x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Obezitatea a devenit o epidemie globală

Obezitatea a devenit o epidemie globală

31 Aug 2010   •   00:00

Rata obezităţii în rândul adulţilor şi copiilor creşte fără încetare la nivel internaţional. De obicei, obezitatea este asociată cu Statele Unite, americanii, mai ales cei ocupaţi, mâncând frecvent la fast-food pizza, hot-dogs, cheesburgeri şi cartofi prăjiţi. Statistici recente arată totuşi că ea a devenit o epidemie globală, multe ţări luând măsuri pentru combaterea ei, scrie Bloomberg Businessweek, citat de Agerpres.



Chiar în China, ţară în care, tradiţional, oamenii sunt slabi, obezitatea a devenit o problemă mai ales pentru orăşeni, unde felul de viaţă sedentar şi restaurantele fast-food câştigă teren. Potrivit Bloomberg Business, "la Beijing, 40% dintre băieţi se luptă cu greutatea". Circa 92 de milioane de chinezi adulţi au diabet de tip 2, arată The New England Journal of Medecine. Printre factorii care determină obezitatea se numără felul de viaţă inactiv şi hrana nesănătoasă. "În China există un obez la 70 de persoane, în timp de în Statele Unite, unul la trei. Numărul poate părea nu prea mare, dar populaţia de obezi creşte totuşi. În fiecare an, populaţia obeză din China creşte cu 30-50%", informează PBS News.

În alte ţări, confruntate cu acelaşi fenomen, autorităţile au luat măsuri proactive. În Coreea de Sud, de exemplu, în orele de vârf şi în timpul spectacolelor pentru copii se restrâng locurile unde se vând produse alimentare hipercalorice. În Danemarca, s-ar putea introduce o taxă pe dulciuri, pentru a-i descuraja pe oameni să consume în exces alimente hipercalorice şi cu conţinut scăzut de nutrienţi. Medicii din Marea Britanie sugerează şi ei o "taxă pe grăsime" la alimentele nesănătoase, pentru că " unul din cinci copii din Anglia este supraponderal sau obez când intră la şcoală", potrivit BBC News.

În Germania, ţară ai cărei locuitori sunt recunoscuţi ca fiind cu greutatea peste medie, propunerile sunt şi mai drastice. Asociaţia Profesorilor Germani a propus cântărirea în fiecare zi a copiilor, transmiterea datelor elevilor supraponderali la serviciile sociale şi trimiterea lor la clinici de sănătate, informează Daily Telegraph.

Obezitatea este endemică şi la adulţii din România,unde numărul supraponderalilor şi al obezilor atinge 25% din populaţia totală, arată Societatea Română de Nutriţie.

Obezitatea în creştere a devenit o preocupare şi în ţările din America de Sud şi Caraibe. A apărut ca "urmare a faptului că populaţia migrează de la sat la oraş, adaptându-şi obiceiurile nutriţionale şi alte aspecte ale vieţii la un model mai occidental", afirmă Soham Al Snih, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Texas.

Factorii care dau naştere la obezitate variază de la o ţară la alta, însă statisticile alarmante fac autorităţile să ia în serios problema numărului de obezi, în continuă creştere.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă