x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mureş: Bolnavii de cancer riscă să rămână fără medicamente

Mureş: Bolnavii de cancer riscă să rămână fără medicamente

20 Sep 2010   •   00:00

Farmaciile din Mureş au eliberat, în ultimele trei luni, medicamente de 10 milioane de lei pentru bolnavii de cancer şi diabet, deşi fondurile în acest sens ale CJAS s-au epuizat în iunie, în prezent fiind în situaţia de a nu le mai putea oferi bolnavilor medicamentele necesare.
 Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Colegiul Farmaciştilor din Mureş, din cauza nepreluării de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a Programelor Naţionale de Oncologie şi Diabet pe perioada iunie-august, din lipsa bugetului, farmaciile riscă să nu se mai poată aproviziona cu medicamentele necesare pentru bolnavii de cancer şi diabet.

La nivel de judeţ, farmaciile au eliberat medicamente în valoare de 10 milioane de lei în perioada respectivă, adică după epuizarea bugetului pe 2010.
Sumele nu le-au fost recunoscute însă, în pofida faptului că finanţarea programelor naţionale trebuie să fie suportată de stat, prin Ministerul Sănătăţii.
"Farmaciile în perioada următoare nu se vor mai putea aproviziona cu medicamentele necesare, pacienţii vor găsi din ce în ce mai greu aceste medicamente, iar riscul întreruperii tratamentului este unul care nu poate fi cuantificat", se arată în comunicat.


Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Mureş, Iustina Vas, a precizat, luni, corespondentului MEDIAFAX că, la nivel de judeţ, bugetul CJAS, alocat pe cele două programe, s-au epuizat în luna iunie, dar în ciuda acestui fapt farmaciile au continuat să furnizeze medicamente, fără să ştie dacă statul va recunoaşte sumele respective în vederea plăţii sau nu.


Vas a spus că dacă pentru reţetele unice statul şi-a recunoscut datoria, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu medicamentele pentru bolnavii de cancer şi diabet.
 
"Nu ne-a recunoscut cheltuiala asta, din lipsa de finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Neavând buget, noi am eliberat totuşi medicamentele, ca şi cum am fi creditat statul. Noi nu putem acţiona în judecată, că nu avem contract, însă bolnavii pot da statul în judecată, pentru că a declarat că se angajează să finanţeze programele naţionale şi ei nu mai găsesc medicamentele necesare", a spus Iustina Vas.
Aceasta a arătat că ştie deja un caz de bolnav de cancer care nu şi-a mai găsit medicamentele în farmacii, iar situaţia riscă să se generalizeze, pentru că nici distribuitorii de medicamente nu mai sunt de acord să aprovizioneze farmaciile cu medicamentele în cauză, dacă statul nu plăteşte.


"Noi am eliberat medicamentele pentru oncologie şi diabet, ca şi pentru reţete unice, până la 7 septembrie am eliberat, fără să ştim dacă le preia statul. Dacă nu alocă banii pe aceste programe, noi nu mai putem elibera, iar bolnavii pot da statul în judecată. Nu mai eliberăm pentru că distribuitorii nu ne mai dau. De când nu mai eliberăm? De când se epuizează stocul", a afirmat Vas.

Coordonatorul compartimentului control din CJAS Mureş, Manuel Butiurcă, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFA, că în judeţ sunt cuprinşi în programul de oncologie circa 2.100 de bolnavi şi în cel de diabet în jur de 17.000.


Potrivit sursei citate, CJAS Mureş a solicitat sume suplimentare, având în vedere că bugetul pe acest an se ridică la 15,5 milioane de lei pentru Programul Naţional de Oncologie, deşi necesarul ar fi de 35 de milioane, în timp ce la cel de diabet bugetul alocat este de 8,3 milioane de lei, în condiţiile în care sumele necesare sunt de circa 20 de milioane de lei.
Butiurcă a adăugat că, până în prezent, demersurile nu au avut succes.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă