x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Genele care aduc atacul cerebral

Genele care aduc atacul cerebral

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2009   •   00:00
Genele care aduc atacul cerebral
Sursa foto: /Stockxpertcom

Cercetătorii americani au stabilit, în pre­mieră, că unele gene sunt implicate în apariţia accidentelor vascular-cerebrale.



Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston au ajuns la concluzia că printre cauzele accidentului vascular-cerebral trebuie incluse şi modificări genetice.

Până acum s-a vorbit despre faptul că accidentele cerebrale sunt provocate de hipertensiune, diabet zaharat, nivelul ridicat al colesterolului, de fumat, inclusiv cel pasiv, obezitate, sedentarism, unele medicamente, consumul exagerat de alcool, folosirea de cocaină sau alte droguri... Dar, în premieră, atenţia este îndreptată spre două variaţii genetice.

COMPARAŢIE
Cercetătorii de la Boston au comparat ADN-ul a 1.544 de persoane victime ale unui accident vascular-cerebral cu cel al aproximativ 18.000 de persoane sănă­toa­se. Ei au descoperit două modificări ge­ne­tice pe cromozomul 12. Fiecare copie a acestei modificări ar putea spori riscul de accident cerebral ischemic tranzitor.

Ge­na responsabilă este implicată în procesul de cumulare a moleculelor la nivelul celulelor cerebrale. Dacă această genă este alterată, neuronii se fragilizează ex­cesiv, crescând pericolul accidentului vascular-cerebral.

Studiul deschide calea unor noi tratamente, focalizate pe corec­tarea anomaliilor genetice. Cercetătorii sunt preocupaţi în prezent de descope­ri­rea altor gene, întrucât există bănuiala că nu doar o singură genă este răspun­ză­toare de atacul cerebral.

Accidentul vascular-cerebral se declanşează în momentul în care un vas de sânge care alimen­tează creierul se sparge sau este blocat de un cheag. Consecinţa: celule nervoase afectate definitiv. Zona corpului, care este coordonată de partea creierului afectat, nu mai poate fi controlată.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă