x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei D, vitamina bătrâneţii

D, vitamina bătrâneţii

de Magda Marincovici    |    01 Apr 2009   •   00:00
D, vitamina bătrâneţii
Sursa foto: /stockxpert.com

Administrarea zilnică de vitamina D reduce riscurile de fracturi şi previne bolile cardiovasculare în cazul persoanelor în vârstă, susţine un recent articol apărut în Le Figaro. Articolul îşi propune să reabiliteze rolul vitaminei D în protejarea sănătăţii.



De vitamina D avem nevoie pe tot parcursul vieţii, dar după 65-70 de ani este necesară o suplimentare a dozelor administrate. Studii de dată recentă arată că vitamina D poate preveni anumite forme de cancer (în special cel de colon), diabetul de tip I, accidentele cardiovasculare şi depresiile sezoniere. Cunoscută în special pentru misiunea de mineralizare a osului, vitamina D a contribuit substanţial la dispariţia rahitismului infantil prin suplimentarea dozelor în cazul bebeluşilor. Din păcate, decenii la rând vitamina D a fost ignorată, pentru ca, în ultima perioadă, să i se recunoască rolul în protejarea sănătăţii.

CONFIRMARE
Chiar săptămâna trecută a fost publicat în Archives of Internal Medicine un amplu studiu internaţional care confirmă că doze concentrate de vitamina D reduc în mod substanţial riscurile de fracturi la persoanele în vârstă. Principala particularitate a acestei vitamine este sintetizarea ei în cea mai mare parte prin piele, sub acţiunea razelor solare. Aportul alimentar, mai ales din peşte şi mai nou din uleiul extras din ficatul de morun, asigură chiar mai puţin de o treime din dozele recomandate zilnic.

Profesorul Patrice Fardellone, şeful Serviciului reumatologie la CHU din Amiens, prescrie persoanelor vulnerabile - femei la menopauză, persoane imobilizate -  vitamina D, mai ales iarna. Motivul: Amiens este o regiune unde soarele se arată cu zgârcenie.  

30% dintre adulţii din nordul Parisului, 50% dintre femeile la menopauză şi 75% dintre suferinzii de osteoporoză prezintă carenţă de vitamina D. Iar persoanele care stau  foarte mult în biblioteci, care au lucrări de cercetare etc. sunt aproape în totalitate (90%) afectate de lipsa vitaminei D, spune prof. Fardellone. Din păcate, prin alimentaţie nu reuşim să corectăm nivelul vitaminei D. Asta înseamnă că: nu trebuie neglijată alimentaţia bogată în vitamina D: uleiurile, untul, laptele, dar că avem nevoie de suplimente alimentare ce conţin vitamina D.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina