x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse școlare

Doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse școlare

10 Sep 2020   •   11:15
Doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse școlare
Sursa foto: Lucian Alecu

Doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse școlare, potrivit unui raport lansat, joi, de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România (SAR).

„La nivelul întregii ţări, din totalul de 3.182 de autorităţi publice locale respectă dreptul elevilor la burse şcolare, acordându-le integral, doar un număr de 180: cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti şi 174 de unităţi administrative-teritoriale, (...) un număr de 3.002 autorităţi publice locale (94,34%) încalcă dispoziţiile legale în vigoare, prin neacordarea totală sau parţială a burselor şcolare pentru elevi", prevede Raportul special privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional în anul şcolar 2019 - 2020.

Legea educației naționale nr. 1/ 2011 prevede obligația acordării a difertie categorii de burse pentru elevi: de la burse de merit la burse sociale.

Bursele școlare se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Pe data de 6 februarie 2020, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Educației, s-a stabilit cuantumul minim al burselor școlar, pentru anul școlar 2020 – 2021, respectiv 150 de lei.

Decizia a fost luată în contextul în care 12 organizații de elevi au cerut Guvernului, prin intermediul unei scrisori deschise, aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze un prag minim pentru burse, astfel:

  • Bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;
  • Bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;
  • Bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;
  • Bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul net pe economie.

În 2019, s-a aprobat o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menținut la valoarea aflată în plată în 2018, fără a se impune de o fapt o sumă minimă.

×
Subiecte în articol: burse scolare