x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Robotul medic

de Magda Marincovici    |    26 Apr 2009   •   00:00
Robotul medic
Sursa foto: /Stockxpertcom

Cercetătorii de la Şcoala Politehnică din Zürich au reuşit să fabrice microroboţi comparabili cu unele bacterii. Noua generaţie de roboţi deschide calea optimizării tratamentelor unor boli.



Chirurgie robotică, chirurgie la distanţă, chirurgie fără incizii - toate reprezintă performanţe medicale ce sunt posibile graţie roboţilor. Noua tehnologie promite creşterea calităţii vieţii pacienţilor, dar şi eradicarea treptată a unor boli.  

Recent, cercetătorii germani au lansat o nouă generaţie de roboţi. Sunt minusculi, au cap şi se deplasează lejer în mediu lichid întocmai ca bacteriile. Au fost botezaţi pe scurt BAF de la Bacterial Artificial Flagella şi sunt "opera" laboratorului de robotică şi sisteme inteligente al Şcolii Federale Politehnice din Zürich. Când spunem că sunt minusculi, luaţi în calcul că măsoară între 25 şi 60 de micrometri, dimensiunile unei bacterii cu coadă. Pentru a-i fabrica, s-au folosit straturi extrem de subţiri - comparabile cu firul de păr - de iridiu, galiu, arsenic şi crom. Capul robotului este fabricat din crom, nichel şi aur. Nichelul a fost folosit şi pentru proprietăţile lui magnetice care ajută la deplasarea robotului cu ajutorul câmpului magnetic creat cu o viteză de aproximativ 20 de micrometri pe secundă. Cercetătorii germani intenţionează ca foarte curând să reuşească să le mărească viteza de deplasare. BAF pot fi dirijaţi către o zonă anume. Ei au fost concepuţi special pentru aplicaţii biomedicale. De exemplu, aceşti roboţi ar putea fi folosiţi cu succes pentru administrarea medicamentelor în interiorul organismului sau pentru eliminarea plăcilor de aterom care obstrucţionează arterele. Astfel, s-ar renunţa la perfuzii şi injecţii şi s-ar putea trata numeroase afecţiuni severe provocate de depozitele de aterom.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă