x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentele-minune, nerentabile

Medicamentele-minune, nerentabile

de Jurnalul National    |    03 Aug 2007   •   00:00
Medicamentele-minune, nerentabile

Richard J. Roberts, laureat al Premiului Nobel, avertizează intr-un interviu acordat publicaţiei La Vanguardia că, pentru asigurarea profitului, firmele farmaceutice n-au nici un interes să existe medicamente eficiente care să pună capăt unor boli.

Richard J. Roberts explică, intr-un interviu publicat in Lavanguardia din 27 iulie, semnat de Lluis Amiguet, de ce "Medicamentul care vindecă definitiv nu este rentabil".

Lluis Amiguet: Ce model de cercetare vi se pare cel mai eficient, cel al SUA sau cel european?

Richard J. Roberts: Este evident că modelul american, in care participă activ capitalul privat, este mult mai eficient. Puteţi lua ca exemplu progresul spectaculos al industriei informatice, unde este capitalul privat cel care finanţează cercetarea de bază şi cea aplicată, in ceea ce priveşte industria de sănătate, insă... Eu am rezerve.

Lluis Amiguet: Vă ascult.

Richard J. Roberts:Nu se poate ca cercetarea in domeniul sănătăţii umane să depindă numai de rentabilitatea economică. Ceea ce e bine din punctul de vedere al dividendelor nu este intotdeauna bine pentru oameni.

Lluis Amiguet: Explicaţi-ne.

Richard J. Roberts:Industria farmaceutică vrea să fie utilă pentru pieţele de capital...

Lluis Amiguet: Ca oricare altă industrie.

Richard J. Roberts:Da, dar aceasta nu este orice altă industrie: aici vorbim de sănătatea noastră şi de vieţile noastre, şi de cele ale fiilor noştri, şi ale milioanelor de oameni.

Lluis Amiguet: Dar, dacă sunt rentabile, se va realiza o cercetare mai bună.

Richard J. Roberts:Dacă te găndeşti doar la profit, nu te va mai preocupa să fii

util oamenilor.

Lluis Amiguet: De exemplu...

Richard J. Roberts:Am dovezi că, in anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, care ar fi pus capăt cu totul anumitor boli...

Interesul

Lluis Amiguet: Şi de ce au renunţat la cercetări?

Richard J. Roberts:Pentru că producţia farmaceutică este mai degrabă interesată nu să vă vindece pe dumneavoastră, ci să vă ia mai mulţi bani, aşa că, dintr-o dată, cercetarea respectivă este deviată către descoperirea de medicamente care nu vă vindecă intru totul, ci doar cronicizează boala şi vă face să experimentaţi o imbunătăţire ce va dispărea din momentul in care nu mai luaţi medicamentul.

Lluis Amiguet: Este o acuzatie gravă.

Richard J. Roberts:Ei bine, este un lucru obişnuit ca firmele din industria de medicamente să fie interesate in linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile cu medicamente cronicizante mult mai rentabile decăt cele care vindecă o dată pentru totdeauna. Şi nu trebuie decăt să urmăriţi analiza financiară din industria farmaceutică pentru a verifica ceea ce spun.

Lluis Amiguet: Există dividende care ucid.

Richard J. Roberts:De asta vă spuneam că sănătatea nu poate fi o piaţă in plus şi nici nu poate fi inţeleasă doar ca un mijloc de a căştiga bani. Şi de aceea cred că in modelul european mixt, cu capital public şi privat, este mai puţin facil să se propage acest tip de abuzuri.

Lluis Amiguet: Un exemplu de astfel de abuzuri?

Richard J. Roberts:S-a renunţat la cercetarea pentru antibiotice, pentru că sunt prea eficiente şi vindecau complet. Şi, pentru că nu s-au produs noi antibiotice, microorganismele infecţioase au devenit rezistente, şi azi tuberculoza, care fusese invinsă cănd eram eu copil, reapare şi a ucis anul acesta peste un milion de oameni.

Lluis Amiguet: Nu imi vorbiţi de lumea a treia?

Richard J. Roberts:Acesta este un alt capitol trist: bolile din lumea a treia sunt prea puţin supuse cercetării, pentru că medicamentele care le-ar combate nu ar fi rentabile. Dar eu vă vorbesc de prima lume, a noastră: medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi de aceea nu se fac cercetări in acest domeniu.

Lluis Amiguet: Politicienii nu intervin?

Richard J. Roberts:Nu vă faceţi iluzii: in acest sistem, politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atăt căt este nevoie pentru ca fiii lor să fie aleşi şi, dacă nu sunt aleşi, să ii cumpere pe cei care sunt.

×