x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-a stins din viaţă prof. dr Dan Setlacec, unul dintre cei mai mari chirurgi

S-a stins din viaţă prof. dr Dan Setlacec, unul dintre cei mai mari chirurgi

22 Iul 2009   •   00:00

Profesorul Dan Setlacec a fost unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a avut România. A condus Clinica chirurgicală Fundeni între anii 1974 şi 1987, când s-a pensionat la cerere şi a devenit profesor consultant.



A venit pe lume la 2 octombrie 1921, în cartierul bucureştean Filantropia, cu certitudine predestinat să fie medic. În 1946, a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti şi, din acest an, începe să se deruleze cariera unui strălucit medic.

Între 1953 şi 1964 a profesat în special în domeniul chirurgiei cardiovasculare, în chirurgia generală, îndeosebi în chirurgia abdominală, oncologică şi endocrinologică. Din 1960, este la Clinica chirurgicală a Spitalului Clinic Fundeni, unde este numit profesor, şef de clinică. Profesorul Setlacec este părintele multor chirurgi reputaţi, printre care profesorul doctor Irinel Popescu.

De altfel, într-un volum de interviuri, prof. Setlacec mărturisea că satisfacţia ce-a mai mare o reprezintă: "bolnavii cărora le-am fost util şi elevii care mă depăşesc".

Profesorul Setlacec este autorul a numeroase tratate de medicină de referinţă.
A abordat numeroase tehnici medicale noi şi a pus la punct metode medicale revoluţionare. Astfel, încă din 1958, abordează chirurgia pe cord deschis (cu hipotermie moderată).
Impresionant este nu numai medicul, dar şi omul Dan Setlacec.

Modestia sa era proverbială. A progresat în anii grei ai comunismului şi abia când împlinea 56 de ani a reuşit să cumpere, cu bani de împrumut, prima maşină: un Trabant. Regreta nespus atunci când nu-şi putea ajuta părinţii strâmtoraţi financiar. Şi, totuşi, toată lumea ştie că medicul Dan Setlacec nu primea bani sau cadouri de la pacienţi. La împlinirea vârstei de pensionare, se retrage din lumea medicală poate prea mâhnit de spectacolul din jurul său.

Până vineri, la ora 10:00, trupul neînsufleţit este depus la Institutul Clinic Fundeni. Iar la ora 12:00 este programată înmormântarea la Cimitirul Bellu Evanghelic, lângă părinţii săi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă setlacec