x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prodi si-a dat demisia - "Il Professore", pe tusa

Prodi si-a dat demisia - "Il Professore", pe tusa

22 Feb 2007   •   00:00
Prodi si-a dat demisia  -  "Il Professore", pe tusa

Ieri seara, premierul italian Romano Prodi i-a prezentat demisia presedintelui Georgio Napoletano, ca urmare a unui vot defavorabil primit tot ieri de proiectul de politica externa al guvernului sau in Senat

"Presedintele Republicii isi rezerva dreptul de a decide (asupra acceptarii sau nu a demisiei premierului Prodi - n.r.) si a invitat guvernul sa continue sa-si asume sarcinile sale pentru desfasurarea normala a evenimentelor", a declarat aseara Donato Marra, secretarul general al administratiei prezidentiale, citat de cotidianul italian La Stampa. Declaratia a avut loc la scurt timp dupa ce Romano Prodi a parasit palatul Quirinale, unde isi prezentase demisia in fata sefului statului, Georgio Napolitano. Gestul lui Prodi vine la cateva ore dupa ce proiectul de politica externa avansat de guvernul de stanga de la Roma a fost respins de Senat, blocand astfel modalitatea prin care Prodi ar fi reusit sa-si mentina cea mai importanta promisiune electorala: retragerea trupelor italiene din teatrele de razboi din Afganistan. Opozitia a reactionat imediat, Berlusconi declarand ca Prodi, in urma esecului, "are obligatia de a demisiona".

OPTIUNI. Presedintele italian are mai multe posibilitati, cea mai radicala dintre ele fiind dizolvarea parlamentului si organizarea de noi alegeri, relateaza BBC. De decizia sa depinde ramanerea lui Prodi ca premier in continuare, prin respingerea demisiei sale, caz in care este probabila o schimbare a membrilor guvernului si reconfirmarea lui Prodi ca prim-ministru, dar la carma unei noi echipe guvernamentale. Napoletano i-a invitat astazi pe reprezentantii partidelor din parlament pentru negocieri in vederea gasirii unei solutii. Partenerii de coalitie ai stangii si-au declarat sprijinul pentru Prodi inca de aseara: "Suntem constienti de dificultatea situatiei, dar suntem gata sa ne reafirmam completa incredere in guvernul Prodi", a declarat, pentru La Stampa, Dario Franceschini, seful grupului Federatiei Maslinului, principalul partid din coalitia de stanga castigatoare in alegerile din aprilie 2006.

ALGORITMI. Infrangerea guvernului din Senat se poate explica prin faptul ca, datorita procentelor castigate de partidele politice in alegerile din primavara anului trecut, planul sustinut de Prodi nu a fost votat de toti cei sapte senatori numiti pe viata, singurii care ar fi putut sa-i confere premierului majoritatea, in fata votului opozitiei conduse de Berlusconi.

SPRIJIN
"Suntem constienti de dificultatea situatiei, dar suntem gata sa ne reafirmam completa incredere in guvernul Prodi"
Dario Franceschini
Federatia Maslinului

×
Subiecte în articol: externe prodi