x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

15 Feb 2007   •   00:00
13:09 - CASE
SATU-MARE. Primarul Iuliu Ilyes a anuntat ca Agentia Nationala pentru Locuinte va construi peste 300 de apartamente in oras.
TIMISOARA. Un apartament din Timisoara a fost la un pas sa sara in aer in urma unui incendiu, insa pompierii au reusit sa stinga focul. pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kövesi.
13:14 - MITING
CERCETARE. Cateva zeci de sindicalisti din cercetare au pichetat sediile Presedintiei, Guvernului, Ministerului Educatiei si Cercetarii si pe cel al Agriculturii. Ei au plecat apoi in mars spre Palatul Parlamentului, nemultumiti de situatia din domeniul in care activeaza.
NUMIRE.Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretul pentru numirea magistratului Gabriela Scutea in functia de adjunct al procurorului general al Parchetului de

ANCHETA - Biletul premierului, depus la dosar
Biletul trimis de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu presedintelui tarii Traian Basescu a fost depus ca proba la dosarul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie constituit in urma sesizarii formulate de senatorul Ioan Talpes. Administratia Prezidentiala a remis marti seara, la solicitarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica, nu doar biletul, ci si documentul care il insotea. Urmeaza etapa audierilor, in care, cel mai probabil, vor fi invitati la Parchet Elena Udrea si premierul. (Violeta Fotache)

CRAIOVA - Fantana secreta sub Colegiul Carol
Muncitorii care renoveaza aripa sudica a Colegiului National Carol I au descoperit un put situat sub cladire, in jurul caruia au fost descoperite fragmente de oase si ceramica. "Acum cateva zile, muncitorii au batut intr-un perete care suna a gol, sub o camera aflata la subsolul liceului, unde obisnuiam sa pastram arhiva. Au spart si au descoperit un put cu un diametru de 170 cm si o adancime de 9 m", spune directorul colegiului, prof. Daniel Barbu. Acesta a dispus sistarea lucrarilor pana se va consulta cu directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor. (Mihai Gavrila)

SUCEAVA - Acuzatii de mita la frontiera
Un vames si un politist de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Vicov, judetul Suceava, sunt cercetati pentru luare de mita. Ei ar fi primit bani de la o ucraineanca pentru a-i permite sa introduca in tara tigari peste plafonul vamal admis. In momentul in care a fost controlata, asupra femeii au fost descoperite 188 de pachete de tigari, recunoscand ca a avut o intelegere prealabila cu lucratorii de la PTF Vicov. Cercetarile in acest caz sunt continuate de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie. (Mara Raducanu)

APARARE - Radare modernizate pentru Armata
Ministerul roman al Apararii si compania Lockheed Martin au semnat un contract de modernizare a celor cinci radare de mare distanta tip AN/FPS-117, livrate in Romania in perioada 1998-1999. Potrivit unui comunicat citat de Rompres, lucrarile de modernizare vor dura doi ani si vor prelungi viata sistemelor radar cu o perioada cuprinsa intre 15 si 20 de ani. Kevin Hines de la Lockheed Martin aminteste ca radarele sus numite sunt utilizate pentru controlul traficului aerian si pentru supravegherea spatiului. (Anca Aldea)

CSM - Intalniri europene pe tema justitiei
Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a intalnit ieri, la sediul institutiei, cu primii colaboratori ai ambasadelor statelor membre UE. Acestia au fost interesati de relatia CSM cu ministrul Justitiei, de aspecte legate de activitatea Inspectiei Judiciare, de functionarea si reorganizarea parchetelor, dar si de aspectele legate de increderea populatiei in justitie. (V. Fotache)

RETEA - Falsificator de bani la 17 ani
Politistii galateni au anihilat o retea de falsificatori de bani condusa de un adolescent de 17 ani. Trei tineri, din care doi minori, au reusit sa falsifice sute de bancnote de 100 si 50 de lei noi cu ajutorul unui laptop si al unei imprimante performante. Ei intentionau sa treaca si la falsificarea cartilor de identitate si a permiselor de conducere, politistii gasind mostre la perchezitie. (Daniel Mihalascu)

