x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia

O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia

11 Aug 2010   •   00:00

O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.



Enterobacteria, care produce o enzimă de tip New Delhi metalo-beta-lactamază (NDM-1), a fost identificată prima dată în 2009 de Timothy Walsh de la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) la un pacient suedez care fusese spitalizat în India.

Potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases, cercetătorii au izolat -o de atunci la 37 de pacienţi din Marea Britanie, dintre care unii călătoriseră în India sau Pakistan pentru operaţii de chirurgie estetică.

"NDM-1 se poate transforma într-o problemă de sănătate publică mondială şi este necesară o supraveghere coordonată", avertizează autorii studiului, subliniind că europeni şi americani fac operaţii estetice în India, de unde este probabil ca NDM-1 să se răspândească în lume.

NDM-1 rezistă practic la orice tip de antibiotic,notează Agerpres, chiar şi la cele destinate urgenţelor şi tratamentului infecţiilor multirezistente. "La acest tip de bacterie, aproape că am epuizat antibioticele. Numai două o pot combate şi unul din ele nu este prea eficient. În următorii zece ani, probabil nu vor mai apărea alte antibiotice. Dacă se va permite acestor infecţii să se dezvolte, fără a interveni cu tratamentul potrivit, se va înregistra fără îndoială o oarecare mortalitate", a precizat Walsh . "Ne trebuie un mecanism de supraveghere la scară mondială şi antibiotice noi pentru acest tip de bacterii", a adăugat el.

În statul Tamil Nadu din sudul Indiei au fost depistate 44 de cazuri de infecţie cu NDM-1, 26 în statul Haryana (nord) şi în alte locuri din India, Bangladesh şi Pakistan. Într-un articol din revista Lancet, Johann Pitout de la Universitatea din Calgary (Canada) a spus că NDM-1 a fost izolată în Statele Unite, Olanda, Australia şi Canada, la persoane care fuseseră spitalizate în India. Turismul medical în India ar putea creşte cu 30% pe an în următorii cinci ani, avertizează el.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă