x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ADMITERE FACULTATE 2011. Sesiune de toamnă şi la universităţi, după ediţia a doua a bacului

ADMITERE FACULTATE 2011. Sesiune de toamnă şi la universităţi, după ediţia a doua a bacului

de Diana Scarlat    |    05 Iul 2011   •   21:00

Dezastrul de la Bacalaureat creeaza probleme majore universitatilor din Romania, scazand numarul stu­den­ti­lor cu taxa. Cei aproximativ 90.000 de absolventi care au luat Bacul candideaza pentru 62.850 de locuri bugetate de la universitatile de stat si de patru ori mai multe locuri cu taxa atat la stat, cat si la particular.

Universitatile particulare deja se reorganizeaza, dupa anuntarea rezultatelor la Bacalaureat, urmand sa or­ga­nizeze, ca si in cazul Bacalaureatu­lui, o a doua sesiune. "Un asemenea re­zultat la Bacalaureat ne creeaza un anumit disconfort, in sensul ca ne-am pregatit sa ocupam numarul de locuri in sesiunea din luna iulie, dar acum ne-am hotarat sa organizam o a doua sesiune, in luna au­gust. Spe­ram ca in al doilea val macar 80.000 de absolventi sa ia Bacalaureatul si sa ne ocupam locurile. In ra­port cu scaderea numarului de locuri pe care ni le-a asigurat ARACIS-ul, nu cred ca nu se vor ocupa in cele doua sesiuni", a declarat pentru Jurnalul Natio­nal Iosif R. Urs, rectorul Universitatii Titu Maiorescu.

"Ne asteptam la o scadere a numarului de studenti, dar va exista si o sesiune de toamna, care speram sa fie cat mai echilibrata. Daca va scadea numarul de studenti, va scadea si numarul de ore ale profesorilor si, pe cale de consecinta, veniturile profesorilor", spune si Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir.

Cele mai afectate domenii pentru universitatile de stat vor fi cele teh­nice, mai putin cautate in ultimii ani. "Locurile bugetate cred ca se vor ocupa in prima runda, cu exceptia catorva specializari, precum Fizica si Chimie, unde a fost nevoie in ul­ti­mii doi ani de o a doua sesiune. Nu ex­cludem a doua sesiune si pentru alte specializari", a declarat pentru Jur­nalul National Andrei Marga (foto), rectorul Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, precizand totodata ca problemele reale vor fi legate de sca­de­rea numarului de studenti pe lo­cu­rile cu taxa. "Babes-Bolyai este o uni­versitate care si-a construit in ul­ti­mii ani o infrastructura si si-a asigu­rat corpul profesoral pentru aproximativ 45.000 de studenti. Ne as­tep­tam la o scadere a numarului de studenti cu taxa, care probabil va fi cau­za­ta anul acesta si de rezultatele la Bacalaureat, daca se mentin cele care sunt", a mai spus Marga.

×