INAUGURARE - Unitate SMURD la Galati
Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) este functional si in judetul Galati. Autoritatile au prezentat ieri cele trei ambulante si masina destinata medicului de urgenta, precum si echipamentul medical. Ambulantele SMURD nu isi pot insa desfasura activitatea normal pentru ca nu pot intra pe poarta Unitatii de Primire Urgente, nou construita la Spitalul "Sf. Apostol Andrei" si proiectata gresit. (Daniel Mihalascu)

ALBA - Copil batut intr-un centru de plasament
O minora aflata la "Casa Crestina pentru Copii Saraci" din Petresti-Sebesa fost batuta cu o lingura de lemn de o angajata a unitatii. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a demarat o ancheta, dupa ce profesorii fetei au observat ca aceasta avea urme pe coapse. Ingrijitoarea centrului a recunoscut ca intr-un acces de furie a lovit-o pe tanara cu lingura de lemn peste maini si peste picioare, pentru ca a incalcat regulamentul unitatii. Concret, femeia a fost nemultumita ca eleva de clasa a opta s-a imbracat cu pantaloni, si nu cu fusta, asa cum prevedeau regulile. (Rompres)

RECHIZITORIU - Traficanti de heroina judecati
Opt persoane au fost trimise in judecata la Tribunalul Bucuresti, dupa ce anchetatorii romani au anihilat o retea de traficanti de droguri de mare risc care aduceau heroina din Turcia si din Belgia, in scopul distribuirii pe piata bucuresteana. Potrivit Biroului de presa al Ministerului Public, traficantii amestecau drogurile in stare pura cu paracetamol si cafea pentru a obtine cantitati sporite de stupefiante. Din cele 10 kilograme de heroina capturate de autoritati, ei ar fi urmat sa obtina profituri de aproape 1,5 milioane de euro. (Violeta Fotache)

BRAILA - Accident de Ambulanta
O Salvare, ce transporta la Spitalul Judetean de Urgenta Braila un bebelus in varsta de trei luni, a intrat, marti noaptea, intr-un stalp de inalta tensiune. Accidentul s-a produs in zona localitatii Tichilesti. Micutul, care sufera de bronhopneumonie, nu a patit nimic. Soferul si asistenta de pe Salvare, dar si mama copilului s-au ales cu mai multe traumatisme si contuzii. Politistii inca faceau cercetari ieri pentru a stabili cauza accidentului.

VRANCEA - Cutremur de 4,4 grade Richter
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc ieri-dimineata, la ora 8:56, in zona Vrancea. Miscarea de pamant a fost resimtita usor si in Capitala. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la o adancime de 140 de kilometri, intensitatea sa fiind de III grade pe scara Mercalli. Specialistii sustin ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca miscarea de pamant se inscrie in activitatea seismica normala in zona.

FORTELE AERIENE - Al doilea Hercules functional
Cele patru Hercules-uri, dintre care doar unul functional aflat in dotarea Fortelor Aeriene Romane, au primit ieri un fratior. Cu 11 ani mai "tanar", noul Hercules C-130 H, in valoare de 11 milioane de dolari, a fost achizitionat cu ajutorul unor fonduri nerambursabile americane. Construita in 1972, aeronava cu circa 11.000 de ore de zbor la bord a fost modernizata la Lockheed Martin. Aparatul a apartinut Fortelor Aeriene Italiene pana in 2003, iar in 1998 i-au fost montate aripi noi. (Anca Aldea)

VASLUI - Afacerist retinut pentru coruptie
Omul de afaceri din Vaslui Marcel Florescu si administratorul unei firme Maria Lazar au fost ieri retinuti de procurorii anticoruptie, sub acuzatia ca in luna decembrie 2006 au promis unui avocat suma de 20.000 de euro. In schimbul banilor, acesta trebuia sa intervina pe langa tatal sau, procuror la DNA. Scopul ratat era acela ca Marcel Florescu sa scape de un dosar penal in care este cercetat pentru mai multe infractiuni economice. Tribunalul Bucuresti decide daca cei doi vor fi arestati preventiv. (Violeta Fotache, Ana Ionascu)

Alex Drifte/MEDIAFAX

SARBATOARE. Ziua Indragostitilor a fost prilej pentru Emil Boc sa se urce intr-un balon cu aer cald. Primarul Clujului a oficiat casatorii de o zi pentru mai multe cupluri in "Balonul dragostei", ridicat in Piata Unirii din centrul municipiului. "Sa iubesti inseamna ceva, dar sa fii iubit inseamna totul", a spus Boc.
×
Subiecte în articol: observator