x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Robotul, mâna întâi a chirurgului

Robotul, mâna întâi a chirurgului

de Magda Marincovici    |    11 Iun 2009   •   00:00
Robotul, mâna întâi a chirurgului
Sursa foto: Gabi Boholţ/Jurnalul Naţional

Între 11 şi 12 iunie, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale – Secţia Chirurgie Clinică are loc primul Simpozion Naţional de Chirurgie Robo­tică.



Prof. dr Irinel Popescu, preşedintele simpozionului şi directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, spune că la acest eveniment medical vor fi abordate în special aplicaţiile chirugiei robotice în chirurgia generală, urologie şi ginecologie.

● Jurnalul Naţional: Ce personalităţi onorează acest important eveniment medical?
Irinel Popescu: Deşi este primul simpozion naţional de robotică, ne bucurăm de prezenţa unor personalităţi de peste hotare, cum ar fi Frank van Hyfte din Olanda, V. Poulakis din Grecia, Filip Dumez din Belgia şi, nu în ultimul rând, G. Gortchev de la Plevna, din Bulgaria vecină.

● Care sunt avantajele, dar şi dezavantajele chirurgiei robotice?
Avantajele chirurgiei robotice se suprapun în bună parte peste cele ale chirurgiei laparoscopice. Comparativ cu aceasta, însă, chirurgia robotică poate accesa zone anatomice în care se ajunge mai dificil pe cale laparoscopică, iar vederea tridimensională permite evidenţierea unor structuri mai fine, care pot fi, astfel prezervate. În plus, cu ajutorul robotului este eliminat tremorul fin al mâinii, ceea ce constituie un detaliu foarte important în special pentru sutura vaselor de mici dimensiuni. Nu este de neglijat nici confortul pe care îl oferă chirurgului - care stă aşezat comod pe scaun şi nici faptul că perioada de învăţare pentru cei care se formează e mult mai scurtă. Dezavantajele constau mai ales în preţul de cost încă ridicat şi în timpul care se pierde cu montarea robotului. De asemenea, gama de instrumente disponibile în prezent pentru chirurgia robotică nu este încă foarte diversificată.

● Care sunt principalele indicaţii şi aplicaţii ale chirurgiei robotice?
Operaţia care se efectuează cel mai frecvent pe cale robotică în prezent este prostatectomia radicală pentru cancer al prostatei, tocmai datorită ac­cesului mai uşor pe această cale la o zonă anatomică dificil de abordat în ori­ce alt mod. Alte indicaţii sunt reprezentate de operaţiile pe esofag, pe spli­nă, pe pancreas şi ficat, pe stomac, pe colon şi rect, pe vasele coronare etc.

● Unde şi câte asemenea intervenţii s-au efectuat până în prezent, în ţara noastră?
În Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Cli­nic Fundeni s-au efectuat până în prezent 240 de operaţii, iar în Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului de Urgenţă Floreasca s-au efectuat 60 de operaţii.

● De ce "buget" beneficiază în acest an chirurgia robotică?
În acest an, Ministerul Sănătăţii a bugetat 300 de operaţii robotice, costul mediu al unei asemenea operaţii fiind de aproximativ 8.000 de RON.

● Care este viitorul chirurgiei robotice?
Chirurgia robotică reprezintă deja o componentă importantă a chirurgiei actuale, fiind prognozată o şi mai mare dezvoltare a ei în viitor, o dată cu perfecţionarea aparaturii şi scăderea preţurilor de cost.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă