x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pandemia gripei porcine, un accident de laborator?

Pandemia gripei porcine, un accident de laborator?

30 Iun 2009   •   00:00
Pandemia gripei porcine, un accident de laborator?

Un studiu al originii virusului actualei pandemii de gripă porcină, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că la baza acesteia ar fi sta accident de laborator din anii '70.

Cercetătorii cred că forma H1N1 a virusului gripal de tip A nu ar fi putut dobândi capacitatea de a fi transmisibil de la om la om, dacă acesta nu ar fi fost eliberat dintr-un laborator, posibil localizat undeva în Asia sau Uniunea Sovietică.

Forme ale gripei de tip H1N1 au circulat într-o proporţie foarte mare în prima jumătate a secolului XX, cea mai notabilă fiind pandemia devastatoare din 1918, care a ucis 40 de milioane de oameni, scrie telegraph.co.uk. Timp de 20 de ani, începând din 1957, nu au fost înregistrate cazuri de transmitere de la om la om a virusului H1N1, existând cazuri de transmitere de la porc la om.

Statistic, următorul caz de transmitere a virusului de la om la om este întâlnit abia în 1977. Arealul de răspândire epidemică din acea perioadă este localizat în zone cu populaţie cu un grad de imunitate foarte scăzut, China, Hong Kong şi USSR.

"Studiind informaţia genetică a virusului gripal AH1N1, cercetătorii au evidenţiat faptul că secvenţe ale codului genetic al acestuia pot fi relaţionate direct cu cele din anii '50, dar nu sunt comparabile cu cele din 1947 şi 1957". "Reapariţia virusului a fost, probabil, un accident al unui laborator care vroia să descopere de ce populaţia nu are imunitate în faţa antigenilor H1 şi N1", se arată în lucrarea medicilor Shanta Zimmer şi Donald Burke de la Universitatea din Pittsburgh.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă