x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Când "superalimentele" ne fac rău

Când "superalimentele" ne fac rău

de Irina Cristea    |    19 Iun 2010   •   00:00
Când "superalimentele" ne fac rău
Sursa foto: /Thinkstock

Peştele bogat în acizi graşi omega3, grapefruitul sau soia au devenit, în ultimii ani, alimente favorite ale nutriţioniştilor. Recomandările de a le include în dieta zilnică nu lipsesc din nici un articol de specialitate. Cercetări noi arată însă că multe dintre alimentele "la modă" fac mai mult rău decât bine.

Puţine diete au fost mai popularizate în ultima vreme precum dieta mediteraneană. Fructe de mare, peşte, ulei de măsline. Numai că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte diete la modă (Atkins, Montignac etc.), apar acum şi contestatarii. Iar studiile lor scot în evidenţă efectele adverse ale unui regim considerat până acum perfect pentru întreaga viaţă. De pildă, cusurul dietei mediteraneene este că sporeşte incidenţa problemelor de inimă la persoanele care au suferit deja un atac de cord.

Alte "superalimente" care ne fac, de fapt, rău sunt grapefruitul, soia, peştele gras şi condimentul chilli. Iar cercetătorii americani citaţi de Daily Mail le "demontează" pe rând.

Lăudat pentru aportul de vitamina C şi pentru rolul important pe care îl are în curele de slăbire, grapefruitul conţine naringerină, o substanţă despre care se ştie că echilibrează nivelul zahărului din sânge şi că încurajează ficatul să "ardă" excesul de grăsimi. Reversul medaliei - grapefruitul măreşte nivelul de estrogen din organism. În aceste condiţii, femeile în vârstă care consumă zilnic un sfert de grapefruit sunt cu 30% mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer la sân decât cele care nu includ acest fruct în alimentaţia zilnică. Grapefruitul poate rămâne în dieta persoanelor care primesc undă verde de la medic pentru că este o sursă importantă de vitamina C, fibre şi alţi fitonutrienţi, explică profesorul Helen Stracey, membru al Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie.

Astfel, jumătate de fruct pe zi sau 250 de mililitri de suc de grapefruit sunt indicate. Nu mai mult de două fructe sau un litru de suc pe zi!

Aliment-minune tot mai popularizat inclusiv în România, soia se regăseşte în 60% din alimentele procesate şi serveşte drept materie primă pentru tofu, sos de soia sau lapte de soia. Conţine mai puţine grăsimi saturate decât carnea, e bogată în acizi graşi omega3 buni pentru inimă. Reversul medaliei - conţine cantităţi însemnate de substanţe care pot afecta procesul de digerare a proteinelor, pot bloca absorbţia mineralelor şi pot afecta metabolismul. Iar genisteina şi daidzeina, componente biochimice care se regăsesc din plin în structura boabei de soia, "imită" estrogenul şi pot afecta fertilitatea. Şi dacă se ştia că soia reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de sân, s-a aflat acum, mulţumită specialiştilor americani, că suplimentele alimentare pe bază de soia le pot dăuna supravieţuitorilor acestei cumplite boli. În aceste condiţii, experţii ne sfătuiesc să limităm consumul de soia la un produs (neprocesat) pe zi.

Somonul, macroul sau sardinele sunt doldora de acizi graşi omega3, care previn bolile de inimă şi menţin creierul în bună stare de funcţionare. Nu le lipsesc nici vitaminele A şi D. Reversul medaliei - peştele gras măreşte riscul de diabet. Pesticidele din apă se acumulează în ţesutul gras al peştelui şi poate limita capacitatea organismului de a produce insulină. Este vorba despre organismul consumatorului de peşte. În aceste condiţii, porţia ideală de peşte gras este de 140 de grame, o dată pe săptămână. Nu mai mult de două pentru copii şi femei tinere şi nu mai mult de patru pentru "restul lumii".

Ardeiul roşu foarte iute (sau chilli), consumat ca atare sau sub formă de praf, are parte de recomandări la fel de fierbinţi ca senzaţia pe care o provoacă. Este util în dietele de slăbit, îmbunătăţeşte circulaţia şi poate contribui la micşorarea tumorilor canceroase. Reversul medaliei - persoanele care consumă un ardei iute pe zi sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer la stomac. Cu 15% mai expuse, potrivit unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea americană Yale. Pentru că celebrul condiment face praf barierele naturale de protecţie ale stomacului, creşte şi riscul de ulcer, indigestie sau arsuri. "Nu consumaţi mai mult de trei ardei iuţi pe săptămână şi serviţi-i în cadrul unei diete echilibrate", este sfatul dieteticienilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă