x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copii de grădiniţă, îngrijiţi doar cu derogare

Copii de grădiniţă, îngrijiţi doar cu derogare

de Mariana Zaharia    |    30 Sep 2019   •   11:57
Copii de grădiniţă, îngrijiţi doar cu derogare

Situație alarmantă în grădinițe. Circa 90 la sută dintre unitățile din Argeș au prea puțini îngrijitori, iar angajarea altora noi este aproape imposibilă. Autoritățile explică faptul că posturile sunt blocate și este nevoie de o derogare de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Situația a ieșit la iveală după ce o grădiniță din Curtea de Argeș a rămas fără personal nedidactic.

 

La grădinița „Căsuța cu povești” din Curtea de Argeş au fost două îngrijitoare pentru 120 de copii, iar înainte de începutul anului școlar, ambele au plecat. Una dintre ele s-a mutat într-o altă localitate, iar cea de a doua s-a pensionat. Reprezentanții unității de învăţământ le-au cerut educatoarelor să se ocupe singure de cei mici până când se va găsi o soluție. Normală ar fi angajarea unor alte persoane, dar, practic, acest lucru nu este posibil la ora actuală din cauza unor ordonanțe de Guvern.

 

Inspector şcolar: „Este o problemă gravă”

Dumitru Tudosoiu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Argeș, ne-a explicat cum a apărut această situaţie: „Conform Ordonanței 90, la doi (n.r. - angajaţi) plecați, poți lua un om, dar vine Ordonanța 114, care spune că poți angaja doar dacă, în momentul acela, te încadrezi în bugetul alocat. În 90 la sută dintre situații nu se încadrează și nu poți angaja, așa că am cerut o situație a necesarului de personal în teritoriu și voi trimite un memoriu la minister, să îmi dea o derogare în Argeș să pot angaja, pentru că este o problemă gravă aceasta legată de personalul auxiliar și nedidactic”. Conducerea unității de învăţământ de la Curtea de Argeș a solicitat ajutorul primăriei, iar edilul a cerut să fie ajutată grădinița măcar cu personal pentru curățenie. „Am făcut o detașare de la Asistență Socială și au o femeie care face curat și o asistentă medicală să fie acolo, pentru copii. În rest, treaba primăriei este: clădirea, curtea interioară - de care ne-am și ocupat”, a declarat Constantin Panțurescu, primarul municipiului Curtea de Argeș.

Lipsa îngrijitorilor încalcă legea

Funcționarea creșelor și a grădinițelor se face conform unei hotărâri de Guvern din 2012, respectiv HG 1252. Printre articole se numără și cel referitor la personalul nedidactic și la cum se calculează numărul îngrijitorilor. La o unitate cu un număr sub 50 de copii, este nevoie de un îngrijitor pe tură pentru fiecare grupă din grădiniță. Acolo unde numărul este depășit, se adaugă un sfert de normă pentru îngrijitori la fiecare 50 de copii în plus. „Îngrijitor - 1 pe tură, la nivel de grupă. În unitățile cu mai mult de 50 de copii se va adăuga câte 1/4 normă de tură pentru fiecare 50 de copii în plus”, este scris în Anexa numărul 1b a Hotărârii de Guvern 1252.

 

Inspectoratul Școlar Argeș lucrează la un memoriu pentru Ministerul Educației, ca să poată face angajări în sistemul de învăţământ preuniversitar.

×