x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sosurile si acidul

Sosurile si acidul

18 Oct 2004   •   00:00

Multi oameni simt un veritabil incendiu in piept, arsuri chinuitoare le urca pe esofag. Medicii numesc boala reflux gastro-esofagian. Daca pe esofag insa apar si leziuni, maladia devine esofagita de reflux.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Continutul din stomac, incarcat cu acid, porneste invers si se reintoarce in esofag, sfincterul (acea supapa musculara din partea de jos a esofagului) nu mai are o tonicitate corespunzatoare si se relaxeaza, permitand drumul invers al materialelor din stomac. De vina este si ridicarea unor greutati imediat dupa masa, precum si aplecari contraindicate, care cresc si ele presiunea din stomac. De vina este si o cina prea bogata si culcarea dupa cateva minute. Un alt defect provoaca si el refluxul gastro-esofagian, asa-numita hernie hiatala, o situatie in care o portiune a stomacului urca din abdomen in torace.

Simptomele refluxului gatro-esofagian sunt in primul rand arsurile, denumite pirozis, dar apare si regurgitatia, acea refulare a continutului stomacului pana in gura in prezenta unui lichid ca otetul. Apare si eructatia, ragaiala cum se spune in popor. Profesor doctor Alexandru Oproiu spune ca tratamentul refluxului gastroesofagian este complex, se face in trepte, pornind de la masuri mai simple, continuand cu terapie medicamentoasa completa, sau interventii chirurgicale. In primul rand trebuie actionat asupra regimului alimentar: suferindul trebuie sa observe ce alimente ii produc reflux si disconfort si sa evite acele mancaruri. Reactia tubului digestiv variaza de la om la om, spre exemplu, unii suporta merele, altii nu. Iata cateva mancaruri care stimuleaza secretia gastrica, relaxeaza sfincterul esofagian sau limiteaza mecanismele antireflux: supele de carne, citricele, rosiile, ceapa, usturoiul, sosurile, rantasurile, mancarurile prajite, berea, vinul ciocolata si cafeaua.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă