x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stafilococul aureus prezent la oameni sănătoşi, fenomen care-i nelinişteşte pe medici

Stafilococul aureus prezent la oameni sănătoşi, fenomen care-i nelinişteşte pe medici

15 Sep 2010   •   00:00

Medicii se mobilizează pentru a înţelege de ce noile tulpini de stafilococ aureus rezistente la antibiotice (SARM), considerate drept principal vector al infecţiilor intraspitaliceşti nosocomiale, se răspândesc cu rapiditate în spitale, infectând chiar şi persoanele cu o stare bună a sănătăţii, informează AFP.



Aceste noi tulpini stafilococice constituie subiectul principal în atenţia celei de-a 50-a Conferinţe anuale a ICAAC (Conferinţa interdisciplinară asupra agenţilor antimicrobieni şi a chemoterapiei - Interscience conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy), ce a început de duminică la Boston ((Massachusetts, nord-estul SUA) şi reuneşte peste 12.000 de specialişti în maladii infecţioase din întreaga lume.

Aceste noi tulpini stafilococice au apărut în urmă cu câteva zeci de ani în diferite locuri precum vestiarele cluburilor de sport, în şcoli sau închisori, notează Agerpres. După ce primele tulpini au fost localizate în Australia, ele s-au răspândit apoi în întreaga lume, principala tulpină denumită "USA300" (apărută în SUA) având o viteză extraordinară de transmitere în toate ţările lumii în ultimii ani.

Aceşti stafilococi aureus rezistenţi la antibiotice, denumiţi SARM-C (C de la comuni) sunt diferiţi de cei care predomină în mediul intraspitalicesc. Numărul infecţiilor pe care aceştia le provoacă, în special la nivelul pielii, creşte rapid şi situaţia se poate agrava în următorii ani. Deşi nu sunt preponderenţi în mediul intraspitalicesc, aceşti stafilococi sunt responsabili şi de o serie de infecţii nosocomiale soldate cu peste 19.000 de decese doar în SUA. În Uniunea Europeană, peste 3 milioane de persoane sunt atinse anual de aceste infecţii, iar în câteva zeci de mii de cazuri aceste infecţii sunt fatale.

"Mai multe studii au ajuns la concluzia că tulpinile SARM-C ar putea înlocui tulpinile SARM ca principală cauză a infecţiilor nosocomiale, cu consecinţe potenţial devastatoare", a comentat medicul italian Matteo Bassetti, participant la conferinţă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă