lunii martie şi care se va termina la 29 mai, şi-ar fi atins obiectivul de a înlocui 20.000 de maşini mai vechi de zece ani în condiţiile în care ediţia din acest an a "Rabla" ar fi început la 1 ianuarie dacă importurile de maşini second-hand nu ar fi atins cote ridicate şi în cazul în care creditarea ar fi fost mai facilă.

Înmatriculările de automobile noi au căzut cu 60% în primul trimestru, la 29.121 unităţi, iar înregistrările de maşini rulate de import au avansat cu 80%, la 76.788 de unităţi. "Trebuie să ţinem cont că acest program a început cu întârziere. (...) Dealerii au făcut nu eforturi, ci supraeforturi ca să se acomodeze situaţiei de criză, dar când mergi oricum într-un picior, e mai greu să şi alergi", a declarat preşedintele APIA.

Programul "Rabla" din acest an ar trebui să înlocuiască în total 60.000 de maşini mai vechi de zece ani, în trei etape a câte 20.000 de unităţi fiecare. Prima de casare este de 3.800 de lei.

×
Subiecte în articol: verde! masini