x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ministerul Attila vrea să ia de la "Finanţe" fondul de sănătate

Ministerul Attila vrea să ia de la "Finanţe" fondul de sănătate

de Magda Marincovici    |    26 Oct 2010   •   00:00

Ministrul Cseke Attila intenţionează ca, de la 1 ianuarie 2011, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi fondul unic de asigurări de sănătate să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS).

"Nu este normal şi eficient ca MS să răspundă de toate problemele din sistem şi 80% din buget să fie administrat de CNAS. Banii plătiţi pentru Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar. Nu pot să fac afirmaţia că în prezent banii pentru Sănătate sunt folosiţi în alte domenii. Prin noua măsură, MS va deveni ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi", spune ministrul Cseke.

În acest sens, CNAS are un proiect de restructurare şi reorganizare a caselor judeţene de sănătate care ar trebui să fie aprobat de Guvern până la sfârşitul lunii noiembrie. Proiectul legislativ prevede ca indemnizaţiile comisiilor de experţi să fie reduse de la 10% la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. Totodată, va fi redusă şi componenţa Consiliului de Administraţie de la 17 la 13 membri, iar aceştia vor primi o indemnizaţie lunară redusă de la 20% la 1% din cea a preşedintelui CNAS. Preşedintele CNAS va fi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Deşi Ministrul Cseke Attila este convins că va exista transparenţă în privinţa administrării CNAS şi a banilor colectaţi de la asiguraţi, totuşi a declarat: "Nu cred că Ministerul Finanţelor şi ANAF vor fi de acord cu această măsură".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă