x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copii fără defecte

Copii fără defecte

de Magda Marincovici    |    06 Iun 2009   •   00:00
Copii fără defecte
Sursa foto: /stockepertcom

Statul spaniol a autorizat la 21 aprilie, în premieră, selecţia embrionilor, cu scopul de a oferi cuplului şansa de a concepe un copil protejat de pericolul mutaţiilor genetice invalidante, prezente în familiile viitorilor părinţi.



Comisia naţională pentru reproducerea umană asistată din Spania a luat această decizie pornind de la legea spaniolă care are ca obiect reproducerea umană asistată din 2006. Această lege stabileşte dreptul de a recurge la o tehnică de selectare a embrionilor cu scopul de "a detecta bolile ereditare grave, apariţia lor precoce, fără a avea un tratament curativ postnatal.

Până la această decizie, comisia a analizat mai multe cereri care răspundeau parţial exigenţelor legii. Unele vizau mutaţii genetice responsabile de cancerul sânului, alteraţii ale unei gene asociate cu un tip de cancer endocrin, o maladie degenerativă a creierului...

Pentru Joan Brunet, responsabil al grupului de lucru din cadrul Societăţii Spaniole de Oncologie Medicală, fiecare cerere trebuie foarte atent studiată: trebuie ţinut seama de cele peste 40 de sindroame. Pentru el, antecedentele familiale sunt foarte importante.

Spania este, de altfel, a doua ţară, după Marea Britanie, care a autorizat utilizarea acestei tehnici. În octombrie 2008, primul bebe-medicament a venit pe lume pentru a-şi salva fratele, Andres, suferind de o formă de anemie ereditară. După acest caz, în Marea Britanie au mai fost acceptate încă două cereri de "bebe-medicament".

REACŢII
Biserica Ortodoxă a reacţionat, subliniind că "momentul decisiv pentru începutul vieţii umane este neîndoielnic fecundarea". Prin introducerea acestei diferenţieri de către medicina contemporană, se creează o anumită problematică scolastică, dar care are uriaşe consecinţe practice. Şi Vaticanul a luat poziţie. Susţinând "dreptul embrionului", prelaţi de la Vatican au atras atenţia că "aşa-numiţi embrioni de rezervă sunt distruşi sau utilizaţi pentru cercetarea care, sub pretextul progresului ştiinţific sau medical, reduce de fapt viaţa la nivelul unui simplu material biologic...".


Experţii noştri
- Prof. dr Nicolae Calomfirescu, şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar "Prof. Dimitrie Gerota"
- Dr Vasile Benea, medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice "Prof. dr Scarlat Longhin"
- Conf. dr Daniel Popescu, medic primar Obstetrică - Ginecologie, directorul Policlinicii "Şerban Vodă"

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă