x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin contra maladiei Alzheimer

Vaccin contra maladiei Alzheimer

de Magda Marincovici    |    28 Apr 2010   •   00:00
Vaccin contra maladiei Alzheimer
Sursa foto: /Thinkstock

Societatea de biotehnologie austriacă (Affiris) a anunţat, la 23 aprilie, trecerea în faza a II-a a testelor vaccinului contra bolii Alzheimer. O etapă nouă, aşteptată cu multe speranţe, după succesul înregistrat la testele din prima fază.



În urmă cu cinci luni, se încheiau testele de la prima fază, la finalul căreia s-a declarat "siguranţa şi tolerabilitatea" vaccinului de organism. Botezat întocmai ca un agent secret, AD02, vaccinul contra bolii Alzheimer a fost experimentat deja pe un lot format din 420 de pacienţi din Austria, Germania, Franţa, Cehia, Slovacia şi Croaţia.

Promiţătorul vaccin se bazează pe faptul că el antrenează producerea de anticorpi care vor lupta contra formării de plăci la nivelul creierului. Sunt plăci provocate de proteina beta-amiloidă, despre care se crede că blochează semnalele nervoase şi că este la originea bolii Alzheimer. În cazul unei persoane sănătoase, aceste fragmente de proteine sunt degradate şi eliminate. Dar în boala Alzheimer, ele se acumulează în special la terminaţiile presinaptice ale neuronilor, formând plăci insolubile şi împiedicând, astfel, transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Scopul acestui vaccin, aflat în etapa de studiu, este de a trata persoanele care sunt deja afectate de boala Alzheimer. Societatea Affiris a anunţat că în cazul obţinerii unor rezultate pozitive, totuşi, va fi finalizată formula unui vaccin destinat prevenţiei bolii.

Maladia Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului. O persoană care are boala Alzheimer are probleme cu memoria, judecata şi gândirea, ceea ce face ca persoanei respective să-i fie greu să muncească sau să ia parte la viaţa de zi cu zi.

Şi cercetătorii de la University College din Londra sunt preocupaţi de această boală. Ei mizează pe un test oftalmologic simplu, necostisitor, ce ar putea preveni boala. Metoda exploatează faptul că celulele sensibile din spatele ochiului au o legătură directă cu creierul. Cu ajutorul picăturilor, cercetătorii britanici au arătat pentru prima dată că volumul de celule distruse din retina ochiului corespunde numărului de celule moarte din creier. Cercetarea a mai arătat că celulele încep să moară cu 10-20 de ani înainte ca simptomele maladiei Alzheimer să devină vizibile.

La ora actuală, în întreaga lume sunt aproximativ 18 milioane de persoane afectate de boala Alzheimer, iar în perspectiva anilor 2025, se estimează că numărul acestora va ajunge la 34 de milioane.

ACIZI OMEGA 3 VS CANCER
Persoanele care mănâncă mult peşte sau orice aliment ce conţine acizi graşi omega 3 îşi reduc riscul de cancer la colon, arată o serie de studii. Unul dintre studii a examinat legătura dintre acizii graşi polinesaturaţi şi riscul de cancer al intestinului în cazul a aproximativ 1.800 de persoane, dintre care 900 de persoane cu cancer de colon. S-a dovedit că persoanele care consumau des peşte aveau un risc la jumătate faţă de persoanele care nu includeau acest aliment în regimul lor.
Acizii graşi omega 3 se mai găsesc în uleiurile de seminţe, nuci, dar şi în legumele verzi, nu doar în peşte.

CU RISC DE HIPERACTIVITATE
Copiii născuţi prematur sunt mai predispuşi să sufere de hiperactivitate, autism şi probleme emoţionale. Aceasta este concluzia obţinută în urma unei cercetări care s-a întins pe 11 ani, în Marea Britanie. În cadrul acesteia au fost urmăriţi 219 copii până la 11 ani şi s-a arătat că funcţia cognitivă este întârziată, la fel şi cea neuromotorie, relatează The Telegraph. Astfel, hiperactivitatea se întâlneşte în 12% dintre cazuri, problemele emoţionale în 9% dintre cazuri, iar autismul în 8% dintre cazuri.
Copiii au fost examinaţi la vârsta de un an, la 2,5 ani, la 6 şi la 10-11 ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă