x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie De astăzi - calculatoare pentru elevi, cu 200 de euro de la stat

De astăzi - calculatoare pentru elevi, cu 200 de euro de la stat

de Dan Straut    |    27 Iul 2020   •   11:16
De astăzi - calculatoare pentru elevi, cu 200 de euro de la stat

Începând de astăzi, până pe 14 august, inspectoratele școlare eliberează voucherele în valoare de 200 de euro pe baza cărora elevii își pot cumpăra calculatoare subvenționate de stat. Imediat ce au primit voucherele, cei 7.219 elevi declarați eligibili pot achiziționa echipamentele până cel mai târziu la data de 12 octombrie 2020.

 

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor este următoarea:

a) pentru desktop - procesor Dual Core sau echivalent, FSB 800 MHz, frecvenţă procesor 2.300 MHz, HDD 250 GB, RAM tip DDR3 4 GB;

b) pentru laptop - procesor Dual Core, frecvenţă procesor 2.000 MHz, RAM tip DDR3 4 GB, HDD 250 GB, diagonală 15";

c) pentru tabletă (notebook sau echivalent) - procesor Intel Atom, procesor N450, HDD SATA 250 GB, RAM DDR3 1 GB, diagonală 10".

 

Pași de urmat

 

Înainte de a ajunge la un magazin de specialitate care acceptă plata cu voucherul de 200 de euro, beneficiarul (elevul) trebuie să obțină acest cupon de la școala unde a depus dosarul. La respectivul voucher trebuie atașată o copie după buletinul beneficiarului și/sau (după caz) o copie după certificatul de naștere al elevului declarat eligibil.

Marile lanțuri de magazine electronice și electrocasnice acceptă, în principiu, voucherele de 200 de euro pentru plata calculatoarelor, însă în rândurile utilizatorilor din anii anteriori a apărut atenționarea că unele echipamente ar putea fi dotate cu piese second-hand, lucru care le erodează calitatea. Clienții sunt sfătuiți, astfel, să fie atenți la sigilii și la durata garanției.

 

 

Angajamentele elevului

Odată cu depunerea cererii de subvenție, elevul se angajează că va face dovada achiziţiei unui calculator nou în termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric şi că nu va înstrăina echipamentul înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la cumpărare. „Sunt de acord ca în cazul nerespectării angajamentului să restitui echivalentul în lei a ajutorului financiar acordat, calculat la cursul de schimb de la data constatării abaterii”, trebuie să menționeze elevul. De asemenea, el trebuie să declare pe proprie răspundere că familia lui nu a beneficiat de un ajutor din partea statului pentru achiziţionarea unui calculator personal.

 

 

1.443.800 de euro este suma totală pe care o va aloca Guvernul în 2020 pentru plata cupoanelor de achiziție a calculatoarelor de către elevi.

×