x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cum să nu transformați școlile în focare de COVID

Cum să nu transformați școlile în focare de COVID

de Monica Cosac    |    08 Feb 2021   •   07:47
Cum să nu transformați școlile în focare de COVID

Începerea semestrului II cu reluarea cursurilor față în față a stârnit îngrijorare atât în rândul familiilor care își vor trimite copiii la școală și care se tem că cei mici vor deveni vectori de transmitere a coronavirusului, cât și în rândul dascălilor, care nu au fost vaccinați și care se tem că se vor îmbolnăvi. Prof. Răzvan Cherecheş, șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj Napoca, are mai multe recomandări și pentru părinți, și pentru profesori, dar și pentru directorii de școli, care își doresc să afle cum pot obține un feedback bun din partea elevilor, astfel încât aceștia să respecte măsurile de siguranță și să fie cât mai feriți de infectări.

 

Expertul în sănătate publică a realizat mai multe filmulețe, în care le dă câteva sfaturi celor care l-au întrebat cum pot fi reduse riscurile pe care le implică revenirea elevilor la şcoală.

Sfaturi pentru părinţi

Recomandările pentru părinți încep cu decizia de a trimite sau nu copilul la școală. Dacă cel mic are o boală cronică sau dacă locuiţi împreună cu o persoană care are comorbidităţi sau are peste 65 de ani, „ar trebui să luaţi în considerare situaţia în care să-l menţineţi pe copil în sistem online, cu adeverinţă medicală”. Dacă cel mic merge fizic la cursuri, sfaturile sunt:

  • Discutaţi cu copilul despre importanţa purtării măştii în permanenţă, despre importanţa spălării pe mâini la începutul şi la finalul pauzei, despre importanţa mâncatului singur la şcoală, pentru că atunci când mâncăm riscăm să împrăştiem aerosoli şi să-i îmbolnăvim pe ceilalţi.
  • Stabiliţi un canal de comunicare deschis cu şcoala (grup de Facebook sau WhatsApp), astfel încât „să puteţi informa şcoala în caz de ceva, sau reprezentanții ei să vă informeze în caz de suspiciune, caz confirmat, testare etc.”.
  • Dimineaţa, înainte să mergeţi cu copilul la şcoală, verificaţi dacă are simptome digestive sau respiratorii. Dacă are, ţineţi copilul acasă, contactaţi medicul de familie sau sunaţi la 112, dacă simptomele sunt severe. Dacă nu are simptome, asiguraţi-vă că are o mască de protecţie pe care o va purta toată ziua. Măştile multicolore sunt mai prietenoase pentru copii și cresc probabilitatea ca aceştia să le poarte permanent.
  • Nu vă înghesuiţi în mijloacele de transport în comun, chiar dacă respectaţi restul regulilor (fiind foarte multă lume într-un spaţiu mic, există riscuri).
  • La şcoală, nu vă aglomeraţi împreună cu ceilalţi părinţi, staţi la distanţă de ei şi lăsaţi copilul să intre singur în curtea şcolii.
  • Asiguraţi-vă că acasă nu aveţi niciun fel de comentarii negative sau lipsă de încredere în purtarea măştii, în restul măsurilor de protecţie sau chiar în existenţa virusului, pentru că acest tip de comentarii ar influenţa comportamentul copilului.

Cum se pot proteja profesorii și ce pot face pentru elevi

Expertul în sănătate publică dă câteva sfaturi și pentru dascăli, să se poată proteja pe ei cât mai bine, dar și pentru supravegherea elevilor. Recomandările pentru profesori:

  • Dacă aveți o boală cronică sau o comorbiditate, care vă expune riscului de simptome severe sau chiar deces în caz de COVID -19, luați în calcul în mod foarte serios să rămâneți acasă, să vă continuați activitatea în sistem online, cu adeverință medicală.
  • Dimineața, înainte să plecați la lucru, dacă aveți simptome digestive sau respiratorii, anunțați școala, contactați medicul de familie sau sunați la 112, dacă simptomele sunt severe.
  • Purtați masca în permanență, de la ieșirea din casă și până în momentul în care vă întoarceți din nou acasă. Optim ar fi să vă schimbați masca la o oră sau două, astfel încât să-și păstreze integritatea în caz că se umezește și să purtați două măști, din cauza noii tulpini. 
  • În permanență, pe parcursul zilei, trebuie păstrată o distanță de un metru, un metru jumătate față de toate persoanele din jur.
  • Asigurați-vă că spațiile sunt cât de bine ventilate posibil. Deschideți geamul cât de mult se poate și mențineți-l deschis cât mai mult, ținând cont de temperatura de afară.
  • Vaccinați-vă cât de repede se poate.


„Când ieșiți cu colegii la fumat și mâncat, păstrați distanța față de ei. Mâncatul și fumatul devin activități solitare pentru că se formează nori de aerosoli și riscați să infectați sau să vă infectați”.

Prof. dr. Răzvan Cherecheș

Sfaturi legate de elevi

- Asigurați-vă că pe tot parcursul zilei copiii poartă corect masca, atât peste nas, cât și peste gură.

- Asigurați-vă că în clasă copiii stau distanțați unii de alții, la minimum un metru, atât cât este posibil. În condițiile în care stau unii lângă alții, riscul de infectare este mare. Asigurați-vă, cât este uman posibil, că sunt spații alocate.

- Asigurați-vă că, în timpul pauzelor, copiii poartă mască și nu se aglomerează unii peste alții.

- Dacă vedeți un copil tușind sau că nu se simte bine, instant scoateți-l din clasă, izolați-l, anunțați părinții și porniți procedura de protocol în caz de suspiciune.

 

Ce mesaje trebuie afişate și unde

Răspunsul la întrebarea unui director de şcoală, și anume: „Ce poate să afişeze şi unde, ca să se asigure că un elev respectă regulile”, ar putea fi de folos și altor directori, odată cu redeschiderea şcolilor. Specialistul în sănătate publică spune că mesajele trebuie să urmărească traseul elevilor, astfel că primele vor fi putea fi puse pe uşa de intrare în şcoală:

1. Dacă ai simptome respiratorii sau digestive, întoarce-te acasă, nu intra în şcoală. Ia legătura cu medicul de familie şi cu DSP.

2. Poartă masca în permanenţă cât eşti în şcoală.

La intrarea în clasă, trebuie să fie patru mesaje: poartă masca în permanenţă; dezinfectează-te pe mâini la intrarea în clasă; ventilează clasa cât de des este posibil; păstrează distanţa de minimum un metru faţă de toţi colegii şi de profesori (unde este posibil). Pe geamul din clasă, trebuie să fie scris mare: deschide geamul.

Mesajele legate de purtarea măștii, distanţarea faţă de colegi și dezinfecția mâinilor se pun pe ușă și la ieşirea din clasă sau din școală, iar pe uşa de la baie trebuie să fie mesajul: „Dezinfectează-te pe mâini imediat ce intri în baie” sau „Spală-te pe mâini cu apă şi săpun imediat ce intri în baie”.

„Pe uşa interioară de la toaletă trebuie să scrie un mesaj: «Lasă capacul jos înainte să tragi apa». Dacă cineva trage apa înainte să lase capacul, se creează un nor de aerosoli în baie şi oricine intră în următoarele cinci minute riscă să se infecteze”, a explicat Cherecheș, adăugând că, în locul de fumat, trebuie să fie trecut mesajul: «FUMAŢI SINGUR».

 

 

×
Subiecte în articol: razvan chereches Covid-19