x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Bibliotecă online pentru copiii nevăzători

Bibliotecă online pentru copiii nevăzători

de Theodora Şutiu    |    22 Apr 2019   •   12:09
Bibliotecă online pentru copiii nevăzători

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) a lansat un proiect menit să vină în ajutorul părinţilor care au copii nevăzători. „Imagini tactile” este un portal cu desene simplificate ce pot fi tipărite în relief. Fiecare pagină e construită în jurul unei reprezentări și conține atât descrierea imaginii, cât și informații de cultură generală, scrise de profesioniști în domeniile abordate.

Site-ul este gândit de preşedintele ADU, Dan Patzelt, de regizorul Dorin Moldoveanu şi de o echipă de desenatori şi conţine cele mai comune imagini cu animale (elefanţi, pinguini), până la picturi, costume populare, evenimente importante din istoria României, cum ar fi căderea regimului comunist, sau hărţi, cum ar fi harta metroului. Practic, aceste desene sunt digitalizate şi prezentate, alături de o descriere, într-o bibliotecă virtuală pe site-ul proiectului, de unde pot fi descărcate gratuit.

Artă altfel la muzeu

În acelaşi timp, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană încearcă să aducă arta în ochii celor care nu o pot vedea. Ei au reuşit să accesibilizeze şapte muzee, care au transpus arta în format tactil, deoarece cred cu tărie că arta este un univers de povești care așteaptă să fie povestite. Apoi au dus proiectul „Simte Arta (la drum)” în toate cele 7 școli de nevăzători din România.

Planuri mari de viitor

ADU lucrează şi la realizarea unei aplicaţii de telefon mobil care să fie o enciclopedie de imagini şi piste audio cu informaţii legate de zone de interes din imagini, pe care persoanele cu  deficienţe de vedere pot studia subiectele de care sunt pasionați.

 

Fotografiile de familie vor putea fi „traduse” în suport tactil, și în general orice subiect. Datorită explicațiilor livrate de aplicație, nu există niciun risc de a nu înțelege imaginea

 

Prima imagine prezintă pe un manechin privit frontal, un costum popular de femeie, specific Vrancei, din zona Moldovei.

×