x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie BAC: Petiţie pentru două puncte în plus la mate

BAC: Petiţie pentru două puncte în plus la mate

de Theodora Şutiu    |    05 Iul 2019   •   09:30
BAC: Petiţie pentru două  puncte în plus la mate

O petiţie, iniţiată de o tânără proaspăt absolventă a unui liceu cu profil tehnologic, prin care cere Ministerului Educaţiei acordarea a  „două puncte din oficiu la Bac”, a strâns într-un timp record peste 50.000 de semnături. Acestea vin din partea elevilor și a părinților nemulțumiți de gradul de dificultate mare pe care l-a avut unul dintre subiectele la matematică.

Părinţii tinerilor susţin că au ales să îşi trimită copiii la un profil tehnologic pentru că aceştia nu aveau înclinaţii pentru matematică, fizică sau chimie: „ Un părinte care are un copil fără abilități deosebite pentru ştiinţele exacte, îl îndrumă să se înscrie la un liceu tehnologic. Așa am facut și noi, fără să ne imaginăm că aceste discipline se vor face la nivel avansat. Citez din materia clasei a XII-a, profil tehnologic: Legi de compoziție, Mulțimea claselor de resturi modulo n, Morfisme… Și parcă nu sunt de ajuns aceste denumiri SF, la examenul de BAC, un subiect a inclus materia de la mate-info. Copiii aceștia au lansat o petiție. Vă rugăm să nu-i ignorați”, explică un părinte într-o scrisoare adresată ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

 

Ce spune un profesor

Profesorul de matematică Bogdan Enescu, de la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău, susţine că subiectele de la profilul tehnologic au fost mult mai grele decât cele de la real, acolo unde, în mod normal, ar fi trebuit să aibă un grad de dificultate mai ridicat: „ Prin comparație, la Subiectul III, problema 2 de la mate-info s-a dat o chestie jenant de simplă, care se face în prima oră de analiză, în timp ce la tehnologic s-a dat o integrală nu foarte grea, dar la care trebuia să aplici metoda schimbării de variabilă. Este în programă, dar trebuia să cunoști metoda de rezolvare. Eu aș fi inversat cele două probleme”, a declarat acesta, conform portalului edupedu.ro.

 

„Poate acești copii vor deveni medici veterinari, asistenți, bucătari, șefi de hotel sau pur și simplu tehnicieni. În niciun caz nu vor deveni cercetători în domeniul matematicii sau informaticieni. Dacă aveau abilități în aceste domenii, încă din clasa a IX-a urmau licee de specialitate”

- părinte

 

 

×