x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Efectul reducerii salariilor, plecarea din ţară a asistentelor

Efectul reducerii salariilor, plecarea din ţară a asistentelor

17 Mai 2010   •   00:00

Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din judeţul Cluj, Emil Buiga, a avertizat că reducerea salariilor din sistemul sanitar va avea ca efect plecarea în străinătate a asistentelor medicale, în condiţiile în care se înregistrează, lunar, în judeţ, peste o sută de astfel de cereri.

Buiga a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, că în cursul anului 2009 şi la începutul anului 2010 peste o mie de asistente medicale din judeţul Cluj au plecat să lucreze în străinătate.

"Reducerile de salarii cu 25 la sută vor afecta grav sistemul de sănătate nu numai prin faptul că oamenii nu vor avea bani ca să trăiască, ci şi din punct de vedere profesional, deoarece foarte multe asistente medicale vor pleca să lucreze în străinătate. Vor lucra pe un salariu de 2.000 de euro pe lună şi nu vor accepta să rămână în ţară pentru a fi plătite cu 600 de lei. În 2009-2010 peste o mie de asistente au plecat în străinătate, din care 450 de la începutul acestui an", a spus Buiga.

Potrivit acestuia, la nivelul Ordinului Asistenţilor Medicali Cluj se înregistrează, lunar, peste o sută de cereri din partea asistentelor care pleacă să lucreze tot în sistemul medical în ţări precum Anglia, Italia, Franţa, SUA sau Canada.

Emil Buiga a afirmat că un alt efect al reducerii salariilor, combinat cu "exodul asistentelor", este "diminuarea normativelor de personal, care pune în pericol securitatea actului medical".

Prim-vicepreşedintele Sindicatului "Sanitas" Cluj, Maria Bizo, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase se înregistrează un deficit de personal de 144 de persoane, iar la Spitalul Clinic Judeţean de circa 700-800 de persoane.

"De unde mai vor să reducă angajaţi, pentru că, la Infecţioase, de exemplu, lucrează o infirmieră la 30 de bolnavi, iar o asistentă nu mai poate să îşi ia nicio zi liberă. Cine mai vine să lucreze pentru un salariu de 600 de lei?", s-a întrebat Bizo.

Sindicatul "Sanitas" Cluj va trimite, miercuri, la Bucureşti, o sută de persoane pentru a participa la mitingul din faţa Guvernului.

În judeţul Cluj sunt înregistrate circa şapte mii de asistente medicale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă