x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Război în ficat

Război în ficat

de Florin Condurateanu    |    12 Ian 2009   •   00:00

Ce se întâmplă oare în cotloanele ficatului atunci când ticăloşii numiţi B şi C, acele virusuri aducătoare de blestem sub formă de hepatite cronice, ciroze şi cancere hepatice, deschid front crâncen în miezul celulelor hepatice?



Tot mai numeroase sunt cazurile de infecţii cu virusul B şi cu virusul C, iar evoluţia lentă a bolilor păcăleşte şi mai tare, pentru că îl roade pe om pe tăcute şi peste 15-20-30 de ani el se trezeşte cu o gravă hepatită cronică, dacă nu cumva chiar direct cu faza de ciroză.
Războiul între virusurile B şi C, pe de o parte, şi celulele ficatului, pe de altă parte, este lung, cu scorul oscilant şi cu simptome ceţoase, nu bine precizate, ceea ce reprezintă o altă capcană.
Explică mecanismul de funcţionare a celulelor ficatului în care s-a cuibărit unul dintre virusurile B şi C prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "M. Balş" . Trebuie să menţionăm de la început că, în lupta asta la baionetă între virusurile B şi C şi celulele ficatului, sănătatea ficatului mai capătă lovituri suplimentare şi neiertătoare dacă bolnavul e băutor de alcool şi "înghiţitor de tutun". Iată mecanismul intim din ficat. Virusul B sau virusul C se aciuieşte în celula ficatului, o inflamează şi deschide anumite porţi în membrana celulei hepatice. Prin aceste uşi forţate de virus trec în sânge transaminaze. De aceea, în analizele sangvine, cifra transaminazelor este crescută. Virusul B sau C atacă celulele pe diverse niveluri şi între altele deschide uşi anormale şi pentru bilirubina, care trece şi ea prea mult în sânge. De la această bilirubină se îngălbenesc ochii şi apare icterul. Suferindul poate sau nu să simtă o stare de oboseală anormală faţă de efortul depus, îi scade pofta de mâncare. Aceste semne trag alarma cum că, în ficatul omului, ceva este în neregulă. În analizele de sânge, bilirubina e crescută, iar dacă transaminazele sunt de 10-15 ori mai mari decât este normal înseamnă că în ficat este o inflamaţie acută şi este o hepatită în desfăşurare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă