x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum să te lupţi cu metabolismul leneş

Cum să te lupţi cu metabolismul leneş

de Irina Cristea    |    25 Sep 2010   •   00:00
Cum să te lupţi cu metabolismul leneş
Sursa foto: /Thinkstock

"Am un metabolism bun" pare replica folosită cel mai frecvent de actriţele sau modelele trase prin inel atunci când sunt întrebate cum se menţin în formă. Cine mai are chef să detalieze diete chinuitoare şi prohibitive sau să explice punct cu punct secretele unei înfometări eficiente?



Dincolo de declaraţiile surâzătoare din revistele glossy şi din tabloide stă însă realitatea că unele persoane sunt, într-adevăr, binecuvântate cu arderi rapide. Celelalte n-au decât varianta de a consuma puţine calorii şi a face mult sport. Experţi consultaţi de revista Self spun însă că am putea avea cu toţii un metabolism mai rapid dacă am evita unele greşeli atât de prezente, din păcate, în viaţa de zi cu zi.

Un prim sfat: nu trageţi chiulul când vine vorba despre odihnă! Un studiu prezentat la un congres medical din San Diego arată că somnul bun poate ajuta silueta. Mai puţin de cinci ore de odihnă pe noapte înseamnă încetinirea metabolismului. Ce urmează? Organismul nu mai transformă hrana şi nutrienţii în energie, ci în depozite de grăsime, spun experţii, după studierea a 68.000 de femei.

După somn, fie el de nouă sau de trei ore, urmează, de obicei, al doilea pas greşit: renunţarea la micul dejun. "Motivul pe care mi-l invocă cei mai mulţi dintre pacienţi este că nu le plac alimentele ce compun, de obicei, prima masă a zilei. Tuturor le spun: «Mâncaţi CEVA! Orice vă place. Dar mâncaţi!». În absenţa mic dejunului, ritmul metabolismului scade încă de la primele ore ale zilei, privând organismul de energia atât de necesară pentru a funcţiona la parametri optimi", explică nutriţionistul american Joy Bauer.

Începerea programului de lucru vine mână-n mână cu alţi doi duşmani ai metabolismului: stresul şi sta-tul pe scaun. Un studiu publicat în revista Diabetes arată că atunci când ne ridicăm în picioare metabolismul prinde vitează şi numărul de calorii consumate se dublează. Neîntrerupt preţ de câteva ore, statul pe scaun scoate din activitate enzimele programate să "înhaţe" grăsimile din sânge. Sfatul specialiştilor americani este să profităm de orice ocazie pentru a ne ridica în picioare - o convorbire telefonică, un schimb de replici cu un coleg etc.

Dacă statul pe scaun poate fi combătut relativ simplu, cu stresul e altă poveste. Când nervii sunt întinşi, iar presiunea psihică este mare, tendinţa este de a reduce orele destinate odihnei şi de a crepte numărul meselor şi cantitatea de hrană. Toate acestea pot afecta glanda tiroidă, care produce hormonii ce reglează metabolismul, temperatura corpului, ritmul cardiac şi alte funcţii esenţiale. Prin urmare, orice rupere de ritm - un ceai servit în afara biroului, o scurtă plimbare, câteva minute de exerciţii fizice - poate contribui la scăderea stresului şi a anxietăţii.
Un alt obicei nesănătos şi neindicat persoanelor cu metabolism leneş este consumarea alimentelor de tip fast-food. "Acestea stimulează o genă care încurajează organismul să stocheze grăsimi în exces, ceea ce duce în timp la acumularea multor kilograme", potri-vit unui studiu apărut în publicaţia The FASEB Journal.

Deloc zgârcite în beneficii, activităţile sportive pot deveni, şi ele, aliate ale unui metabolism leneş. Atunci când ajungeţi în aşa-numitele faze "de platou", când corpul parcă nu mai vrea să se despartă de şunculiţe, e clar că trebuie găsit un nou tip de exerciţii care să stimuleze din nou metabolismul. Iar medicul american Jeffrey Garber recomandă ca persoanele interesate de sport să nu evite sălile de fitness şi exerciţiile ce implică ridicarea greutăţilor. Chiar dacă nu dau rezultate spectaculoase la cântar, aceste exerciţii dezvoltă musculatura, profund implicată în procesul arderilor. Unde mai pui că un trup tonifiat înseamnă un trup sănătos.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă