x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creme solare care ne ard pielea!

Creme solare care ne ard pielea!

de Magda Marincovici    |    04 Aug 2009   •   00:00
Creme solare care ne ard pielea!
Sursa foto: /Stockexpert

Trei din cinci branduri de creme solare nu asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete sau ar putea conţine o substanţă toxică pentru organism, susţine raportul unui grup de lucru din Statele Unite.



Enviromental Working Group este un organism care militează pentru protejarea copiilor împotriva substanţelor toxice din compoziţia alimentelor, aerului, apei şi a unor produse folosite zilnic. În raportul recent dat publicităţii, Enviromental Working Group lansează o nouă dezbatere privind posibila toxicitate a unei substanţe numite oxybenzona din compoziţia cremelor de protecţie solară.

Trebuie precizat că, până acum, nu a fost realizat un studiu privitor la acţiunea oxybenzonei asupra oamenilor, ci doar asupra animalelor. Testele pe animale au arătat că oxybenzona este un compus cu un înalt potenţial alergen, capabil să depăşească bariera reprezentată de piele şi să pătrundă în sânge, fiind depistat în urină. Deocamdată, agenţiile guvernamentale de specialitate din Statele Unite şi Canada nu au considerat necesară formularea unui avertisment al toxicologilor focalizat asupra produselor care conţin substanţa cu princina. În schimb, Uniunea Europeană a recomandat lansarea unor avertismente în acet sens.

Enviromental Working Group a publicat, la începutul acestei veri, o evaluare a peste o mie de produse de protecţie împotriva razelor ultraviolete. Raportul grupului american constată că multe dintre aceste creme, soluţii etc. fie nu asigură protecţia corespunzătoare, fie conţin substanţe periculoase, cum ar fi oxybenzona, care are rolul de filtru contra ultravioletelor. Astfel, trei din cinci branduri de creme solare comercializate în prezent protejează insuficient sau au în compoziţie substanţe toxice. Nu toate cremele de protecţie solară au în compoziţie această substanţă. Dar avertismentul grupului american stă în picioare, chiar dacă mai are nevoie de probe. Raportul invită la prudenţă, spun dermatologii. În acest sens, dermatologii recomandă evitarea cremelor solare cu oxybenzonă în cazul copiilor, mai ales a celor sub doi ani, precum şi a persoanelor mai vulnerabile: cu pielea foarte albă, roşcate, cu ochii albaştri şi cu pistrui, care se ard întotdeauna şi care practic nu se bronzează.  

Avertismentul grupului american vine într-un moment când frecvenţa melanomului - cea mai severă formă de cancer al pielii, pus pe seama efectului negativ al ultravioletelor - a crescut în mod alarmant. Şi încă un amănunt: nu numai unele creme solare, dar şi alte produse cosmetice au în compoziţie oxybenzonă!

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă