x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul A (H1N1) preferă adolescenţii!

Virusul A (H1N1) preferă adolescenţii!

de Magda Marincovici    |    25 Mai 2009   •   00:00
Virusul A (H1N1) preferă adolescenţii!
Sursa foto: Kazuhiro Nogi/AFP/Mediafax

Autorităţile americane au observat că virusul gripei A (H1N1) preferă adolescenţii şi tinerii, fenomen parţial explicat deocamdată.



În mod surprinzător, suşa H1N1 atacă în special adolescenţii şi tinerii, în timp ce în epidemiile precedente mai afectate erau persoanele în vârstă. Astfel, vârsta medie a celor aproximativ 5.000 de persoane cu diagnostic de gripă nouă din zona ge­o­gra­fică de peste Oceanul Atlantic este de 15 ani, iar două treimi dintre pacienţi au sub 18 ani.

Pentru a susţine această afirmaţie, iată şi câteva date statistice: 64% dintre decedaţi aveau peste 65 de ani în cazul epidemiei din 1957 şi 52% dintre decedaţi, de peste 65 de ani,  în cazul gripei Hong Kong, din 1968.

ÎN ŞCOLI
Specialiştii încearcă să formuleze o explicaţie a acestui fe­no­men. Ei oscilează între mai multe ipoteze. Epidemia s-ar putea răspândi mai ales în şcoli, unde contaminarea este uşor de reali­zat, ceea ce ar explica faptul că mulţi pacienţi sunt adolescenţi.

De exemplu, în SUA sunt închise patru complexe de învăţământ, dar şi în Europa, respectiv în Italia, două licee au fost închise, du­pă ce patru elevi au luat virusul gripei A (H1N1) în timpul unei călătorii recente în Statele Unite.

O altă ipoteză are ca punct de pornire faptul că tinerii sunt mai vulnerabili la atacurile virusurilor. În sprijinul acestei ipoteze, specialiştii consideră că este po­sibil ca persoanele în vârstă să prezinte un anumit grad de imunizare, dobândit de-a lungul episoadelor de gripă similare celui actual.

Această ipoteză este susţinută de un număr mare de specialişti de la Centrul American al Bolilor (CDC) Atlanta, care a publicat săptămâna trecută un studiu efectuat pe eşantioane de sânge de la persoane infectate cu virusul A (H1N1). Acestea evidenţiază anticorpi contra virusului la o treime dintre persoa­ne­le peste 60 de ani, ceea ce, teoretic, ar reprezenta un scut de protecţie.

Această informaţie are o importanţă capitală în cazul declarării unei pandemii, mai precis în momentul distribuirii vaccinului, care se speră a fi gata abia după aproximativ cinci luni. Vaccinul ar putea fi administrat injectabil în două doze, la diferenţă de câteva zile una de cealaltă. În aceste condiţii, persoanele în vârstă ar putea avea nevoie doar de o singură doză.

TEMERI OMS

Genele gripei A (H1N1) au circulat cel puţin un deceniu fără a fi detectate, a anunţat o echipă de experţi de la CDC Atlanta, care au scanat peste 50 de eşantioane ale virusului H1N1. Pe de altă parte, OMS a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că virusul gripei A (H1N1) va face în continuare victime în ţările deja afectate şi va încerca să câştige teren, fără îndoială, în alte ţări. Doctorul Julie Hall, expert OMS, aflat la Manila, şi-a exprimat îngrijorarea în contextul apropierii sezonului rece, sezonul gripei de fapt şi de drept în emisfera sudică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă h1n1