x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Râsul, bucuria sănătăţii

Râsul, bucuria sănătăţii

de Sînziana Stancu    |    07 Aug 2010   •   00:00
Râsul, bucuria sănătăţii
Sursa foto: /Thinkstock

Medicii descriu râsul "din inimă" ca fiind un adevărat medicament şi un exerciţiu fizic pentru a avea un organism sănătos. O repriză de râs echivalează, în opinia specialiştilor, cu un "jogging intern" care reduce tensiunea arterială, combate stresul şi întăreşte imunitatea.

Se ştie deja că emoţiile şi comportamentul au impact fizic direct asupra organismului.  Fiecare dintre noi a observat măcar o dată cu câtă uşurinţă putem uita de durere sau de boală dacă avem un anturaj plăcut, antrenant, care ne distrage atenţia chiar şi pentru scurt timp de la problemele care ne macină sau de la suferinţele fizice sau psihice care ne pun la încercare.

Profesorul Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda, din California,  care a condus un studiu făcut pe subiecţi voluntari, a ajuns la concluzia că "exercirâsul" reduce substanţial nivelul hormonilor de stres din organism, presiunea arterială şi chiar colesterolul, stimulând şi pofta de mâncare.

În opinia specialistului american, care s-a dedicat studiului râsului încă de-acum 20 de ani, aceste be­neficii echivalează cu cele asemănătoare aduse orga­nismului prin exerciţiile fizice moderate practicate sistematic, cum ar fi cele de gimnastică sau alerga­tul în aer liber. Asemenea "tratamente" reconfortante stimulează producerea endorfinelor - hormonii stării de bine - în organism.

Într-unul dintre studiile sale făcute la mijlocul anilor '90 pe subiecţi bolnavi de cancer, Berk a observat că râsul creşte foarte mult numărul de celule care le ucid pe cele canceroase. Subiecţii au urmărit alternativ, timp de 20 de minute, o comedie şi secvenţe dintr-un film - trist şi stresant. În probele de sânge prelevate de la subiecţi după vizionarea comediei s-a constatat o creştere spectaculoasă a "ucigaşilor na­turali"  - celulele T - ai tumorilor canceroase, conco­mitent cu reducerea nivelului de stres. După vizionarea secvenţelor neplăcute s-a constatat exact contrariul. Astfel, Berk a tras concluzia că râsul poate lupta şi cu cancerul, iar după experimente asemă­nătoare pe care le-a făcut în 1997 pe bolnavi de diabet şi pe persoane cu diferite afecţiuni cardiovasculare a constatat că râsul stimulează producerea de către orga­nism a colesterolului "bun", care menţine sănătatea sistemului cardiovascular şi diminuează colesterolul "rău", care se depune pe pereţii vaselor de sânge îngroşându-le şi provocând tensiune arterială şi alte afecţiuni cadiovasculare. După un an în care subiecţii suferinzi de boli cardiovasculare au vizionat cel puţin o jumătate de oră pe zi secvenţe din filme comice, necesarul lor de medicamente pentru tratarea acestor afecţiuni s-a redus la jumătate, iar unii dintre ei nu au mai avut nevoie de tratament. De asemenea, bolnavilor de colesterol le-a scăzut nivelul de colesterol "rău", iar cel al colesterolului "bun" a crescut.

Specialistul american a costatat, de asemenea, că nu numai vizionarea sau participarea la scene amuzante vindecă şi menţine organismul în stare de sănătate, ci şi gândul că urmează să participe la ase­menea evenimente determină organismul unei persoane să elibereze endorfine, care dau starea de bine şi de relaxare, precum şi alţi hormoni care măresc imunitatea organismului la infecţii.

Râsul reglează în general toate funcţiile vitale ale organismului, este concluzia expertului american, care recomandă "exercirâsul" ca pe orice alt exerciţiu fizic de intensitate medie, practicat zilnic sau, oricum, în mod regulat.

Dar nu numai râsul este terapia sănătăţii şi a stării de bine. Speciliştii din diferite ţări ne reamintesc şi de alte terapii asemănătoare care fac bine organismului nostru. Una dintre ele este terapia cu arome. Când nervii olfactivi sunt stimulaţi de diferite arome, ei tri­mit semnale sistemului limbic din creier, zonă care este asociată cu memoria şi cu dispoziţia. Plantele ale căror miresme influenţează puternic centrii nervoşi din creier stau la baza multor terapii folo­site în depresie, cum este iasomia, a inducerii unei bune dispoziţii, cum este eucaliptul sau a vigilenţei şi bunei con­centrări, cum este aroma de grapefruit. Uleiurile na­turale din aceste plante sau fructe pot fi arse în lămpi speciale sau pot fi folosite, după caz, în masaje şi in-halaţii.

O metodă asemănătoare constă în simpla res­piraţie. O respiraţie corectă, regulată, este una dintre cele mai bune metode de eliminare a to­­xinelor din organism. Exerciţiile de respiraţie, specifice diferitelor tehnici de relaxare, ca yoga, tai chi, qigong sau meditaţia, asigură eliminarea unei părţi din toxine, "lim­pezesc" mintea, energizează or­ganismul şi îmbu­nătăţesc starea psihicului.

Relaxante sunt şi florile, în special cele viu co­lorate. S-a observat, de pildă, că un buchet din flori de mai multe culori "ridică" moralul mai mult decât plantele verzi, fără flori. Cine petrece chiar şi numai cinci minute în compania unor flori viu colorate se simte relaxat, scapă de stres şi îşi recapătă buna dispoziţie.

Nu în ultimul rând, şi o atingere drăgăstoasă, pornită din suflet, cu mâna sau o îmbrăţişare sinceră pot stimula buna dispoziţie şi încrederea în sine. Un asemenea contact stimulează endorfinele şi reduce efectele negative ale stresului. Nu vă zgârciţi la mângâieri sau îmbrăţişări şi veţi vedea că nu numai persoana pe care o consolaţi sau răsfăţaţi se va simţi mai bine, ci şi voi, cei de la care pornesc asemenea gesturi  încurajatoare şi drăgăstoase!

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă