x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Barcelona - Lansari si decizii la 3GSM

Barcelona - Lansari si decizii la 3GSM

de Cristian Ionita    |    Alexandru Radescu    |    13 Feb 2007   •   00:00
Barcelona - Lansari si decizii la 3GSM

Ieri, la congresul 3GSM de la Barcelona, Nokia si-a prezentat o serie de noi dispozitive, iar operatorii de telefonie mobila s-au aliat pentru lansarea unei aplicatii care transforma telefonul mobil intr-un player muzical. S-a mai hotarat si ieftinirea serviciilor de internet wireless.

Avalansa de modele Nokia. Presedintele Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, a prezentat ieri intr-o conferinta de presa o multime de telefoane noi, incluzand noua generatie a seriei "E", dispozitive dotate cu sistem de navigatie si terminale dedicate televiziunii mobile (DVB-H).

Printre cele mai fierbinti modele Nokia se numara N77, cu televiziune live oriunde oricand. Compania a anuntat ca va colabora cu YouTube pentru a le furniza utilizatorilor videoclipuri "on the go".

6.110 Navigator este dotat cu receptor GPS si ofera solutii de rutare si servicii pentru descarcarea hartilor digitale. De asemenea, este capabil sa ofere informatii despre cat de aglomerat e traficul intr-o anumita zona (daca operatorul de telefonie mobila furnizeaza astfel de informatii).

De departe, cel mai asteptat model este noul Communicator - E90. Noul model este dotat cu conectivitate 3G/EDGE/GPRS, HSDPA si are un ecran de 4 inch, pe care poate afisa o pagina web fara scroll orizontal. Si el este dotat cu GPS, are camera de 3,2 megapixeli, radio FM si beneficiaza de platforma Symbian S Series.

Tot in cadrul congresului 3GSM, grupul LG a confirmat ca a castigat concursul privind producerea unui telefon 3G la pret redus. Se estimeaza comenzi de cateva milioane de terminale, un model urmand sa coste aproximativ 100 de dolari. Compania japoneza a mai anuntat ca va folosi in premiera sistemul de operare Windows Mobile impreuna cu operatorul de telefonie mobila Softbank.

MOBILUL CANTA. MusicStation este denumirea unei aplicatii oferite de 23 de operatori de telefonie mobila in colaborare cu importante companii din domeniul editarii muzicale. Aceasta va fi lansata in cursul acestui an si va transforma majoritatea telefoanelor mobile in playere muzicale. Programul se anunta un concurent serios pentru iPhone-ul celor de la Apple, estimandu-se ca MusicStation va ajunge pe pietele vest-europene importante inaintea rivalului sau. Initiata de compania britanica Omnifone, aplicatia va permite descarcarea nelimitata de muzica pe telefonul mobil, pentru 2,99 euro pe saptamana, si va fi disponibila pentru circa 690 de milioane de abonati, inclusiv din Romania. Serviciul furnizeaza informatii si oferte personalizate in functie de preferinte si ofera utilizatorului posibilitatea de a intra in legatura cu persoane cu gusturi muzicale similare.

WIRELESS. La Barcelona, producatorul de software pentru terminale mobile, Symbian, si producatorii de celulare au cazut de acord ca operatorii mobili trebuie sa ieftineasca serviciile de internet wireless pentru a atrage cat mai multi consumatori. Veniturile obtinute din accesul la internet si alte tipuri de trafic de date prin tehnologie wireless genereaza doar cinci sau sase procente din total si ar trebui sa creasca, potrivit analistilor, pentru a le compensa pe cele din apeluri vocale, pentru care exista mai multa concurenta. Nigel Clifford, CEO Symbian, platforma folosita de peste 70% din mobilele vandute in 2006, apreciaza intr-un interviu acordat in cadrul 3GSM ca politica de tarifare este un aspect pe care operatorii vor trebui sa se concentreze.

×
Subiecte în articol: IT